Vi har store forventninger til Røe Isaksen og Mæland

Olaf Thommessen, administrerende direktør i SMB Norge
Bilde: Næringsminister Torbjørn Røe-Isaksen innledet årets kongress

SMB Norge (tidli. Bedriftsforbundet) er skuffet over at det ikke blir utnevnt en egen minister med ansvar for gründerskap, innovasjon og teknologi, men har store forhåpninger til den nye nærings – og handelsministeren, Torbjørn Røe Isaksen (H) og den nye kommunalministeren Monica Mæland (H).

Med den bakgrunnen Røe Isaksen har som kunnskapsminister og tidligere stortingsrepresentant og medlem av arbeids- og sosialkomiteen, vil vi få en statsråd med stor kompetanse innen flere felt vi i Bedriftsforbundet er opptatte av. Blant annet sykelønn med karensdag og næringsrettet forskning, sier leder for politikk og samfunnskontakt for SMB Norge (tidli. Bedriftsforbundet) Jørund H. Rytman.

Monica Mæland får ryddejobb

Den nye kommunalministeren Monica Mæland (H), har bakgrunn som næringsminister. Mange av SMB Norge medlemmer mener det ofte svikter på kommunalt nivå med tanke forståelse og service ovenfor næringsdrivende, og tror derfor bakgrunnen til Mæland kan være en fordel for arbeidet fremover.

– Byråkrati, treg saksbehandling, forskjellsbehandling, stor variasjon i profesjonalitet og digitalisering er eksempler på områder som umiddelbart bør tas tak i. Dette er viktig for de små- og mellomstore bedriftene. Monica Mæland bør umiddelbart sette dette på dagsorden og rydde opp forteller Rytman videre

Fokus på lønnsomme arbeidsplasser

Under dagens pressekonferanse trakk både statsministeren og finansministeren frem at det å skape nye, lønnsomme arbeidsplasser er en av hovedprioriteringene for denne regjeringen.
– Vi merker oss, og er svært fornøyde med at finansminister Siv Jensen (FrP) ønsker at gründervirksomheten i Norge skal blomstre.

Dette er særdeles viktig, og vi oppfordrer derfor de nye ansvarlige statsråder å lytte til hvilke utfordringer små- og mellomstore bedrifter har. De alle fleste av SMB Norge (tidli. Bedriftsforbundet) medlemmer er gründere og driver med innovasjon.  Vi i SMB Norge (tidli. Bedriftsforbundet) tar gjerne rollen som både rådgivere og vaktbikkjer når tiltak skal utformes, sier Rytman

Historisk på flere vis

Det er første gang Venstre og Frp sitter i regjering, og det er dermed en historisk regjering som ble presentert i dag. Det har heller aldri vært tre kvinnelige partiledere i en regjering før, og forskning og høyere utdanning får etter noen års opphold egen statsråd igjen.

– Norge har muligheten og bør bli verdensledende på forskning. Vi fremmet ønske forrige uke om en egen statsråd med ansvar for gründerskap, innovasjon og teknologi med begrunnelse fokus på gründerskap, innovasjon og teknologi. Da synes vi det er bra at det i det minste blir et forsterket fokus på forskning og høyere utdanning. Det kan skape suksessfulle gründerbedrifter, sier Rytman.

En god plattform for små og mellomstore bedrifter

SMB Norge (tidli. Bedriftsforbundet) gleder seg over at flere av deres kampsaker ligger i regjeringens nye plattform; blant annet øke bunnfradraget i formueskatten, reduksjon /tak på eiendomsskatt, signalet om sykelønn og det å gjøre det enklere for små og mellomstore bedrifter å delta i offentlige anbud. – Dette er en nettopp en god plattform for de små og mellomstore bedriftene, avslutter Rytman.