Varsel om bokettersyn – Hva gjør jeg nå?

[vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]Driver du egen virksomhet så er sjansen stor for at du før eller senere vil motta et varsel om bokettersyn. Mange vil oppleve dette som både frustrerende og tidkrevende, men det finnes gode råd som kan bidra til at prosessen går så knirkefritt som mulig.
Når du mottar varsel om bokettersyn så vil det normalt dreie seg om ett av de tre følgende alternativene. Forenklet bokettersyn, utvidet bokettersyn eller arbeidsgiverkontroll. Nederst i saken kan du lese en kort oversikt som forklarer hva de forskjellige begrepene innebærer.
Her følger imidlertid noen enkle råd fra Bedriftsforbundets rutinerte advokat, Hedvig Svardal. I nesten 20 år har hun bistått norske bedrifter med alle tenkelige juridiske utfordringer.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1532422386768{background-color: #f1f1f1 !important;}”][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

– Husk at det ofte legges stor vekt på opplysningene som gis på stedet, så det er utrolig viktig å svare riktig med en gang

Hedvig Svardal

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text][/vc_column_text][vc_column_text]Uansett hvor urimelig du opplever prosessen, mener Svardal at du som bedriftseier er tjent med å strekke deg så langt du kan for å samarbeide.
– Hvis du blir utsatt for bokettersyn er mitt beste råd å samarbeide godt og levere ut dokumentasjonen som etterspørres. Husk at det ofte legges stor vekt på opplysningene som gis på stedet, så det er utrolig viktig å svare riktig med en gang, sier Svardal og minner samtidig om at alle som gjennomgår et bokettersyn har rett til bistand fra advokat under hele prosessen.
 
Psst… Som medlem av Bedriftsforbundet får du gratis advokatbistand. Enda ikke medlem? Her kan du lese mer om alle fordelene…
 
– Det viktigste du gjør er uansett det som allerede er gjort, nemlig god orden i regnskapene. Da går bokettersynet mye enklere og du slipper å bruke mye tid på å gi de nødvendige svarene, konstaterer Svardal.[/vc_column_text][vc_column_text]Forenklet bokettersyn:
Forenklet bokettersyn er den vanligste formen. Dette innebærer at myndighetene gjerne vil se nærmere på ett konkret eller noen få forhold som hovedsakelig dreier seg om det sist innrapporterte regnskapsåret.
Utvidet bokettersyn:
Får du varsel om utvidet bokettersyn så er sjansen stor for at du har blitt plukket ut i forbindelse med stikkprøver. Det kan imidlertid også bety at det har blitt avdekket problematiske forhold under forenklet bokettersyn, at det revisor har ført opp en anmerkning eller at det har kommet inn konkrete tips på din virksomhet. Dette er en mye mer omfattende prosess hvor alle forhold som har betydning for din skatte- og avgiftsmessige behandling de siste ti årene blir gjennomgått.
Arbeidsgiverkontroll:
Har du fått varsel om arbeidsgiverkontroll så er det ditt lokale kemnerkontor og ikke Skatteetaten som kommer på døren. Formålet med en arbeidsgiverkontroll er å sikre at alle oppgavepliktige ytelser som for eksempel a-melding, arbeidsgiveravgift og skattetrekk blir beregnet riktig. Mange vil oppleve dette som den mest tidkrevende formen for kontroll og den involverer som regel også innhenting av detaljerte opplysninger fra tredjeparter.
(Kilder: Visma, Skatteetaten, Revisorforeningen)[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1532422386768{background-color: #f1f1f1 !important;}”][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]