USA og Ukraina er nå i sluttfasen av forhandlinger om en ny og omfattende droneavtale som kan endre spillets regler for produksjon og bruk av små, militære droner på begge sider av Atlanteren. Ifølge nettstedet DroneLife, publisert 18. juli 2025, vil avtalen innebære amerikanske investeringer i Ukrainas droneindustri i bytte mot våpenkjøp fra USA – et strategisk partnerskap som kan styrke både Ukrainas forsvarsevne og USAs teknologiske forsprang.
Et voksende samarbeid mellom krig og teknologi
Den ukrainske statsministeren Yulia Svyrydenko bekreftet fredag at en politisk beslutning allerede er tatt av president Volodymyr Zelenskyj og USAs president Donald Trump. Ifølge Svyrydenko arbeides det nå med de konkrete detaljene i en avtale som omfatter både investeringer og storstilte oppkjøp. “Vi planlegger å signere en droneavtale med USA,” sa hun. “Det handler om amerikanske investeringer i økt produksjon av ukrainske droner, samt kjøp av en stor mengde slike droner.”
Ukraina har på kort tid utviklet en høyteknologisk og svært effektiv produksjonskapasitet for små droner, som har vist seg uvurderlige i krigens skiftende frontlinjer. Nå ser både Kyiv og Washington på hvordan dette potensialet kan kobles sammen med amerikanske ressurser og produksjonskapasitet.
Strategiske gevinster for begge parter
Den foreslåtte avtalen er en del av Zelenskyjs forsøk på å revitalisere Ukrainas allianser og styrke egen forsvarsøkonomi etter omfattende regjeringsendringer. Avtalen med USA kan bidra til begge deler: investeringene fra amerikansk hold vil gi Ukraina tilgang på kapital og teknologi, mens tettere bånd med Washington vil styrke den langsiktige sikkerhetspolitiske stabiliteten.
For USA innebærer samarbeidet en mulighet til å hente verdifulle erfaringer fra Ukrainas dronebruk i aktiv krigføring. Amerikanske forsvarskilder, sitert av Reuters, omtaler initiativet som “et nytt nivå av partnerskap” som også kan bidra til å løfte USAs egne ubemannede luftsystemer. Bekymringen for at Russland og Kina skal få et teknologisk forsprang på dette området gir avtalen ekstra strategisk tyngde.
Neste steg: Et felles løft for droneteknologi
Selv om detaljene fortsatt er under forhandling, er begge regjeringer innstilt på å komme til enighet. Et eget investeringsfond er ventet å samles før sommeren er over for å meisle ut de siste juridiske og økonomiske rammene for samarbeidet.
Dersom avtalen realiseres, kan det markere et reelt vendepunkt for utviklingen av militær droneteknologi både i Europa og USA. En sammensmelting av ukrainsk kampkompetanse og amerikansk industriell kapasitet kan drive teknologien inn i en ny æra – og samtidig styrke de geopolitiske båndene mellom to nasjoner som i økende grad ser hverandre som allierte i krig og innovasjon.