Kun 3 prosent av de spurte har svart at de ønsker seg Jonas Gahr Støre som ny statsminister, i en spørreundersøkelse utført av Respons Analyse på oppdrag for SMB Norge. Ingen ønsker seg SP-leder Trygve Slagsvold Vedum som statsminister i den samme undersøkelsen.
Spørreundersøkelse utført i næringslivet
I en spørreundersøkelse som er utført på vegne av SMB Norge svarer 7 av 10 at de ønsker Erna Solberg eller Sylvi Listhaug som ny statsminister. Kun 3 prosent svarer at de ønsker at Jonas Gahr Støre skal fortsette.
Respons Analyse
SMB Norge, interesseorganisasjonen for små og mellomstore bedrifter, har fått Respons Analyse til å gjennomføre en spørreundersøkelse hvor man har telefonintervjuet 400 personer. De fleste daglig ledere, i bedrifter med over 20 millioner i omsetning.
Nesten halvparten vil ha Erna
Nesten halvparten, 48%, svarer at de ønsker Høyre-leder Erna Solberg som ny statsminister. Den nest største andelen, 24 prosent, er i kategorien «ikke sikker». Deretter kommer FrP-leder Sylvi Listhaug med 21 prosent. Det vil si at 69 prosent av de spurte i undersøkelsen ønsker enten Solberg eller Listhaug som ny statsminister etter valget til høsten. Feilmarginen i undersøkelsen er 3 til 5 prosentpoeng.
Næringslivet ønsker ny politikk
«Det er helt tydelig at næringslivet ønsker en annen politikk og en ny regjering etter det kommende stortingsvalget, sier administrerende direktør i SMB Norge, Jørund H. Rytman.»
Nesten ingen støtte
Statsminister Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet får kun 3 prosent støtte i spørreundersøkelsen, og ingen svarer Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum.
Nedslående resultater for regjeringen
«Tallene må være ganske nedslående for dagens statsminister, men bekrefter det inntrykket vi får når vi snakker med våre medlemsbedrifter. Dagens regjering har valgt å øke skattene og gjøre hverdagen vanskeligere for næringslivet, og det gir ikke tillit, sier Rytman.»
Mange faktorer ligger bak
Det er lett å tenke seg at det er flere forhold som ligger bak svarene til de spurte i undersøkelsen. Stadige endringer i virksomhetenes rammevilkår oppfattes alltid som negativt, selv når det er nødvendig og til syvende og sist også er ønsket. Ekstra arbeidsgiveravgift, endringer i mva-satser og skatteregler, strammere kommuneøkonomi og formueskatt som jager kapitalen ut av landet er noen av utfordringene næringslivet har slitt med de seneste årene.
Forutsigbare rammevilkår
Næringslivet ønsker langsiktige og forutsigbare rammevilkår, og det vil også gjelde for neste regjering, etter stortingsvalget høsten 2025.