Tre av ti nordmenn deler sine private passord

[vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]Ekspert: Stort behov for digital sikkerhetsopplæring på arbeidsplassen. 
Hele tre av ti nordmenn deler private passord som de anser som viktige med andre. – Dette viser med all mulig tydelighet at det er et stort behov for digital opplæring i mange norske virksomheter, mener cybersikkerhetsekspert hos NorSIS, Bjarte Malmedal.
NorSIS-undersøkelsen er gjennomført i forbindelse med Nasjonal sikkerhetsmåned, som blir arrangert i oktober hvert år. Bak arrangementet står NorSIS, Justis- og beredskapsdepartementet, Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), EUs informasjonssikkerhetsorgan ENISA og en rekke private samarbeidspartnere.
 

Tilbyr gratis digital opplæring for mindre virksomheter

– Dette er en nasjonal dugnad der målet er å få så mange virksomheter som mulig til å gjennomføre et opplæringsprogram i digital sikkerhet for sine ansatte.
Vi antar at mange av de som slurver med digital sikkerhet privat, også er blant de som potensielt kan utgjøre en stor risiko for arbeidsplassen. I så måte viser disse resultatene med all mulig tydelighet at det er et stort behov for digital opplæring i mange norske virksomheter, sier Malmedal.
Opplæringsprogrammet er gratis for alle virksomheter med færre enn 20 ansatte.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1532422386768{background-color: #f1f1f1 !important;}”][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_single_image image=”48″ img_size=”35×35″ alignment=”center” css=”.vc_custom_1535721386067{margin-bottom: 0px !important;}”][vc_column_text]

– Bestill din opplæringspakke her

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]– Å dele sine private passord er å spille et høyt spill med sine egne personopplysninger i potten. Både ID-tyveri, svindel og en rekke andre former for datakriminalitet og ubehag kan utløses av personlige passord på avveie, sier den erfarne datasikkerhetseksperten.[/vc_column_text][vc_column_text]

De eldste er best

Ifølge undersøkelsen, der 1500 nordmenn har blitt spurt om sin behandling av passord, er deling av viktige passord like vanlig blant kvinner som blant menn. Det er imidlertid en klar tendens til at de over 55 år er langt flinkere enn de yngre til å holde passordene for seg selv. Bare 17 prosent av de spurte har i liten, i noe eller i stor grad delt sine passord med andre.
Det er i aldersgruppen 15–33 år det er klart vanligst å dele passord med andre. Hele 43 prosent i denne aldersgruppen har delt passordene sine.
– Den yngste generasjonen har vokst opp med den digitale tidsalderen, men er likevel gruppen som er klart mest slumsete i sin omgang med passord.
Det er kritisk viktig for et samfunn som blir stadig mer digitalt å ha en oppvoksende generasjon som har gode sikkerhetsvaner. Passord er private og bør ikke deles med noen, uansett hvor nære vennene er, understreker Malmedal.[/vc_column_text][vc_column_text]

Mange passord på avveie

Hele en av ti av de spurte oppgir dessuten at de vet at uvedkommende har fått tilgang til ett eller flere av deres passord i løpet av det siste året. Også her er aldersgruppen 15–33 år overrepresentert. Nesten hver femte spurte (18 prosent) er sikre på at uvedkommende har fått tak i deres passord det siste året.

Fire av ti skriver ned passord

I NorSIS-undersøkelsen fremgår det dessuten at nesten fire av ti nordmenn (38 prosent) skriver ned passord de anser som viktige. Mens 23 prosent velger å skrive det ned på et papir eller i en bok, lagrer 16 prosent det i en fil på datamaskinen eller mobiltelefonen.
– Du kan skrive ned passordet ditt og ha det lagret på et trygt sted, men ikke legg lappen i vesken eller på skrivebordet, sier NorSIS’ cybersikkerhetsekspert.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1532422386768{background-color: #f1f1f1 !important;}”][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text css=”.vc_custom_1535721663465{margin-bottom: 15px !important;}”]

Les også:

Skadelig e-post og nettsvindel er tema for Nasjonal sikkerhetsmåned

[/vc_column_text][vc_single_image image=”48″ img_size=”35×35″ alignment=”center” onclick=”custom_link” link=”#”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]