Hvem er President Donald Trumps økonomiske rådgivere i Det Hvite Hus? Økonomi virker de ikke å ha god kontroll på.
MENINGSARTIKKEL: Klaus Jakobsen
Verden i en urolig tid
Opptrinnet i Det Hvite Hus sist fredag mellom USAs president Donald Trump, og vise-president JD Vance og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kan man mene mye om. Mafiafilmer var skribentens assosiasjon ut fra kaoset. I stedet for å skrive under en avtale mellom Ukraina og USA rundt utvinning av mineraler i Ukraina, ble Ukrainas president rett og slett kastet ut av Det Hvite Hus. Republikanerne påstår Zelenskyj har fornærmet de. Man kan mene mye om Donald Trumps forhandlingsmetoder, og dette opptrinnet var nok ment som et ledd i en forhandling, for å skremme Ukraina. Utfordringen er bare at den eneste som vinner på dette opptrinnet er Russlands president Vladimir Putin. Europa har nå ekstremt dårlig tid på å ruste opp sine forsvarsbudsjetter før Putin ser sitt snitt i å utvide sin geopolitiske sfære.
Europa stiller opp?
Umiddelbart har nærmest alt av europeiske ledere støttet Volodymyr Zelenskyj etter opptrinnet i Washington. Det er ingen tvil om at dersom vi skal ende krigen i Ukraina snarest mulig, må alle europeiske land stille opp med enormt mye mer penger til Ukraina, enn de har gjort til nå. Spørsmålet blir da, hvem har råd til dette? De fleste land i Europa har lånt penger for å donere til Ukraina. Norge med sitt enorme oljefond har selvsagt sluppet dette, men vi er nærmest det eneste landet i en slik særstilling.

Hvem står opp mot bøllen?
Det neste spørsmålet er hvem tør stå opp mot USA? De har donert enorme summer til Ukraina over de siste tre årene. Om det nå bli donasjoner til slutt da. Det kan jo hende Donald Trump får presset gjennom sin koloni-avtale med tilbakebetaling gjennom mineraler fra Ukraina. Hvilke europeiske politikere tør sette seg opp mot Donald Trump, slik Volodymyr Zelenskyj gjorde fredag?
Les også: FrP vil redusere skatter, byråkrati og statens rolle
Mineralavtale
I skrivende stund har Donald Trump uttalt at han legger bort hele mineralavtalen mellom Ukraina og USA. Han er fornærmet over oppførselen til Volodymyr Zelenskyj i det hvite hus. En personlig «fornærmelse» er altså nok til å sette store internasjonale avtaler i usikkerhet. For de som har sett videoene fra Washington med Trump, Vance og Zelenskyj har man nok et litt annet syn på hvem som var den fornærmede part. Det går nok likevel ikke veldig lang tid før Donald Trump kommer til å presse gjennom en avtale likevel. Sjeldne mineraler finnes i marken i Ukraina, i stort monn, og som den transaksjonelle politikeren/businessmannen Donald Trump er, ser han nok sitt snitt i å få i havn denne avtalen.
Langsiktig perspektiv
Selv om resultatene nok ligger minst 10-15 år frem i tid, er dette en avtale Donald Trump ser som noe som kan bli et positivt ettermæle fra hans tid som president. Det at denne avtalen til å begynne med så ut som en ren mafiaavtale, for at Ukraina skulle få fortsette å få beskyttelse fra USA, er virkelig noe å være bekymret for. Ikke kan Europa akseptere en slik avtale, da kolonimakt-tiden er over for lengst. I tillegg er det Europa som er nødt til å ta ekstraregningen for å beskytte Ukrainias og Europas sikkerhet.

Illustrasjonsbilde. Foto: Lalit Kumar / Unsplash
Europa må dekke egen sikkerhet
Å ta seg av Europas egen sikkerhet er selvsagt noe Europa uansett må se for seg å gjøre fremover, men europeiske makter må få tid nok til å øke sine budsjetter. Det er dårlig tid til dette nå. Og selv om Europa tildeler mer penger til Ukraina, hvilket de også kommer til å gjøre, er det ikke fabrikker nok til å produsere våpen og ammunisjon nok, om man ikke har USA på sin side.
Krever Zelenskyjs avgang
Som Putins overløpere har mange stemmer i det republikanske partiet nå krevd at Zelenskyj skal gå av som president i Ukraina, for å få normalisering i relasjonene mellom USA og Ukraina. Dette er bare en helt absurd ending av den spente verdens-situasjonen, og forhåpentligvis noe sterke krefter i Europa sier klart fra om ikke er oppe til debatt. Ukraina alene skal selv velge når de skal ha sitt neste valg i landet. Så lenge de er i krig, og det mange millioner av mennesker som har rømt landet, og ikke minst flere hundretusener soldater ved fronten, så er det ikke logisk med noe valg nå. Få avsluttet krigen, få folk hjem, og sett ut valgurnene. Avhengig av situasjonen, og at folk kan få stemt fra andre steder, kan man selvsagt arrangere valg før endelig fred.
Amerikanske arbeidere som sikkerhet
Det Volodymyr Zelenskyj har forsøkt å forklare president Donald Trump, er at en fred med Russland kun kan oppnås gjennom sikkerhetsgarantier. Det vil si at om Russland igjen gjør aggressive bevegelser mot Ukraina igjen, så vil det få retalierings-konsekvenser mot Russland. Freden og eventuelle linjer man setter, må respekteres og aksepteres av alle parter. Ikke overraskende nok ser Donald Trump det annerledes. Han mener at dersom Ukraina og USA kommer til enighet om en mineralavtale, vil det være behov for mange amerikanske arbeidere i Ukraina. Disse arbeiderne mener Trump skal være fredens sikkerhet. Russland vil aldri tørre å gå til angrep på Ukraina dersom det er amerikanske arbeidere tilstede i landet, mener Donald Trump. Det er sikkert et valid poeng i seg selv, men det kan vel knappest være å forvente at diplomati skal handle om transaksjoner mellom land, fremfor reelle diplomatiske relasjoner.

Alle taper på tolltariffer
Så til denne sakens overskrift. Tolltariffer er økonomisk ignoranse. Tolltariffer slår alltid bare negativt ut for alle, bedrifter og sluttbrukere. 25% toll som Donald Trump har bestemt seg for i forhold til handel med Europa, vil til slutt medføre økte priser for sluttbrukere både i USA og Europa. Slik verdensøkonomien har utviklet seg de siste årene, er det vanskelig å regne ut en eksakt økning på disse tolltariffene, men det er nok stor fare for at sluttsummen for forbrukerne vil øke mer enn de pålagte 25%. Når dette kommer på toppen av energikrise, med økte strømpriser, enorm økning i matpriser, inflasjon for øvrig, samt galopperende lånerenter, så har vi allerede nok å slite med. Vi trenger altså ikke en tolltariff på toppen av den økonomiske krisen vi står i. Som er en global krise. For å hjelpe hverandre ut av krisen, burde målet heller være frihandelsavtaler.
Hvem er Trumps rådgivere?
Hvem Donald Trump lytter til er ikke godt å si, men det sies gjerne at idéene hans kommer fra den siste personen han snakket med. Vedkommende som eventuelt må ha fått han på tanken om tolltariffer, er nok av de mest influerende mennesker gjennom historien. Tolltariffer er så ekstremt destruktivt for internasjonal handel, og sluttbrukere, at det er økonomisk kunnskap på nivå med nasjonal luksusfelle. Det er gjerne ikke de skarpeste økonomene som dukker opp på Luksusfellen. Hvem er disse økonomene som gir presidenten så dårlige råd? Finnes det ingen økonomiske voktere i det hvite hus? Finnes det ingen som kan økonomi? Enten finnes de ikke, eller så har de ikke Donald Trumps øre.
Ikke bra for næringslivet
Tolltariffer er heller ikke gode nyheter for næringslivet. Verken næringslivet i USA, Europa, eller Norge, vil vinne på dette. Salg blir vanskeligere, utgifter øker, og ikke minst er også næringslivet allerede i en dyrtid fra før. Mange nasjoner over hele verden har brukt enorme summer på holde samfunnene i gang under pandemien, som veldig mange av disse landene vil betale dyrt for i årene som kommer. Rishi Sunak var finansminister i Storbritannia under pandemien, og han uttalte at pengene myndighetene måtte bruke på å holde hjulene i gang i samfunnet, ville koste ekstraskatt på befolkningen i 40 år frem i tid. Dette er helt ekstremt, og når du tenker på at Donald Trump ønsker å legge proteksjonistiske tolltariffer på toppen av dette igjen, så får de ekstra utgiftene følgevirkninger hele veien nedover, gjennom næringsliv til sluttbruker. Ikke minst frykter jeg utgifter som blir for store for mange produksjonsbedrifter, og i dag har vi en negativ konkursutvikling i næringslivet fra før. Denne utviklingen vil dessverre kunne eskalere ennå mer gjennom tolltariffer.
Les også: Nedgang i norske patentsøknader
Tolltariffer fungerer ikke
Den naive tanken bak Donald Trumps tolltariffer er proteksjonisme. Han vil ha tilbake næringsliv og ikke minst produksjon i USA. Utfordringen er bare den at verdenshandel ikke fungerer slik lenger. I de fleste produkter i dag, produseres enkeltdeler i en hel rekke ulike land. Det produseres mange bildeler i Norge, men vi har ikke egne bilmerker. Ta som eksempel produksjon av en mobiltelefon. I denne kunne det f.eks vært et sjeldent mineral fra Ukraina, en plastramme fra Kina, en chip fra Taiwan, et glass fra et annet land, og så videre. trenger ikke ramse alt opp for at dere skal skjønne tegningen. I dag er verdenshandel og produksjon lik som dette. Det Donald Trump tror er at dersom han gjør det for dyrt å produsere varene i utlandet, så skal alle flytte sin produksjon til USA, men handels-vanene og produksjonen er bygd opp over mange tiår. Det er veldig usannsynlig at Donald Trump vil kunne endre dette, bortsett fra om han vil at en mobiltelefon skal koste 7500 Dollar på markedet, i stedet for 1500 Dollar. Hvor mange vil da kjøpe telefonen?
Hva gjør Norge?
Hvordan skal Norge sikre seg mot de kommende tolltariffene fra USA? Hvordan skal vi verne norsk næringsliv? Det er viktig at våre politikere reagerer raskt nå. Egentlig burde det vært avholdt diplomatiske møter med Donald Trump og hans team lenge før han ble valgt igjen. Om dette har skjedd vet jeg ikke. Jeg håper i grunn det, men tviler på om det skjedde. Donald Trump er som nevnt en transaksjonell politiker, og det må vi bare akseptere. Har vi ikke gjort unna disse samtalene før, er det utrolig viktig at ambassadør Anniken Huidtfeldt og hennes team i Washington nå jobber 24/7 for å komme best mulig ut av den kritiske situasjonen. Hva vi har å gi Trump derimot er ikke godt å si, men noe må vi bare finne på. Sveriges utenrikshandelsminister Benjamin Dousa har også uttalt at han skal gjøre sitt for å verne Norge mot tolltariffer, når avtaler skal forsøkes å forhandles frem i Brussel. Hva dette innebærer, når Norge selv ikke er ved forhandlingsbordet er ikke godt å si. At vi lever i en økonomisk urolig tid er virkelig et understatement.
Les også: Endelig får vi tech-visum i Norge!
Politikere må stå samlet
Nå er det særdeles viktig at Norges politikere, i alle blokker og farger, setter seg sammen for å finne ut av Norges beste. Her må ideologier og særinteresser legges bort. Om vi skal verne Norges interesser, er vi nødt til å stå samlet politisk. Vi må stå samlet for å øke støtten til Ukraina, men vi også stå samlet for å finne politiske løsninger på de tolltariffene som kommer mot oss. Betyr dette reduksjoner i avgifter for norske bedrifter, eller endringer i våre egne tariffer, skal jeg ikke ha for mange meninger om, men noe må gjøres. I fellesskap, ellers kommer vi ut som de store taperne i Donald Trumps idiotiske handelskrig.
Klaus Jakobsen er reporter og podcaster i DinBedrift.no