SVs ti viktigste vedtak på landsmøtet i helgen – hva betyr det for SMB-sektoren?

Denne helgen, 14.–16. mars 2025, møttes Sosialistisk Venstreparti (SV) på Oslo Kongressenter for å vedta sitt arbeidsprogram for 2025–2029. Med slagord om rettferdighet og grønn omstilling ble flere tiltak rettet mot små og mellomstore bedrifter (SMB) banket gjennom. Men der partiet ser løsninger, ser mange i næringslivet potensielle hodepiner.Hørt fra en SMB eier: “Her var det ikke mye positivt, med mindre man lever av å selge røde flagg!”. Eller var det så ille?

Her er de ti viktigste vedtakene som berører SMB-sektoren, basert på det som er kjent fra helgens debatter.

1. Skattelette med uklare grenser

SV vil gi skattelette til småbedrifter under en viss inntektsterskel, finansiert ved å øke skatten på formue og høye inntekter. Men hvor terskelen settes, er foreløpig vagt, og større SMB kan ende opp med å bære en tyngre skattebyrde.

2. Grønn omstilling – støtte eller byrde?

Et fond for grønn omstilling skal gi subsidier og lån til SMB som kutter utslipp. Tanken er god, men søknadsprosesser og krav kan bli en tidstyv for bedrifter som allerede sliter med ressurser.

3. Nei til nye oljelisenser

SV vedtok å stoppe tildelingen av nye olje- og gasslisenser, noe som rammer SMB i leverandørindustrien. Partiet lover omstillingsstøtte til fornybarsektoren, som havvind, men det er uklart om små aktører har kapasitet til å snu driften i tide.

4. Mindre byråkrati – i teorien

Et vedtak om å forenkle rapporteringskrav for småbedrifter høstet applaus, men uten konkrete planer for gjennomføring risikerer det å bli nok et løfte som renner ut i sanden.

5. Press på lokalt eierskap

SV vil gi skattefordeler til kooperativer og ansatteide bedrifter. «Vi trenger et næringsliv der verdien blir igjen der den skapes,» sa nestleder Kirsti Bergstø i sin tale. For mange SMB kan dette oppleves som et indirekte press på eierstrukturen.

6. Kraftprisreform med spørsmålstegn

Partiet vil innføre en strømprismodell for å gi SMB lavere og mer forutsigbare priser. Men finansieringen er uklar, og det er tvil om næringslivet prioriteres over husholdningene.

7. Lærlinger i anbud

SV krever lærlinger i offentlige anbud, noe som kan styrke kompetansen i SMB innen håndverk og produksjon. Samtidig kan det bli en kostnad små bedrifter, uten ekstra kapasitet, ikke har råd til.

8. Finansiering med begrensninger

Et låneprogram via Innovasjon Norge skal hjelpe SMB med vekst og omstilling, med fokus på distriktene. Bedrifter nær byene kan dermed falle utenfor, selv om behovet er like stort.

9. Grønn industri – hvem får plass?

SV satser på hydrogen, batterier og bioindustri, men det er usikkert om SMB faktisk får en rolle i verdikjedene, eller om større aktører stikker av med gevinsten.

10. Slutt på midlertidighet

Vedtaket om å avvikle bemanningsbransjen og fremme faste ansettelser kan gi stabilitet, men rammer SMB som trenger fleksibilitet for å håndtere svingninger i markedet.

Ideologi møter virkelighet

SVs landsmøte tegner et bilde av et parti med store ambisjoner for SMB-sektoren, men mange av vedtakene mangler praktisk forankring. Oljestopp kan true eksisterende arbeidsplasser, mens løfter om støtte og lettelser risikerer å drukne i byråkrati eller uklare finansieringsplaner. Mange småbedriftseiere vil nok konkludere med at SV aldri blir et næringsvennlig parti, selv om mange av vedtakene saklig sett går i den retningen.

Har du innspill til denne saken, eller andre saker?
Kontakt [email protected]