Svenske Företagarna gir råd for bedre næringslivsklima

White ceramic teacup with saucer near two books above gray floral textile
Bilde: Företagarna i Sverige har gitt ut bok for å bedre samarbeid mellom næringsliv og kommuner. Illustrasjonsbilde Foto: Thought Catalog / Pexels

Sveriges største interesseorganisasjon for små og mellomstore bedrifter, Företagarna, har nylig utgitt en ny bok som gir konkrete råd for hvordan kommuner kan skape et bedre næringslivsklima. Organisasjonen, som er Sveriges svar på SMB Norge, representerer over 60 000 medlemmer og jobber aktivt med næringspolitikk. Företagarna ledes av Günther Mårder og er en viktig aktør i det svenske næringslivet.

En praktisk guide for kommuner

Boken, skrevet av Erik Östman, som er ekspert på regelforenkling og lokalt næringslivsklima, gir kommuner verktøy for å tilrettelegge bedre for bedrifter. Den tar for seg utfordringer knyttet til byråkrati, offentlige anskaffelser og reguleringer, samtidig som den løfter frem eksempler på kommuner som har lykkes med næringsutvikling.

– Mange kommuner ønsker å forbedre næringslivsklimaet, men vet ikke alltid hvordan. Med denne boken ønsker vi å vise hvilke reformer som faktisk fungerer, uttaler Östman.

Företagarna i Sverige bistår bedriftene i bokformat.

SMB-er avgjørende for lokal vekst

Företagarna fremhever at fire av fem nye jobber i Sverige skapes i små og mellomstore bedrifter, og at disse også er den største skatteinntektskilden i mange kommuner. Ifølge boken er kommunens velferd tett knyttet til et godt næringslivsklima.

– Hvis kommunene vil ha flere jobber og en sterkere økonomi, må de bli bedre på å forstå bedriftenes vilkår, sier Östman.

Boken peker på suksesshistorier fra kommuner som Falkenberg, Växjö, Markaryd og Östersund, hvor gode samarbeidsmodeller mellom det offentlige og næringslivet har skapt bedre vekstvilkår.

Relevans for Norge

For norske kommuner og beslutningstakere kan boken gi innsikt i hvordan småbedrifter kan få bedre rammevilkår. SMB Norge, som er Företagarnas norske søsterorganisasjon, jobber med mange av de samme problemstillingene.

Ettersom både Sverige og Norge har en næringsstruktur der SMB-er utgjør en stor del av sysselsettingen, kan lærdommene fra den svenske boken være relevante også for norske kommuner som ønsker å legge bedre til rette for vekst og arbeidsplasser.

Boken er tilgjengelig via Företagarna og vil bli en del av organisasjonens videre arbeid for å styrke småbedriftenes rolle i lokalsamfunnene.

Har du innspill til denne saken, eller andre saker?
Kontakt [email protected]