SMB NORGE PODCASTEN: Åpner for at staten kan gå inn på eiersiden i gründerbedrifter

Næringsministeren besøker SMB Norge Podcasten (Foto: SMB Norge/Johnny Syversen)
Bilde: Næringsministeren besøker SMB Norge Podcasten (Foto: SMB Norge/Johnny Syversen)

Et ny ordning hvor staten matcher private investeringer og går inn på eiersiden i oppstartsbedrifter kan være aktuelt, avslørte næringsminister Jan Christian Vestre da han besøkte SMB Norge Podcasten under Arendalsuka.  

I andre program av SMB Norge Podcasten med Klaus Jakobsen og Joachim Dagenborg, var det selveste næringsminister Jan Christian Vestre som kom på besøk. Han hadde akkurat deltatt i SMB Norges store gründerdebatt under Arendalsuka. Selve debatten kan du se her.

Les også: Se alle debattene fra Arendalsuka på nytt!

SMB Norge Podcasten er tilgjengelig på alle podcastplattformer. Du kan søke den opp på telefonen i Spotify, Apple Podcast eller Google Podcast. Hvis du vil lytte direkte i nettleseren kan du gjøre det her.

Vestre under debatten i SMB Norge-teltet. (Foto: SMB Norge/Johnny Syversen)

Kapital

Mot slutten av debatten svarte Vestre på spørsmål fra salen, og ble utfordret på muligheten for at staten kan gå inn på eiersiden i oppstartsbedrifter ved å matche kapital fra private investorer. I podcasten ble Vestre bedt om å utdype sitt svar.

– Jeg utelukker ikke at vi kan lage et instrument som går inn med egenkapital i gründerbedrifter som har kapitalisert seg opp for eksempel 50 eller 70 prosent. Og at da staten kan ta den resterende andelen, forklarer Vestre.

Les også: 3 av 10 småbedrifter har følt seg motarbeidet av myndighetene

Han tror samtidig det er mye som kan gjøres for styre enda mer privat kapital inn mot gründerbedrifter som trenger hjelp til å ta “det neste steget” etter selve oppstartsfasen.

– Det er mange ting vi kan gjøre. Det er allerede mye privat kapital som finner en gründerbedrift. Men målet vårt er at vi skal mobilisere mest mulig privat kapital. Det er jo ikke først og fremst skattebetalerne som skal finansiere dette. Men vi må ha virkemidler som er akkurat nok til at denne private kapitalen kan mobiliseres, sier Vestre.

Les også: Hver sjette bedrift frykter konkurs på grunn av høye strømpriser

Offentlige innkjøp

Næringsministeren lover også å bidra til at de små bedriftene får en større del av kaken når det offentlige kjøper inn varer og tjenester for 650 milliarder kroner hvert år.

– Vi skal bruke det offentlige innkjøpet enda mer aktivt og i større grad belønne innovative anskaffelser. Vi vet at mange innkjøpere kjøper det de alltid har kjøpt, mens de små gründerne og små bedriftene gjerne har mer innovative løsninger. Da må det premieres, slik at vi skaper et marked for deres produkter, understreker næringsministeren.

SMB Norge Podcasten er tilgjengelig på alle podcastplattformer. Du kan søke den opp på telefonen i Spotify, Apple Podcast eller Google Podcast. Hvis du vil lytte direkte i nettleseren kan du gjøre det her.

 

NY UNDERSØKELSE: – Nordmenns arbeidslyst er lavere etter pandemien!