I stedet for å se på smutthullene som et problem, bør vi anerkjenne norske selskapers evne til å navigere lovverket med strategisk kløkt. Reduksjon av styremedlemmer for å oppfylle krav til kjønnsbalanse illustrerer en tilpasningsevne som er avgjørende i et krevende forretningsklima.
Da Stortinget vedtok krav om minst 40 prosent representasjon av hvert kjønn i selskapsstyrer med tre eller flere medlemmer, var målet å øke andelen kvinner i næringslivets styrerom. Effekten har vært merkbar: Statistisk sentralbyrå rapporterer at andelen kjønnsbalanserte styrer har økt med tre prosentpoeng på ett år – en utvikling som tidligere ville tatt flere tiår.
Samtidig har over 500 selskaper valgt en annen vei: De har redusert antall styremedlemmer til to, og unngår dermed kvoteringskravet, slik en kartlegging fra E24 viser. For noen kan dette fremstå som et forsøk på å omgå lovens intensjon. Men kanskje bør vi heller tolke det som et uttrykk for næringslivets evne til å forstå, tolke og handle strategisk innenfor lovens rammer. For mange politikere viser en total mangel på forståelse for at bedrifter er til for å tjene penger, ikke tjene politiske mål.
Hvorfor vil så mange politikere ha flere kvinnelige langtransportsjåfører, maskiningeniører og styremedlemmer, når de fleste kvinner åpenbart ikke vil ha slike roller? Hvorfor har vi politikere som setter hva slags reproduktive organer mennesker har, høyere enn hva de interesserer seg for og hvor dyktige de er?
Et eksempel på et selskap som har tilpasset seg er Sport Holding, som har redusert sitt styre fra seks til to menn. Kritikken lar ikke vente på seg – Akademikerne advarer mot uthuling av lovens formål. Vi mener en bedrifts behov bør trumfe politiske ambisjoner. Det er lett å skjønne politikernes behov for å appellere til 50 prosent av befolkningen, men det skal ikke gå på bekostning av det vi lever av. Det er grunn til å minne om at 99 prosent av norske bedrifter er SMB. De trenger lovverk som styrker dem, ikke gjør hverdagen enda vanskeligere.
Ja, til alle kvinnelige styremedlemmer som er dyktige, og generalforsamlingen i selskaper ser kan styrke et selskap, nei til kvinner for kvinners egen skyld.