Sløseriombudsmannen feiret sine første ti år!

Klaus Jakobsen og Are Søberg, Sløseriombudsmannen
Bilde: Reporter Klaus Jakobsen og Are Søberg, Sløseriombudsmannen.

God stemning

15. oktober feiret Sløseriombudsmannen sine ti første år, på Posthallen Drinkhub i Oslo, et utsolgt arrangement, hvor arrangøren stadig har måttet bytte til større lokale. Det kom rundt 400 begeistrede tilhørere, som ville hylle Are Søberg for innsatsen de ti første årene, i anti-sløsingens navn.

Sløseriombudsmannen 10 år. Posthallen Drinkhub.
Folksomt på Posthallen Drinkhub.

Mange kjente fjes

For Dinbedrifts utskremte reporter var det som å være på god gammeldags reunions-fest, da det var mange gamle kjente fjes å hilse på denne kvelden. Are Søberg stod selv for føringen underveis, med god bistand fra Lars Petter Solås som konferansier.

Politisk sløseprat

Det finnes faktisk de politikerne der ute som er begeistret for den jobben Søberg har gjort de første ti årene, stadig flere kan det virke som. Arrangementet startet med Ares mimring over de første ti årene, før vi fikk oppleve en politisk sløseprat, med stortingsrepresentant Marius Nilsen (FrP), stortingsrepresentant Anna Molberg (Høyre) og Johan Rud, foreslått førstekandidat til det kommende stortingsvalget, fra Østfold MDG. Are selv påpeker at han mener det er gode politikere i alle partier, og er bare glad for støtten fra enhver politisk representant.

Politisk sløseprat.
Marius Nilsen (FrP), Anna Molberg (Høyre) og Johan Rud (MDG) i sløseprat med Are Søberg.

Don’t come to Norway

Braver-gründer Christer Dalsbø har tidligere gått viralt med sin sang Don’t come to Norway (5 millioner lyttinger på Linkedin alene), en formueskatt-protest sang en skald verdig. Denne ble fremført av Dalsbø selv, til allsang fra publikum, i tillegg til hans sang om Norges enorme bruttonasjonalprodukt, av statens utgifter.  Dalsbø uttalte selv fra scenen at han finner det uforståelig at staten skal dis-insentivere gründere og investorer gjennom skattepolitikken. Han fortsatte i sitt budskap et rop om hjelp for å fjerne formueskatten, fjerne exit-skatten, og oppfordre Sveits-utflytterne til å komme hjem igjen.

Videohilsning fra rådhuset

Historisk sett har investeringer i Oslo kommune fått mye oppmerksomhet på Sløseriombudsmannens Facebook-side, som nå teller hele 118 tusen følgere, men det ble likevel en videohilsning fra dagens byrådsleder, Erling Lae Solberg (Høyre), som hyllet Sløseriombudsmannens tjeneste så langt, om enn ikke alltid enig i budskapet.

Influenser-sløseprat

Siste post på programmet var en influenser-sløseprat mellom Are, Norges podcast-konge, Wolfgang Wee, og Norges nye TikTok-konge, Sindre Nordby Wiig. Det er sannelig nok av innhold å ta av, for de som betjener vårt enorme sosiale-medie behov i hverdagen, enten det gjelder Facebook, TikTok, Instagram, eller Linkedin for den saks skyld. Are kunne selv avsløre at han nå får 20-30 tips hver dag, og alt får selvsagt ikke plass i det formatet som leveres på Facebook. Prat om sløsing trender virkelig om dagen på sosiale medier, og selv ungdommer på 14-15 år legger ut innhold av denne art.

Influenser-sløseprat
Wolfgang Wee, Sindre Nordby Wiig og Are Søberg under influenser-sløseprat.

Podcast-prat 

Under Arendalsuka i høst tok Klaus en prat med Are Søberg, i vår egen podcast. For å komplementere denne tok Klaus også en liten prat med Are rett før tiårsjubileumet gikk i gang. Are er selv opptatt av næringspolitikk, og han sier det er viktig at politikerne ikke oppfattes som å stå i veien for de som driver næring. Han mener og at skattetrykket er høyt, og bør gjøres noe med. Søberg kan også avsløre at han får mange tips fra næringslivet. Dette omhandler ofte merkelige byråkratiske beslutninger, eller krav og sertifiseringer som oppleves til bry for næringslivet, for å nevne noe.

Arendalsuka er Norges Las Vegas?

På slutten av dagens podcast-episode har Klaus og Are tatt en prat under Arendalsuka tidligere i høst. Are har en sammenligning mellom Arendalsuka og Las Vegas. Det legges opp til unødvendig sløsing begge steder mener han. Tilkarringspolitikken misliker han sterkt, og synes ikke noe om at politikere skal være satt til å “velge vinnere”, gjennom tildelinger, fremfor markedskreftene selv.

Viktig med skeptisk blikk

Hollandsk-syke har vært mye omtalt i høst, og det er kanskje bra at Are Søberg har et kritisk blikk, på både pengesløsing under Arendalsuka, men også i det store bildet, da statsbudsjettet for første gang overstiger 2000 milliarder kroner i 2025. Det hentes ut omtrentlig 25% av budsjettet, rett fra oljefondet, for å komme i balanse, det kan knapt nok sies å være bærekraftig for fremtiden.

Lang vei hjem

Selv om et annet pengesluk, BaneNor og VY, gjorde sitt for at reporter Jakobsen fikk unødvendig lang vei hjem (to timer ekstra) til Vestfold, unødvendig trim opp bakkene i Sandefjord (for sent for elsparkesyklene), så kom han hjem med et smil om munnen. Finnes det håp for fremtiden likevel? Når ungdommene, med rette, er i ferd med å bli opptatt av overforbruk og sløsing, kan man kanskje håpe på at også våre mest sentral politikere åpner opp øynene for sløsingen?

Har det effekt?

Har Sløseriombudsmannens ti første år hatt effekt? Det er selvsagt litt vanskelig å vite, men det at stadig flere sentrale politikere henger seg på, er et godt tegn. Det gjør kanskje at man i de lokale kommunestyrene, fylkestingene, eller på stortinget, tar seg en ekstra runde med kontrollspørsmålet; er det dette skattepengene skal gå til? Det skal uansett utdeles all heder og ære til Are Søberg, for at han gjør sitt for å holde fokuset oppe i anti-sløsingens navn! Måtte han holde ut i mange tiår til!

Lytt til vår podcast-episode 92, med Are Søberg og Klaus Jakobsen her: