Slik kommer småbedrifter seg gjennom tøffe tider

KI-generert. ChatGPT
Bilde: KI-generert. ChatGPT

I møte med økonomisk usikkerhet, høye renter, lavere forbrukertillit og svakere etterspørsel, kjenner mange små- og mellomstore bedrifter (SMB-er) at det strammer seg til. Hvordan skal man som liten bedrift overleve – og kanskje til og med komme styrket ut av krisen?

1. Vær brutalt ærlig om økonomien

Det første steget er å få full oversikt over økonomien. Det er ikke tidspunktet for optimistiske budsjetter eller urealistiske forventninger. Sørg for likviditetsstyring på daglig basis – og ikke vent med å ta grep. Ifølge Innovasjon Norge er likviditetsstyring den mest kritiske faktoren for overlevelse i nedgangstider [1].

Tiltak:

  • Reforhandle betalingsbetingelser med leverandører

  • Vurder factoring eller kassekreditt hvis kontantstrømmen svikter

  • Reduser kostnader uten å ofre kjernevirksomheten

2. Snakk med banken – tidlig

Mange bedriftsledere venter for lenge med å ta kontakt med banken. Men bankene har også interesse av at du lykkes, og det finnes ofte større handlingsrom enn man tror. Særlig ved midlertidige utfordringer kan bankene tilby avdragsutsettelse, refinansiering eller rådgivning.

I en undersøkelse fra Finans Norge svarte 7 av 10 banker at de ønsker tidligere dialog med SMB-kunder i trøbbel [2].

3. Se på kundene dine med nye øyne

Når markedet krymper, gjelder det å forstå hvilke kunder som faktisk gir mest igjen – og hvem som kanskje tapper mer enn de gir. Et kunde-ABC-analyse (der A-kunder er mest lønnsomme og C minst) kan være en gamechanger.

Still spørsmål som:

  • Hvem betaler raskt og lojalt?

  • Hvem klager mest og presser pris?

  • Er det nye segmenter som vokser selv i krisetider?

En rapport fra Senter for småbedriftsforskning (SSBf) peker på at små bedrifter som klarer å reposisjonere seg mot nisjesegmenter ofte gjør det bedre i økonomiske nedgangsperioder [3].

4. Kommuniser tydelig – både internt og eksternt

Kriseledelse krever ærlighet, retning og hyppig informasjon. Ikke gjett deg til hva de ansatte tror – forklar hvordan situasjonen faktisk er og hvordan dere skal jobbe sammen for å håndtere den. Samtidig må du vise kundene at du fortsatt er her og at du bryr deg.

Gode råd fra NHO Reiseliv om krisekommunikasjon gjelder for alle bransjer: vær proaktiv, vis lederskap og vær personlig i kommunikasjonen [4].

5. Tenk langsiktig i en kortsiktig verden

Det kan høres naivt ut, men mange av Norges mest solide selskaper i dag vokste frem under eller etter kriser. Det er i motbakke at innovasjon oppstår. Kanskje er dette tiden for å:

  • Digitalisere prosesser

  • Satse på en ny inntektsstrøm

  • Gå sammen med andre småbedrifter i nettverk eller felles prosjekter

Har du innspill til denne saken, eller andre saker?
Kontakt [email protected]