Senterpartiet går inn for å redusere formuesskatten for eiere av små og mellomstore bedrifter, men et forslag om å kutte skatten på såkalt arbeidende kapital ble stemt ned under landsmøtet i Haugesund denne helgen. Tiltakene er ment å styrke lokale bedrifter i distriktene.
Senterpartiets landsmøte vedtok søndag et nytt partiprogram der de lover skattelette for eiere av små og mellomstore bedrifter. «Senterpartiet vil redusere formuesskatten for eiere av små og mellomstore bedrifter, blant annet gjennom økt bunnfradrag og verdsettingsrabatter,» heter det nå i programmet, ifølge NTB. Økt bunnfradrag innebærer at færre må betale formuesskatt ved å heve terskelen for når skatten slår inn, mens verdsettingsrabatter gir en lavere skatteverdi på bedriftens eiendeler.
Senterpartiets mål er å gi bedre vilkår for mindre bedrifter, samtidig som de rikeste skjermes fra de største lettelsene.
Nei til kutt i arbeidende kapital
Flere delegater på landsmøtet tok til orde for å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital, som omfatter aksjer og driftsmidler som maskiner og utstyr i bedrifter. Forslaget ble imidlertid stemt ned. Senterpartiet ønsker dermed ikke en generell skattelette for all næringsvirksomhet, men holder fast på en målrettet støtte til mindre bedrifter. Dette har vært et omstridt tema i partiet, der enkelte har argumentert for at et bredere kutt kunne styrket konkurransekraften til norske bedrifter.
Skattedebatten er tilspisset i Norge, og Senterpartiets linje har møtt blandede reaksjoner. SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes har tidligere sagt til NRK at de kan støtte økt bunnfradrag, men kun dersom store formuer skattlegges hardere for å sikre et mer rettferdig skattesystem. På den andre siden har Frp og Høyre kritisert Senterpartiet for ikke å gå langt nok. De mener formuesskatten fortsatt rammer norske bedriftseiere uforholdsmessig hardt sammenlignet med utenlandske eiere, som ikke betaler denne skatten.
Senterpartiets vedtak om formuesskatt viser et parti som ønsker å fremstå som distriktsvennlig og støttende for lokale næringsdrivende. Men det gjenstår å se hvordan forslagene vil bli mottatt i forhandlinger med potensielle samarbeidspartnere som Arbeiderpartiet og SV, som har signalisert en annen retning i skattepolitikken foran stortingsvalget senere i år.