Hvorfor må arbeidsgiver betale en avgift for å drive med aktiv sysselsetting? Dette er ett av spørsmålene Bedriftsforbundets Morten Berge tar opp i denne bloggen.

Robotene kommer

Næringslivet står foran noen store produksjonsmessige forandringer og utfordringer. Robotene kommer og de skal ta fra oss alle jobbene våre. Selv om dette ikke gjelder alle, med det første, så kan ingen helt føle seg trygg. Mange arbeidsoppgaver er allerede overtatt av roboter, og mange flere står for tur.

Les også: Bedriftsromantikk – jakten på en drømmehelt…

Morten Berge, administrasjonssjef i Bedriftsforbundet

Det er klart det er mange fordeler med robotene. De møter presis på jobb hver dag, arbeider jevnt og trutt hele dagen og har ikke noe spesielt feriebehov. Sykefravær er fraværende og skulle det skje en skade eller feil så blir det stort sett fikset av en reparatør ganske så raskt. Så hva skal vi da med oss mennesker?

Heldigvis er det fortsatt behov for menneskelig intelligens og arbeidskraft, selv om robotkonkurransen trenger seg på. Kostnadseffektivitet er viktig, men hvis konkurransen skal være rettferdig, mellom menneske og robot, så må vilkårene være like. Da slipper vi ikke unna å diskutere avgifter og kostnader knyttet til sysselsetting av menneskelig arbeidskraft.

– Vi har ikke råd til å skattlegge kjøtt og blod med 14,1 ekstra prosent.
Morten Berge, Administrasjonssjef i Bedriftsforbundet

Skatt på sysselsetting av mennesker

Jeg tenker først og fremst på arbeidsgiveravgiften. Hvorfor må arbeidsgiver betale en avgift for å drive med aktiv sysselsetting? Dette er da et veldig merkelig prinsipp. Myndigheter og økonomer roper hurra når selskapsskatten settes ned fra 23 til 22 prosent, men det er en skatt som betales når man går med overskudd. Arbeidsgiveravgiftene er en skatt man må betale på arbeidskraften uansett om virksomheten går i pluss eller ei. Det er det ikke alle som har råd til.

Les også: Bedriftens viktigste ressurs

Skal menneskeheten ha sjanse mot robotene i fremtiden, må prisingen av arbeidskraften være konkurransedyktig. Da har vi ikke råd til å skattlegge kjøtt og blod med 14,1 ekstra prosent.

Robotene kommer og arbeidsgiveravgiften må bort!

Morten Berge