Ressursbruk på villspor? Når politiet prioriterer svart arbeid fremfor alvorlig kriminalitet

Aksjonen i Agder, der politiet møtte opp bevæpnet og med hunder for å avsløre mulig svart arbeid hos håndverkere og huseiere, reiser viktige spørsmål om prioriteringer i norsk politi. Er dette virkelig den mest fornuftige bruken av våre felles sikkerhetsressurser i 2025?

Norge er i dag mer digitalisert enn noen gang. Spor etter økonomiske transaksjoner – også de som kan indikere skatteunndragelser – etterlates i bankenes systemer og kan i prinsippet analyseres og flagges ved hjelp av kunstig intelligens. Hvis målet er å avdekke uregelmessigheter, finnes det i dag langt mer presise og mindre inngripende verktøy enn fysisk oppmøte med hunder på en byggeplass.

Svart arbeid skal ikke bagatelliseres, og det er viktig for tilliten til fellesskapsfinansieringen at regler følges. Men det er også et spørsmål om proporsjonalitet. Å mobilisere væpnet politi for å undersøke om en huseier har betalt en snekker 20 000 kroner uten å melde det til Skatteetaten, fremstår i overkant dramatisk.

Samtidig ser vi en utvikling i våre naboland – og i økende grad også i Norge – med mer alvorlige trusler: ungdomskriminalitet, vold, sosial uro og ikke minst hybride trusler fra utenlandske aktører. Dette er utfordringer som krever kapasitet, etterretning og ressurser.

Politiets ansvar er ikke bare å håndheve loven, men også å bruke skjønn: å vurdere hvilke farer som er mest alvorlige for samfunnet, og prioritere deretter. Det kan ikke være slik at det legges større trykk på huseiere som pusser opp stua enn på nettverk som rekrutterer unge til vold og organisert kriminalitet.

Vi lever ikke lenger i en tid der svart økonomi domineres av kontanter og bankbokser i Sveits. Økonomisk kriminalitet skjer i dag ofte digitalt – og kan oppdages digitalt. Hvis staten skal bruke maktmidler, må det være fordi det ikke finnes mildere, mer effektive og mer rettferdige alternativer.

Når politiets metoder i slike saker minner mer om aksjoner mot alvorlig organisert kriminalitet, bør det få varsellampene til å blinke – både i justisdepartementet og hos skatteetatens egne kontrollorganer. Kampen mot svart arbeid er legitim, men den må føres med klokskap, ikke med maktdemonstrasjoner som minner om politiet i land vi ikke vil sammenligne oss med.

Har du innspill til denne saken, eller andre saker?
Kontakt [email protected]