På mandag kommer statsbudsjettet – Hva kan vi forvente?

Jørund Rytman, SMB Norge
Bilde: Jørund Rytman, SMB Norge

[vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]Mandag presenterer Finansminister Siv Jensen regjeringens forslag til Statsbudsjett for 2019, og det er lenge siden jeg har vært så spent på å dykke ned i et politisk dokument.
Siden sist har flere statsråder fra Venstre tatt plass rundt kongens bord, og mye tyder på at partiet er avhengige av å få satt et tydelig preg på dette budsjettet for å forsvare valget om å tre inn i regjering.
Vi i Bedriftsforbundet både håper og tror at Venstres inntreden vil resultere i en enda mer næringsvennlig politikk. Både i form av smarte skatte- og avgiftslettelser, en opptrapping av kampen mot skjemaveldet, og ikke minst ved økt fokus på forenklingsarbeidet som næringsministeren har startet.

Politisk thriller

Oppmerksomheten rundt vippepartiet KrF´s interne, men svært så offentlige kamp for å «finne seg selv» de siste ukene vil nok også tvinge regjeringen til å strekke ut både en og to hender i deres retning.
Ved å tilby KrF muligheten til å innkassere seiere på enkelte viktige symbolsaker, for eksempel på bistandsområdet eller knyttet til kampen mot fattigdom, vil regjeringen kunne «mate» høyresiden i KrF med argumenter for å holde partiet på borgerlig side. Den muligheten tror jeg de vil benytte seg av.
De vil utvilsomt også ha mer å gå på i de kommende forhandlingene, forbeholdt at Krf i det hele tatt vil sette seg ved forhandlingsbordet.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1532422386768{background-color: #f1f1f1 !important;}”][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_single_image image=”139″ img_size=”35×35″ alignment=”center” css=”.vc_custom_1532594973567{margin-bottom: 0px !important;}”][vc_column_text]

– Vi skal gjøre vårt ytterste for at bedre rammevilkår for landets små og store bedrifter blir en sentral del av budsjettforhandlingene, uansett hvilke partier som sitter rundt bordet.

Jørund Rytman

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Et budsjett for SMBere?

For små og mellomstore bedrifter blir det mest interessant å følge med på om skatte- og avgiftstrykket fortsetter å tikke nedover, om det kanskje dukker opp noen endringer i tvangsmulktregimet, og ikke minst om noen av Bedriftsforbundets innspill til Statsbudsjettet har blitt tatt hensyn til.
Vi har bedt regjeringen å vurdere en ytterligere reduksjon av formueskatten ved at bunnfradraget heves slik at norsk eierskap kan styrkes. Vi har dessuten bedt om endringer i MVA-reglene slik at bedrifter først må betale merverdiavgift når de selv har fått betalt. Dagens ordning er urimelig, og kan lett endres.
Vi håper også på enda bedre og mindre byråkratiske skatteincentiver for å investere i småbedrifter og gründerselskaper. Hvis vi ønsker å oppmuntre til gründerskap så må det bli litt lettere enn det er i dag å hente inn penger til å finansiere veksten. Mindre byråkrati og skatteincentiver virker, og det håper vi at regjeringen vil prioritere å gjøre noe med.

Vi tar kampen

Ut fra signaler i forkant er det sannsynlig at regjeringen også vil øke bevillinger til domstoler og politiet, samt jekke opp satsingen på cybersikkerhet. Det vil i så fall være positivt for næringslivet som vet å verdsette både trygghet og forutsigbarhet. Samferdsel er allerede en av de virkelig tunge budsjettpostene, men også her tror jeg næringslivet vil kunne glede seg over nye satsinger både på vei, jernbane og ved havnene.
Jeg tror at mandagens budsjettfremleggelse markerer startskuddet for den mest spennende politiske høsten på svært lenge, og i hvert fall siden Erna Solberg og co. inntok regjeringskontorene.
Mye av støyet vil relatere seg til symbolsaker, men på vegne av Bedriftsforbundet kan jeg garantere at vi skal gjøre vårt ytterste for at bedre rammevilkår for landets små og store bedrifter blir en sentral del av budsjettforhandlingene, uansett hvilke partier som sitter rundt bordet.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1532422386768{background-color: #f1f1f1 !important;}”][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]