Norske virksomheter må forebygge sykdom for å opprettholde norsk velferd, slår Arbeidstilsynet fast i fersk rapport

Direktør Ingvill Kvernmo. FOTO: Arbeidstilsynet
Bilde: Direktør Ingvill Kvernmo. FOTO: Arbeidstilsynet

I løpet av 2025, publiserer Arbeidstilsynet tre kunnskapsrapporter som skal vise hvordan tilsynet ser på den såkalte arbeidsmiljøtilstanden er i norsk arbeidsliv. Arbeidsmiljøtilstanden beskrives som jevnt over god, men at det må tas tak i sykdomsforebyggingen hvis velferdssamfunnet skal fortsette

Nesten alle arbeidsrelaterte dødsfall skyldes sykdom

Sykdom er en mye vanligere årsak til arbeidsrelaterte dødsfall enn ulykker og skader på arbeidsplassen . Arbeidstilsynet har på bakgrunn av disse funnene en ambisjon om hvordan sykdom kan forebygges i større grad hos arbeidstakere. Arbeidstilsynets direktør Ingvill Kvernmo uttaler at arbeidsrelatert sykdom forårsaker et mye høyere helsetap blant friske arbeidstakere. Hun peker på kronisk uførhet og sykefravær som arbeidsrelaterte sykdommer fører til, har store samfunnsøkonomiske konsekvenser som følge av slike sykdommer. Kvernmo viser til at kreft er den viktigste årsaken til arbeidsrelaterte dødsfall ettefulgt av hjerte- og karsykdommer, luftveissykdommer og psykiske sykdommer.

En helsetilstand dominerer

Muskel- og skjelettplager er svært vanlig i dagens arbeidsliv, og hele 45 % av de sysselsatte sliter med dette. I 2022 var dette årsaken til 35 prosent av langtidssykefraværet, viser en av rapportene til Arbeidstilsynet. Dette er særlig fremtrendende i helse- og sosialsektoren.

Hva kan gjøres?

Arbeidstilsynet oppfordrer virksomheter til å kontakte tilsynet og benytte seg av deres tjenester for å bedre forebygge fravær og sykdom. Direktør Kvernmo peker på veiledningsmaterialet og oppfordrer ledere til å kartlegge arbeidsmiljøet og iverksette tiltak som fungerer. Både ansatte, verneombudet, bedriftshelsetjenesten og ledelsen må involveres i slikt arbeid, mener hun.

Videre kaster rapportene til Arbeidstilsynet lys på at eldre arbeidstakere må stå lenger i arbeid for å opprettholde den norske velferdsstaten. En aldrende befolkning og demografiske endringer i befolkningen, er medvirkende til dette.

Har du innspill til denne saken, eller andre saker?
Kontakt [email protected]