Norske grønne investeringer i Mellom-Amerika: Skattebetalernes penger kobles til drap og menneskerettighetsbrudd

Shutterstock
Bilde: Shutterstock
Norske grønne investeringer i Mellom-Amerika har lenge vært omtalt som en suksesshistorie i offisielle rapporter og politiske taler. Men bak de grønne slagordene skjuler det seg en virkelighet der norske skattebetalere ufrivillig har investert i prosjekter som har ført til grove menneskerettighetsbrudd – og i verste fall drap.

 NTRANS

En artikkel NTNU-bloggen NTRANS, et forskningssenter for bærekraftig energiomstilling, setter søkelys på de mørke sidene av norske investeringer i fornybar energi i Mellom-Amerika. Senteret har som formål å levere uavhengig forskning på hvordan det grønne skiftet påvirker samfunn, økonomi og miljø.

Drap og trusler mot lokalbefolkningen

Ifølge rapporten har norske selskaper og statlige fond, som Norfund, investert i prosjekter hvor samarbeidspartnere er dømt for alvorlige forbrytelser, inkludert drap på miljø- og urfolksaktivister. Ett av de mest kjente tilfellene er drapet på Berta Cáceres i Honduras, der norske aktører har vært økonomiske støttespillere til prosjekter hvor hennes motstand førte til hennes død.

Skattebetalernes rolle

Norske skattepenger, via statlige fond og bistandsmidler, har blitt brukt til å finansiere prosjekter som ikke bare har mislyktes i å forbedre livene til lokalbefolkningen, men som også har forsterket ulikhet, ført til tap av leveområder og bidratt til økt konflikt og vold. Skattebetalerne har i praksis vært med på å legitimere og finansiere et system der korrupsjon, trusler og vold er en del av hverdagen for mange lokalsamfunn.

Manglende lokal forankring og økte forskjeller

Rapporten peker på at norske investeringer ofte mangler lokal forankring. Prosjektene blir gjennomført uten reell dialog med berørte lokalsamfunn, spesielt urfolk. Lovnader om arbeidsplasser og billig strøm har ikke blitt innfridd, og mange har i stedet mistet tilgang til viktige naturressurser. Resultatet er økt misnøye, protester og en farlig hverdag for dem som våger å si imot.

Korrupsjon og samarbeid med lyssky aktører

Norske selskaper har, ofte uvitende, samarbeidet med korrupte og kriminelle aktører i regionen. Dette har bidratt til å opprettholde et system preget av maktmisbruk og urettferdighet. Slik praksis undergraver ikke bare Norges omdømme internasjonalt, men bidrar også til å forsterke de problemene investeringene skulle løse.

Har du innspill til denne saken, eller andre saker?
Kontakt [email protected]