NorSIS: – Viktig at småbedriftene beskytter seg

Norske bedrifter må øke kompetansen innen datasikkerhet og bli flinkere til å beskytte seg selv. Det sier administrerende direktør i NorSIS, Peggy Sandbekken Heie under Bedriftsforbundets seminar om datasikkerhet på Stortinget tirsdag.

Les også: Mindre bedrifter spesielt utsatt for dataangrep

Vei å gå

– Undersøkelser viser at 55 prosent av ansatte i norske små og mellomstore bedrifter ikke har fått eller ikke vet om de har fått opplæring i datasikkerhet på arbeidsplassen. Det er et stort problem, konstaterer Sandbekken.

– Her har vi en lang vei å gå. Dette er en kompetanse man må skaffe seg på en eller annen måte.  Man må spørre seg om virksomheten har god nok kompetanse på datasikkerhet? De minste bedriftene har mest sannsynlig ikke det, konstaterer Sandbekken.

Les også: Annenhver bedrift har opplevd dataangrep

Kompetanse

Ifølge NorSIS er det noen enkle grep som vil bidra til å redusere risikoen for å bli rammet.

– Det er i utgangspunktet en mangel på kompetanse på dette området så jeg forstår at det er en utfordring. Likevel er det viktig at man tenker sikkerhet helt fra start.

– Tre av ti nordmenn deler passord de anser som viktige med andre. Her må det en bevisstgjøring til. Innfører man en enkel totrinnspålogging så blir det Ikke så enkelt å få tilgang til systemet, sier Sandbekken.

Les også: 7 gode grunner til å bli medlem i SMB Norge