Norge og EFTA-landene
I følge en nylig pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) har Norge, med de andre EFTA-landene inngått en frihandelsavtale med Thailand. Om en næringslivet er i opprør, land og strand rundt, grunnet formuesskatten, har regjeringen inngått opp til flere handelsavtaler i løpet av året, som kan gi positive utslag i norsk næringsliv. Noe positivt skjer altså i en tøff tid for norsk næringsliv.
Thailand viktig eksport-marked
Thailand er et viktig marked for norsk næringsliv. Thailand, i følge egne myndigheter, importerte varer fra Norge for 5,6 milliarder kroner i 2023. Den nye frihandelsavtalen vil medføre 83% av dette som tollfritt (sitat NFD). Etter 15 år vil 99,8% av norsk eksport være tollfrie varer. Mesteparten er sjømat, kunstgjødsel, tremasse og jern og stålprodukter.
Per nå importerer vi mer
Norge er blant tradisjonelle varer en imports-aktør, mer enn eksport. Således er relasjonen til Thailand lik, men import og eksport-utveksling er jevnere her enn i andre markeder. I 2023 importerte Norge varer for 6,3 milliarder kroner fra Thailand. Hovedsakelig er dette jern og stålprodukter, maskiner og kjøretøy. Tidligere har gjerne Norge hatt så lav utveksling som 80/20, 80% import, og 20% eksport.
Gode fremtidsutsikter
De siste fem årene har samhandelen mellom Norge og Thailand økt. 11,5% økning på import fra Thailand, og 5,4% økning i eksport til Thailand. Med en ny frihandelsavtale på plass vil det nok kunne spores god vekst i samhandelen mellom Thailand og Norge i årene som kommer. Norge som et isolert land utenfor EU, har nok veldig godt av ennå flere frihandelsavtaler i årene fremover. Eksportmengden ut av Norge bør definitivt økes, for å finne mer handelsbalanse, og ikke minst med tanke på en potensiell fremtid uten gass og olje.
Formuesskatten er et hinder
Årets mest polariserte debatt har vært den om formuesskatten. Et tilnærmet samlet næringsliv har stått i ramaskrik mot regjeringen, uten å ha blitt hørt. Innretningen på formuesskatten siden 2021 har økt så dramatisk at den er i ferd med å ødelegge gründer og startup-miljøene i Norge. I tillegg har mange små og mellomstore bedrifter i landet store problemer med å betale sin dramatisk økte formuesskatt. Som igjen gjør at satsning og investering bremser opp, til tross for at både statsminister og finansminister påstår annet. I de store makrotallene går nok sikkert Norge godt, men hvor mye av dette er subsidiert næring, som vindparker, batterifabrikker, eller økningen i petroleumsnæringen?
Sjømat
Over halvparten av all eksport fra Norge til Thailand er sjømat. Avtalen gir oss bedre vilkår enn våre viktigste konkurrenter på det thailandske markedet, og vil være en stor fordel for norske aktører, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (AP), sitat pressemelding NFD.
Handelsavtale-året
Avtalen føyer seg inn i en rekke med viktige handelsavtaler som er inngått i år. Handelsavtaler er viktig for en liten og åpen økonomi som Norge, ikke minst i en tid hvor vi ser mange land bygger opp handelsbarrieren sine, sier næringsminister Cecilie Myrseth (AP), i følge NFDs pressemelding. Som kjent kunne tidligere næringsminister Jan Christian Vestre (AP) blant annet lansere en ny frihandelsavtale med India tidligere i år. Denne hadde det riktignok vært jobbet med i nærmest ti år før man ble enige. Isolasjonisme er en skummel utvikling, som ses i sammenheng med stadig flere tariff-kriger, og dette taper et lite marked som Norge på. Det er godt å se at en upopulær regjering får til noe riktig.
Konsekvensanalyse
LSE Trade Policy Hub har, på oppdrag fra EFTA, utarbeidet en bærekraftsundersøkelse for konsekvensene av en frihandelsavtale med Thailand, i følge Nærings- og fiskeridepartementet (NFD). Denne viser at Thailand har utfordringer knyttet til klima, miljø og arbeidstakerrettigheter. Samtidig viser den til at frihandelsavtalen vil bidra til økonomisk vekst og økt handel og investeringer i både EFTA-landene og Thailand. Det kan da håpes at denne avtalen vil øke tilstanden for lokal utvikling i Thailand, både økonomisk og rettighetsmessig.
Alt henger sammen med alt
Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (AP) krediteres ofte for sitatet “alt henger sammen med alt”. Det er et håp, om enn lite realistisk, å tro på regjeringen-Støre i disse adventstider. At de skal forstå at alt henger sammen med alt. Det blir ikke nødvendigvis mer import eller eksport til og fra Thailand, om ikke norsk næringsliv har helhetlige og forutsigbare skatterammer å forholde seg til. Norsk næringsliv trenger skatt som man kan overleve på, som man kan satse på for fremtiden, og som legger grunnlag for økte innvesteringer. Dagens skattepolitikk gjør ikke det. Den er destruktiv og ødeleggende for fremtiden. Noe førjulsmirakel er vel heller ikke å vente når regjeringen og SV skal lande endelig statsbudsjett før julen setter inn?