“Myndighetene må legge til rette for gründere, ikke kvele de med byråkrati og skyhøye skatter og avgifter.”

Renate Soleim ordførerkandidat Rauma FrP er opptatt av gründere
Bilde: Renate Soleim, ordførerkandidat for Rauma FrP. Foto: Pia Sønstrød

Satt på ferga hjem fra jobb i Molde, denne uka er det Moldejazz og det yrer av liv i gatene. Sjøl står jeg der med lokalbrent kaffe, fra eget brenneri, så jeg brenner nok litt over snittet for å bruke lokale leverandører.

Så altså, på ferga scrolla jeg på nettet. Der dukker en artikkel med Arne Brimi opp, hvor han tar opp bekymringen for hva som skjer nå. Med de små bedriftene, som bruker alle oppstarte midler på å skape noe. De blir knebla mange før de engang kommer i gang. Regjeringen kveler de med skyhøye skatter og avgifter, og i disse tider hvor renta er høy, strømmen er dyr, må vi legge til rette for alle som vil skape noe, ikke kneble de.

En av våre trofaste kunder, er fantastiske Avdemsbue på Lesja. Når de fikk kaffe denne uka, fortalte de at de har mistet flere av de små unike leverandørene sine. De ba oss om å aldri gi opp og holde ut. For de vil ha små unike leverandører. Og har du ikke vært innom der, så ta turen. Akkurat flere sånne plasser bygde-Norge og Norge trenger.

Konkurstallene øker

Antallet bedrifter som har måttet stenge dørene i årets fire første måneder økte med hele 34,2 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge tall fra data- og analyseselskapet Dun & Bradstreet. Siste analyse viser at konkurstrenden i 2023 er svakt økende. I juni økte konkursene med 11,2 prosent sammenlignet med samme periode i 2022.

Også veldig vanskelig å forstå at den gratis rådgivningstjenesten til kriserammede gründere og småbedrifter bare fikk leve i 4,5 måned før det sa stopp. Den ble etablert etter at Høyre, KrF, Venstre og FrP ble enige i budsjettforlik i revidert nasjonalbudsjett 2021. Men lå ikke penger til videreføring i statsbudsjettet for 2022. Og heller ikke i 2023. En suksess som reddet mange bedrifter fra konkurs, men måtte avvikle.

Spis kjøtt med god samvittighet

Veit dere hva, vi må spise kjøttet vårt med god samvittighet. For i Norge har vi vært bønder, jegere og fiskere. Vi har kua som spiser grasset, og vi blir ikke veldig mette og sunne om vi spiser det grasset, så da må vi spise kua da. Og elgen og hjorten.

Vi må si ifra at vi vil ha små gründere og lokalprodusert mat, med mennesker som lager arbeidsplasser og identitet og stolthet i hele Norge. Og da må vi legge til rette. Ikke kvele de før de har kommet i gang, med unødvendig byråkrati og skyhøye skatter og avgifter.

Støtt lokale leverandører og gründere

Jeg vil oppfordre dere alle til å støtte opp om de lokale leverandører og gründerne som står på døgnet rundt for at vi skal kunne få gode opplevelser, produkter og smaker. Du vet aldri hvor mye du satte pris på de før de er borte. Derfor må vi støtte opp om de når de er der.

For nå, nå er jeg oppriktig bekymra for at bygde-Norge og mange små bedrifter dør.

Renate Soleim
ordførerkandidat
Rauma FrP