Markedets mantra: Tid i markedet slår timing, men jeg selger fondene mine

Gamestonk 1/2 (IG: @clay.banks)
Bilde: Ole T. Hoelseth selger ut fondene sine grunnet uro i verden. Illustrasjonsbilde. Foto: Clay Banks / Unsplash

Verden er i uro, jeg selger ut fondene mine.

Skrevet av: Ole T. Hoelseth

Tid i markedet normalt sett best

Bankenes evangelium hviler på solid grunn. Forskning underbygger at langsiktig sparing i aksjefond, særlig indeksfond, gir bedre avkastning enn å prøve å time markedet. En studie fra Morningstar (2020) viste at småsparere som solgte under markedskorreksjoner og ventet på «rett tidspunkt» for å gå inn igjen, i snitt tapte 1–2 % årlig avkastning sammenlignet med de som ble sittende. Over 20 år blir dette betydelige summer. S&P 500, som mange globale indeksfond speiler, har siden 1950 levert en gjennomsnittlig årlig avkastning på rundt 7 % etter inflasjon, til tross for kriser som dotcom-boblen og finanskrisen. Poenget er klart: Tid i markedet slår timing av markedet – i det minste statistisk sett. «Å plukke vinnere i markedet er som å lete etter nåla i høystakken – men å sitte stille mens stormen kommer, er ikke alltid det lureste heller», heter det fra Nordnet 13. februar 2025.

Ole T. Hoelseth: Jeg selger fondene mine grunnet uro i verden.

Noe skurrer i dagens verden

Likevel er det noe som skurrer i denne fortellingen når vi står midt i 2025, med verdensøkonomien på randen av noe som ligner et paradigmeskifte. Handelskrigen, som nå er en realitet med stigende tollmurer og råvarekaos, utfordrer de lange kurvenes logikk. For selv om markedet historisk har kommet seg, kan veien dit være humpete – og ikke alle har råd til å vente.

Godfølelsen av å stå utenfor

Det er to forhold som bør nyansere bankenes «sitt stille»-råd, etter min oppfatning. Det første er den emosjonelle gevinsten ved å være ute av markedet når du frykter et fall. I en tid der nyhetsstrømmen pumper ut varsler om toll, inflasjon og forsyningsproblemer, kan det å slippe å sjekke fondskursene hver time være verdt mer enn noen prosents avkastning.

Har opplevd dette før

Jeg opplevde dette selv i 2008. Da finanskrisen nærmet seg, var det nok av røde flagg – artikler om råtne subprime-lån pakket inn i obskure finansprodukter. Jeg solgte fondet mitt et halvt år før krakket, ikke fordi jeg var et geni, men fordi magefølelsen sa stopp. Da bunnen ble nådd, hadde jeg spart betydelig sammenlignet med de som ble sittende.

Å time markedet – like spennende som å plukke fond?

Min andre påstand er at det å selge før et fall ikke nødvendigvis er dummere enn å velge «riktig» fond. Bankene viser ofte til indeksfond når de argumenterer mot timing – de brede, billige fondene som følger markedet og sjelden skuffer over tid. Men hva med alle floppene? Miljøfond, som hadde sin storhetstid for noen år siden, er et eksempel. Mange av dem har levert elendig avkastning, tynget av høye kostnader og feilslåtte satsinger.

Ser stormskyene

Dette stiller et ubehagelig spørsmål: Hvis vi småsparere tar risikoen ved å velge fond som kan bomme, hvorfor ikke også ta risikoen ved å selge når vi ser stormskyer? Særlig når vi står overfor noe som ligner 2008 – eller verre.

Les også: Verdens verste formuesskatt?

Hvorfor jeg solgte nå

Jeg har solgt fondene mine nå – DNB USA Indeks A, KLP Aksjefremvoksende Markeder Indeks N og Odin Emerging Markets D med en samlet avkastning på 18.000 kroner. Ikke fordi jeg er sikker på at markedet kollapser i morgen, men fordi vi er inne i et paradigmeskifte. Handelskrigen har startet for alvor. Råvarer som tidligere fløt fritt, møter nå tollbarrierer. Produksjonskostnader stiger, produkter blir dyrere, og forbrukere strammer livreima. Historien viser at slike omveltninger tar tid å fordøye. Etter Trumps tollsjokk i 2018 tok det markedet måneder å finne fotfeste igjen – og nå er omfanget større. Finansanalytiker Knut Hellandsvik i DNB Markets advarer mot å undervurdere effekten. Han mener Globale forsyningskjeder er under press,» skriver han på bankens websider og tror bedrifter må omstille seg, noe som kan gi kortsiktige sjokk i markedet.

Lønner det seg å selge?

Gir det mening å selge nå? For meg gjør det det – ikke bare økonomisk, men også emosjonelt. Pengene står nå på en høyrentekonto med 5 % avkastning, trygt unna børsens rutsjebane. Kanskje bommer jeg på timingen igjen, som i 2008, og markedet holder seg oppe et halvt år til. Men når fallet kommer – og jeg tror det kommer – vil jeg ikke angre. Bankene kan vise til sine lange kurver, men i en verden av handelskrig og råvarekaos føles det naivt å stole blindt på at alt ordner seg.

Lønner seg å sitte stille for de fleste

For småsparere flest er nok rådet fortsatt å sitte stille. Men for dem som tør å lytte til magefølelsen og ta en kalkulert risiko, kan det å selge være like smart som å plukke neste vinnerfond. Kanskje er det på tide å utfordre mantraet – i det minste litt.

Les også: Regjeringen åpner pengekrana for arbeidsplass-opplæring

Vær tidlig ute

Noen som lurer på hva som skjer ved salg av fond, i og med man ofte ikke får pengene sine på hele seks virkedager? Jo, legges ordren inn før klokken 14.00 en dag, så blir de solgt til kursen den dagen. Det er med andre ord umulig å unngå et krakk om man ser det på morgenkvisten. Burde det egentlig vært slik i Vippsens tidsalder? Kanskje ikke. Jeg får trøste meg med at fond har mange andre fordeler, men akkurat nå:  Fra og med mandag 3. mars er jeg ikke fondskunde lenger, så kan dere etterhvert alle dømme om jeg gjorde rett.

Ole T. Hoelseth

Har du innspill til denne saken, eller andre saker?
Kontakt [email protected]