LOs ideologiske agenda

Fotograf: Kjetil Ree.
Bilde: Fotograf: Kjetil Ree.

Kommentar

LO formidler sin venstreorienterte og delvis næringslivsfiendtlige politikk gjennom Norges best utviklede propaganda-apparat. Vi ser nærmere på dette apparatet i denne artikkelen, og konkluderer med at næringslivet har grunn til bekymring i valgåret 2025.

LOs venstreorienterte politikk

LO har i motsetning til de fleste andre fagforeninger en venstreorientert politikk basert bl.a. på høye skatter, stor offentlig sektor og offentlig eierskap i næringslivet og en skepsis mot privat eierskap. Politikken formidles gjennom et formidabelt propaganda-apparat, og settes ut i livet gjennom AP, med hjelp av SV og Rødt. LO trekker AP mot venstre i politikken gjennom viktige posisjoner i AP og avgjørende pengebidrag, noe som skaper problemer for andre grupper i samfunnet og næringslivet, se nærmere her. Den demokratiske utfordringen som LOs påvirkning på AP representerer, er omtalt nærmere her.

LOs propaganda-apparat

LO har store samfunns- og kommunikasjonsavdelinger, som koordinerer informasjonen internt og eksternt. Det som imidlertid gir LO så mye større påvirkningskraft enn andre er en medlemsmasse på en million medlemmer organisert i 23 forbund. Her kjøres det politiske kampanjer ut. LO har i tillegg et regionsapparat, som dekker hele Norge og med tilgang til 87 folkets hus. I disse arrangeres det kampanjer, deles ut brosjyrer, valgkampmateriell mv, særlig til fordel for AP.

LO Media har ca. 80 ansatte og driver nettsiden Frifagbevegelse.no og gir ut LO-Aktuelt. Her er det ofte artikler med utgangspunkt i LOs posisjoner og kampanjer som brer seg videre ut i de andre mediene. LO Media er den største fagbladprodusenten i Fagpressen og leverer medlemsbladene til de forskjellige forbundene. De har også avtale med Dagsavisen om videre spredning av sine artikler der.

Avisenes Nyhetsbyrå er eid av LO Media og leverer politiske kommentarer til Frifagbevegelse og Dagsavisen.

FAFO og Arbeidslivet.no

FAFO ble etablert av LO i 1982 som Fagforeningenes Forskningsorganisasjon, og har ca. 90 ansatte. LOs leder er leder av styret i FAFO og flere av LO-forbundene sitter i styret. FAFO er en forskningsorganisasjon og ikke del av et propaganda-apparat. Men FAFO er tett knyttet til LO og gir gjennom sine rapporter mange premisser inn i de debatter som LO er engasjert i, for eksempel ulikhetsdebatten. De tar imidlertid oppdrag for mange andre også.

Samfunnsøkonomisk Analyse er et datterselskap under FAFO, som leverer samfunnsøkonomiske analyser og rapporter.

Arbeidslivet.no er FAFOs formidlingsside mot allmennheten, hvor mange av LOs politikkvinklinger er godt representert, som almenngjøring, fagorganisering, sosial dumping osv.

Grunn til bekymring

LOs propaganda-apparat kombinert med tilgangen til APs organisasjon innebærer en informasjons- og påvirkningsdominans uten sidestykke i Norge. Ingen andre miljøer kan måle seg med dette. I og med at LOs har en venstreorientert politikk, som til dels er næringslivsfiendtlig, gir disse forholdene grunn til bekymring for næringslivet og dem som ønsker privat eierskap, ikke minst i valgåret 2025. LOs politikk er AP-regjeringens politikk med direkte påvirkning på næringslivets vilkår.

Har du innspill til denne saken, eller andre saker?
Kontakt [email protected]