Redaktørens leder – av Henrik Gimle Holm
Her forleden så jeg atter en gang en dokumentar om andre verdenskrig og blitz-bombingen av London. Hitler hadde bestemt seg for knekke britenes moral ved å bombe byene deres. Det fungerte mot sin hensikt; britene beholdt sin stoiske ro og sin sans for humor. Det som slo meg var klippene med forretningene, butikkene og restaurantene der vinduene var blåst ut, og der de tilstøtende fasadene var i ruiner. Allikevel hengte de næringsdrivende opp skilter der det sto «Business as usual, mr. Hitler» og «We are open!». Det var selvstendig næringsdrivende som holdt hjulene i gang i de verst tenkelige omstendigheter.
Det har ikke manglet på allegorier om andre verdenskrig i lys av den spente og usikre situasjonen verden befinner seg i. Men et aspekt savner jeg i all snakket om krig og elendighet; nemlig hvor viktig næringslivet er i krisetider og hvordan bedrifter alltid presser seg frem som en løvetann som sprenger seg gjennom asfalten om våren. Mennesket er unikt i så måte, dette med å foreta transaksjoner. «Du har noe jeg vil ha, og jeg ønsker å bytte det med noe du vil ha. – la oss bytte». Dette aspektet av menneskelig samhandling er like gammelt som menneskeheten selv. Fredelige transaksjoner er det som skiller barbari fra sivilisasjon. Når begge parter tjener på en handling, er det en fordel for storsamfunnet.
Det undervurderes også hvor viktig et fritt og mangfoldig næringsliv er for demokratiet. Demokrati handler ikke bare om at du kan putte en stemmeseddel i en urne hvert fjerde år. Det handler også om balansen mellom sivilsamfunnet og statsmakten. Næringslivet er en del av sivilsamfunnet og representerer menneskers skaperevne, kreativitet og innsatsvilje i fri utfoldelse. Se for deg en 18-åring som over lenger tid har spinket og spart til en ny iPhone. Han tar med pengene sine til en Apple-butikk. Plutselig står 18-åringen ansikt til ansikt med planetens mektigste og største bedrift. Og vår venn stiller plutselig på likefot med dette selskapet i sin egenskap av å ville kjøpe et av deres produkter. Verdens største selskap må bøye seg for den unge herren, fordi de ønsker pengene hans. Han ønsker en av deres produkter. En fredelig transaksjon gjennomføres. 18-åringen møtes (forhåpentligvis) av høflighet, respekt og anstendighet – ellers kjøper han kanskje en telefon fra en konkurrent istedet. 18-åringen har makt og selvrespekt. Denne fredelige transaksjonen representerer nettopp derfor demokrati og maktbalanse. Hvis statsmakten får for mye makt på bekostning av sivilsamfunnet, forflyttes maktbalansen i favør av et voldsmonopol. Derfor er denne balansen så viktig. Alle samfunn som har forsøkt å utrydde et fritt næringsliv og markedsøkonomi har feilet og gått under, eller forblitt fattig, undertrykkende og totalitære. Nettopp fordi de undertrykker menneskelig skaperkraft og kreativitet. Det er et sterkt menneskelig behov å få realisert sine visjoner og ideer.
Så – når det føles som om verden står i brann og alt er usikkert, husk på at næringslivet alltid vil finne en vei gjennom mørket. Det er viktig at vi nå puster med magen, holder hodene kalde og ikke glemmer vårt fantastiske mangfold av små- og mellomstore bedrifter. Vi må jobbe for at samfunnet legger til rette for innovasjon, gründerskap og utvikling. Dette skaper fredelige, trygge og demokratiske samfunn. Keep calm and carry on! We are open.