Kampen mot innleieforbudet fortsetter!

Reporter Klaus Jakobsen, og partner advokatfirma Simonsen Vogt Wiig, Nicolay Skarning.
Bilde: Reporter Klaus Jakobsen, og partner advokatfirma Simonsen Vogt Wiig, Nicolay Skarning.

EFTA-domstolens anbefaling

20. november 2024 kom EFTA-domstolens anbefaling i søksmålet mot den norske stat, med SMB Norge som partshjelp, over en YouTube-sending med dårlig lyd, var en god gjeng samlet hos partner Simonsen Vogt Wiig, Nicolay Skarning. Flere bemanningsbyråer er med på det felles søksmål. De fleste er dramatisk rammet av det de opplever som et arbeidsforbud fra regjeringens side. Noen er også konkurs.

EFTA-domstolens tolkning, følges nøye, med NRK på slep.
EFTA-domstolens tolkning, følges nøye, med NRK på slep.

Hva er tolkningen?

Tolkningen i rommet etter sendingens slutt, var til å ta og føle på. NRKs utsendte reporter spurte oppgitt til rommet om noen forstod hva beslutningen var. Ikke rart hun lurte, for det gjorde stort sett resten av rommet og. Domstolen kom med mange antydninger om hva regjeringen ikke kan eller bør bryte av regelverk, men noen konklusjoner kom de ikke med.

Veldig optimistisk til veien videre

Nicolay Skarning i Simonsen Vogt Wiig er derimot veldig optimistisk for veien videre. Det EFTA-domstolen i realiteten gjorde, var å sende saken videre til Oslo tingrett. Partner i Simonsen Vogt Wiig, Jan Magne Langeseth, tolket litt over det skriftlige språket i dommen fra EFTA, og i den antyder han at staten vil få store utfordringer med å forsvare sine standpunkter rundt innleieforbud i tingretten.

Spesifikke punkter blir vanskelig for staten

Skarning og Langeseth hevder flere punkter vil bli vanskelig for myndighetene å forsvare i Oslo tingrett. Arbeidstakeres frie bevegelighet vil bli et av de viktigste punktene å diskutere i tingretten. Innleieforbudet hindrer for eksempel utenlandske arbeidstakere i realiteten fri bevegelighet, hvilket de ikke skal hindres etter EØS-avtalen.

Det har vært tøffe tider. Heine Aardalen intervjues av NRK.
Det har vært tøffe tider. Heine Aardalen intervjues av NRK.

Lettet etter tolkning

Det var trykket stemning etter EFTA-domstolens presentasjon, men etter som advokatene fikk finlest dokumentene, er de sikre på at det er verdt å kjempe videre. Oslo tingrett skal nå avgjøre utfallet, og i følge Skarning er det absolutt håp for å vinne frem, kanskje til og med lettere å vinne frem nå enn før EFTA-domstolens tolkning lå på bordet.

Glenn Huseby, Daglig leder i Bygg & Industri Norge AS, med reporter Jakobsen.
Glenn Huseby, Daglig leder i Bygg & Industri Norge AS, med reporter Jakobsen.

Vært tøffe tider i bransjen

Daglig leder i Bygg & Industri Norge AS, Glenn Huseby har sagt opp mer enn 60 ansatte etter innleieforbudets innføring 1. april 2023, og det har vært steintøft å overleve. De holder til på Borgeskogen i Stokke, Vestfold. Av en merkelig grunn ble Vestfold inkludert spesifikt i innleieforbudet, hvilket er uforståelig for de fleste bransjefolk. Det er i realiteten geografisk diskriminering, da Oslo, Østfold, Akershus, Buskerud og Vestfold er de eneste fylkene utpekt av myndighetene, med spesifikt innleieforbud. Andre fylker har fått innskjerping.

Midlertidig forføyning

Det var opprinnelig 30 aktører innen utleie som ba om midlertidig forføyning fra retten, slik at de kunne jobbe videre som vanlig, mens de juridiske perspektivene ble avgjort. Dette har de dessverre, grunnet teknisk rot, ikke fått innvilget, og nå er det kun 13 av disse aktørene igjen. Resten har lagt ned driften, er konkurs, eller annet. Heine Aardalen, Stolt AS,  er en av de som fortsatt står igjen, men også han har måttet si opp enormt mange ansatte.

Reporter Jakobsen og Heine Aardalen i Stolt AS.
Reporter Jakobsen og Heine Aardalen i Stolt AS.

Bare flaks

Heine Aardalen mener det bare er absurd flaks at det ikke har blitt totalt kaos innen byggebransjen med inneleieforbudet. Dette fordi dyrtiden har gjort at mange byggeprosjekter er stoppet opp, og derfor har det ikke blitt krise med bemanningen, ettersom mange av de utenlandske arbeidstakerne bare har reist hjem igjen. Hadde det ikke vært nedgangstider innen byggebransjen hadde det absolutt ikke ville latt seg gjøre å skaffe folk nok til prosjektene. Det er jo bare ren skjær flaks at situasjonen ikke har blitt verre for samfunnet, i følge Aardalen.

Kort oppsummering

Reporter Klaus Jakobsen har og gjort en kort oppsummering i podcast-format, med Nicolay Skarning, Glenn huseby og Heine Aardalen som gjester, i episode 97 av SMB Norge Podcasten, lytt her: