Jusutdanning gir vital kompetanse til næringslivet

Henrik Sander i Jusutdanning tilbyr ettertraktede jus-kurs, nå ønsker han og å tilby bachelor-grader for sine studenter.
Foto: Klaus Jakobsen
Bilde: Henrik Sander i Jusutdanning tilbyr ettertraktede jus-kurs, nå ønsker han og å tilby bachelor-grader for sine studenter. Foto: Klaus Jakobsen

De private jus-kursene Henrik Sander i Jusutdanning tilbyr er populære, nå ønsker de å tilby mer til næringslivet.

Henrik Sander viser frem et av flere klasserom hos Jusutdanning.
Foto: Klaus Jakobsen

En overopphetet reporter

Utegående reporter, Klaus Jakobsen, var forvirret, sannsynligvis av heteslag, Oslogryta kokte bokstavelig talt denne juli-dagen, med 34 hete på gradestokken. Alt for mye for en enkel finnmarking å takle. I noe som føltes som en halvmaraton, gikk han fra hjørne til hjørne på Holbergs Plass i Oslo i et forsøk på å finne Henrik Sander og Jusutdanning. Målet ble funnet, og det ble en flott og lang sommerprat i DinBedrift Podcast til slutt.

Tidlig begeistret for jussen

Henrik Sander, selv utdannet jurist, som privatist hos Treider, fikk tidlig en interesse for jussen. Allerede på videregående gikk han og grublet over sin fascinasjon for etikk og juridiske spørsmål. Etter at privatistordningen innen jus ble avviklet, var Henrik Sander ikke fornøyd med dette. Selv om han selv på den tiden jobbet i andre selskap, gikk han hele tiden med et ønske om å opprette et skolerings-selskap for juridiske spørsmål.

Etablert i 2018

I 2018 tok Henrik Sander steget og opprettet Jusutdanning AS, med formål om å tilby juridiske kurs til privatpersoner, og som et ekstra tilbud til næringslivet. Det er mange bedrifter, spesielt blant gründere, og små bedrifter, som har godt av ekstra juridisk kompetanse i bedriften. Anbud kan for eksempel være veldig komplisert å forholde seg til for mindre bedrifter. Her kommer viktigheten av å forstå avtaleverk og forretningsjus.

Les også: Norge klages inn til ILO på grunn av diskriminering av små fagforeninger

Studentene strømmet inn

28 elever rakk de å få inn allerede første skoleår, på kort varsel. I dag er det rundt 100 studenter, på ettårige kurs, som gir 60 studiepoeng, og som er godkjent for støtte fra Lånekassen. Advokatassistent, juskonsulent privatrett, juskonsulent forvaltningsrett, juskonsulent forretningsjus og juskonsulent strafferett er kursene som tilbys per i dag. Alle kurs kompetansehevende for enhver stilling, og noe som bedriftseiere og beslutningstakere bør se nærmere på. I tillegg er Henrik Sander og Jusutdanning tilpasningsdyktige for juridiske kurs spesielt tilpasset næringslivet, ved behov.

De ulike rommene hos Jusutdanning har alle unike navn, relatert til jussen.
Foto: Klaus Jakobsen

Studentene ønsker mer

Henrik Sander forteller oss at mange studenter har etterspurt mer utdanning hos Jusutdanning. Dette ønsker selvsagt Henrik Sander, med sine rundt 30 høykompetente undervisere å kunne tilby. De har vært i en søknadsprosess for et Bachelor-studie i jus. De har fulgt kravene og spesifikasjonene som NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) har etterspurt, og med noen justeringer underveis, som Jusutdanning har etterlevd kravene til, har søknadsprosessen likevel blitt avslått.

Les også: Podcast som strategisk SMB-verktøy: Fra nisje til merkevareplattform

Mystisk krav

Etter å ha etterlevd absolutt alle krav til NOKUT, i en langvarig prosess, har det på et mystisk vis dukket opp et ekstra krav til søknaden, etter at denne var endelig levert inn til NOKUT. Til tross for at Jusutdanning i seg selv er mer enn overkvalifisert til å kunne tilby bachelorgrader, grunnet sine undervisere, har NOKUT etter at søknaden var sendt inn kommet med et ekstra krav om at Jusutdanning må ansette tre professorer, fordelt på 30 studenter. Dette kravet eksisterer for øvrig ellers ikke noe steder i universitets- og høyskoleloven, studiekvalitetsforskriften eller studietilsynsforskriften. Så dette mystiske ekstra kravet, det overrasker Henrik Sander i Jusutdanning. Dette kravet vil i tillegg gjøre det nærmest umulig å tjene penger på et slikt studium, og det setter selvsagt saken på vent, til man får klagd inn avslaget.

Avslaget klages inn

Kun spekulasjoner kan på dette stadiet forklare avslaget NOKUT har gitt Jusutdanning på undervisning i bachelorgrad. Avslaget vil uansett klages inn, og Henrik Sander håper virkelig å nå frem til klagenemda, hvor de har vunnet frem før. Det ser nå litt mørkt ut for bachelorgrad i jus, ved Jusutdanning, fra høsten av. Det er trist at byråkratiet har tatt så lang tid i denne saken, sier Henrik Sander, så lang tid at det sannsynligvis ikke blir bachelorgrad hos oss fra høsten, til tross for at vår søknadsprosess startet allerede i september 2023.

Henrik Sander, gründer av Jusutdanning, under podcastprat med DinBedrift.
Foto: Klaus Jakobsen

Næringslivet ønsker studentene

Etter en lang podcast-prat i sommervarmen, er Henrik Sander innom viktigheten av nettverksbygging, også for studentene. De tilby hjelp så godt de kan for å «connecte» både næringsliv og studenter. Han selv er ofte å se på SMB Norges arrangementer, og anbefaler små og mellomstore bedrifters næringsforening på det høyeste. Det å være tilknyttet næringslivet i ulike nettverks-sammenhenger det har alle godt av, både jus-studenter og andre bedriftseiere.

Hør mer om reisen til Henrik Sander og Jusutdanning i episode 113 av DinBedrift Podcast: 

Har du innspill til denne saken, eller andre saker?
Kontakt [email protected]