Justisministeren: – Dataangrepene blir stadig mer avanserte

Dataangrep som rammer norske bedrifter blir stadig mer avanserte og blir ofte regissert av land som er ute etter beskyttet teknologi. Det sier Justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara under Berdriftsforbundets cybersikkerhetskonferanse på Stortinget tirsdag.

Les også: Annenhver bedrift har opplevd dataangrep

Industrispionasje

– Det er ikke bare spionasje mellom bedriftene som er utfordringen. Vi ser ofte eksempler på store avanserte kampanjer som enkelte land står bak. Det er godt organisert og teknologisk sett svært avansert.

– Det kan ha blitt gjort innbrudd allerede i dag i mange bedrifter uten at det blir oppdaget. Det kan ligge der i mange måneder og tappe informasjon og det er nesten umulig å oppdage, legger han til.

Omdømmetap

Wara opplyser at det ofte er de samme angrepene som går igjen flere ganger og i mange bedrifter. Han mener det derfor er viktig å være åpen om at man har blitt utsatt.

– Mange bedrifter velger å holde tett på grunn av frykt for omdømmetap. Det er en utfordring, for det er vanskelig for myndighetene å løse problemet hvis vi ikke får vite om det. Hvis en bedrift utvikler et godt forsvar så er det i alles interesse at det deles, sier Wara.

Les også: SMB-trendene som vil dominere 2019

Halvparten

En undersøkelse gjort av NTT Security viser at halvparten av norske bedrifter har opplevd en eller annen form for dataangrep og problemet vokser for hvert eneste år.

Undersøkelsen samsvarer med en fersk britisk rapport som dessuten viser at problemet er aller størst blant de små og mellomstore bedriftene, hvor hele 66 prosent av bedriftene har blitt utsatt.