Juni 2025: Laveste handelsoverskudd på fire år

KI-generert, ChatGPT
Bilde: KI-generert, ChatGPT

I juni 2025 endte Norges handelsoverskudd på 47,4 milliarder kroner, en betydelig nedgang på 28,8 % sammenlignet med samme måned i 2024. Denne tilbakegangen skyldes i stor grad mer moderate inntekter fra olje- og gasseksport. Eksporten av råolje, med en verdi på 32,9 milliarder kroner, er nå på sitt laveste nivå siden september 2021 – en nedgang på hele 24 % fra i fjor

Naturgass: Prisfallet rammer volum

Eksportinntektene fra naturgass utgjorde 41,5 milliarder kroner i juni – en nedgang på 7,3 % fra samme periode året før, og den laveste månedsverdien på ni måneder. Prisene har holdt seg noe over nivåene fra året før, men lavere exportert volum – 8,7 milliarder standard kubikkmeter, ned 10,9 % – har sammen med dempet etterspørsel bidratt til reduserte inntekter.

Sterk økning i fastlandseksporten

Til tross for et fall i olje- og gassinntektene viser eksporten av varer fra fastlands-Norge positiv vekst. Fastlandseksporten steg med hele 15,1 % til 65,0 milliarder kroner i juni, drevet av flere store kontrakter og økt aktivitet innenfor havvind og batteri-/elektrokomponenter. Spesielt bidro elektriske kraftmaskiner og deler, sammen med raffinert mineralolje og fiskeprodukter, til den sterke veksten.

Sjømat og industri: Viktige drivere

Fiskeri- og sjømateksporten nådde 12,7 milliarder kroner i juni, som betyr en oppgang på 9,2 % sammenlignet med fjoråret. Veksten skyldes særlig økte priser og volum innen laks, skalldyr og torsk. I tillegg økte eksporten av mineraloljeprodukter med om lag 50 %, og industrielle komponenter til havvind bidro sterkt til den positive trenden for fastlandseksport.

Import: Bilsalg i vekst

Importen beløp seg til 92,0 milliarder i juni, en oppgang på 5,2 % fra samme måned i fjor. Et markant trekk er importen av personbiler – omtrent 17 000 enheter til en verdi av 6,7 milliarder kroner, hvor 90 % er elbiler. I tillegg hadde Norge en nesten firedobling i importen av jern- og stålkonstruksjoner (2,3 milliarder kroner), og en halvering i importen av raffinert mineralolje.

Marked og valuta: Kronestyrking påvirker handel

En sterkere krone har medvirket til redusert verdi på eksportinntektene, samtidig som import ble billigere. Norges Banks indeks mot 44 viktige handelspartnere viste en styrking av kronen med ca. 0,5 % – noe som har dempet industriens konkurranseevne eksportsiden, men gitt lavere innkjøpskostnader.

Et mer diversifisert handelsbilde

Selv om olje- og gasseksporten trekker ned i juni 2025, viser tallene fra SSB at fastlandsnæringer, særlig sjømat og industrielt maskineri, står like sterkt. Denne diversifiseringen gjør den norske økonomien mer robust og mindre sårbar for svingninger i energimarkedet. Importveksten, særlig innen elbiler og byggematerialer, indikerer fortsatt innenlandsk etterspørselsvekst.

De oppdaterte tallene fra SSB viser at eksportvolumene fortsatt påvirkes av globale energipriser og markedsbetingelser, mens fastlandsnæringene gir en stabil vekstmotor. Fremover vil sesjongdata og månedsstatistikk gi viktig innsikt i hvordan både energimarked og industriell eksport utvikler seg videre mot høsten 2025 

Har du innspill til denne saken, eller andre saker?
Kontakt [email protected]