Jubileumsepisode 100 -med nytt navn!

Klaus Jakobsen og Jørund Rytman oppsummerer 100 podcast-episoder, og fokuserer på veien videre.
Bilde: Klaus Jakobsen og Jørund Rytman oppsummerer 100 podcast-episoder, og fokuserer på veien videre.

100 podcast-episoder -til nå

Klaus Jakobsen har produsert 100 podcast-episoder for SMB Norge, frem til nå. I episode 100 setter han seg ned med direktør Jørund Rytman, for å snakke litt om tiden frem til nå, og veien videre. Både for podcasten, og dinbedrift.no. I tillegg blir det nytt navn på podcasten fra nå av. Det er for mange gjester, og for mange temaer som har vært tatt opp i podcasten til nå, til å gå gjennom alt, men vi er veldig takknemlige for alle gjester som har stilt opp for oss de siste årene.

dinbedrift.no

For å bygge felles identitet med dinbedrift.no, Norges nye nyhetsside for små og mellomstore bedrifter, bytter også podcasten navn til dinbedrift.no. I tillegg gjøres dette for å skille seg ut fra SMB Norge, som er Norges eneste interesseorganisasjon som fokuserer kun på små og mellomstore bedrifter i Norge. Det vil være riktig å være separate fra hverandre, for å ha minst mulig bindinger. Dinbedrift.no, skal kunne jobbe fritt, men selvsagt med fokus på næringslivet.

Reporter Jakobsen og Jørund Rytman, som mener næringslivet fortjener en redelig skatte-avis.
Reporter Jakobsen og Jørund Rytman, som mener næringslivet fortjener en redelig skatte-avis.

Hvorfor satse på avis?

Reporter Jakobsen undrer på hvorfor Jørund Rytman, direktør SMB Norge, ser behovet for en ny næringslivsavis, vi har da flere i Norge fra før? I følge Rytman har han mang en gang vært frustrert over journalister, både for vinklingen på sakene, eller misforståelsene som oppstår, gjerne av mangel på kunnskap. Noen ganger kan næringspolitikk, i særdeleshet skattepolitikk være vanskelig å sette seg inn i. Han mener det bør kunne kreves spesielt av de i nyhets-segmentet som jobber mot næringslivet, å kunne materien godt nok, det gjør de dessverre ofte ikke. Noen hederlige unntak finnes selvsagt.

Formuesskatten godt eksempel

Formuesskatten er et godt eksempel på materie som får eksistere i mediene, med misforståelser, eller usannheter, presentert som sannheter. Det at to redaktører fra samme næringslivsavis kan presentere to ulike tolkninger av samme sak, viser hvor håpløst formuesskatten blir presentert i de sentrale mediene. Hvor komplisert det enn måtte være, er det viktig å presentere fakta slik de er, ikke slik noen ønsker de tolket til å være. Hva er verst? Uærlighet, eller inkompetanse?

Lars Oscar Øvstegård

Tidligere i høst var Jakobsen og Rytman på felles reise, hos Lars Oscar Øvstegård. Næringslivsmannen fra Ørsta som har satt sammen et særdeles dyktig juridisk team, med professor Mads Andenæs i spissen, for å vurdere formuesskatten på arbeidende kapital, mot grunnloven. I følge grunnlovens paragraf 105, er det ikke tillatt med konfiskatoriske skatter i Norge. Dette hevder Øvstegård, og rapporten fra Mads Andenæs, Carl Baudenbacher og Laura Baudenbacher, tyder på det samme. Denne har blitt dyr, så nå skal Øvestegård og hans nære team samle inn 900.000 kroner for å forfølge søksmål mot staten. Dette skal vi komme tilbake til litt senere i vår avis, men poenget her er at Øvstegård i dette tilfelle blir den lille mann på gata, mot den store stat. De fleste medier vil ikke dekke denne saken slik, men påpeke at dette er milliardærene mot staten, noe som er veldig fjernt fra sannheten.

Klaus Jakobsen og Lars Oscar Øvstegård, under pressekonferanse. Søksmål mot staten er på gang. Formuesskatten på arbeidende kapital er konfiskatorisk.
Klaus Jakobsen og Lars Oscar Øvstegård, under pressekonferanse. Søksmål mot staten er på gang. Formuesskatten på arbeidende kapital er konfiskatorisk.

Ekstra lønn for å betale formuesskatt

Lars Oscar Øvstegård, som driver med næringseiendom, er ingen milliardær, langt der i fra! Selv om både regjeringen og flere medier later som debatten om formuesskatten er en milliardær-debatt, så er ikke dette tilfelle, og viser hvorfor dinbedrift.no blir et viktig medium i tiden fremover. I 2023 måtte Øvstegård ta ut 588.000 kroner i ekstralønn, for å betale sin formuesskatt på 290.000 kroner. Penger han egentlig sårt trengte til å oppgradere klimaanlegget i sitt næringsbygg. Øvstegård er ikke alene om å gå gjennom tøffe tider, men mediene flest klarer ikke se finansskogen gjennom trærne.

Sykelønnsordningen

I følge Rytman er også sykelønnsordningen et eksempel på politikk som dekkes dårlig av mediene. Er vi nordmenn virkelig sykere enn svenskene? Tvilsomt i grunn, det til tross, det skiller store tall i sykefravær mellom Sverige og Norge. Fasit; Sverige har karensdag og litt redusert sykelønn, mot Norge som dekker 100%. Det er klart dette påvirker folks arbeidsvilje, men aller verst, det er enorme kostnader for næringslivet å dekke korttids-fraværet. Flere milliarder kroner hvert år koster dette små og mellomstore bedrifter.

Vanskelige tider

Jørund Rytman blir stadig kontaktet av småbedriftseiere som har det tøft om dagen. Skatte- og avgiftstrykket er stort fra før, så har krig, inflasjon og renteøkninger de siste årene gjort hverdagen veldig vanskelig for mange bedrifter, i særdeleshet eierne. Rytman ble for litt siden kontaktet av en bedriftseier som brukte personlig kredittkort for å betale ut sykelønn til en ansatt. Ikke en situasjon en som bedriftseier ønsker å stå i. Dette er hverdagen som dagens regjering ikke klarer å se klart nå, de tror de driver med omfordeling fra de rike, til de mindre bemidlede. Realiteten er jo at de rikeste har reist ut, mens de minste bedriftseierne, som ikke har råd til å flytte ut tar regningen.

Ideologisk forhindring?

På Eierkonferansen i høst snakket Klaus Jakobsen med Karl-Petter Thorwaldsson, tidligere LO-leder og næringsminister i Sverige, om formuesskatten. Thorwaldsson var tydelig i talen, om Norge skal komme videre, må man få et bredt skatteforlik, mellom alle partiene. Denne prosessen startet man i Sverige med allerede rundt år 2000, som kulminerte med at man fjernet formuesskatten helt i 2007. I dag respekterer alle partiene dette kompromisset som et bra kompromiss, for næringslivet, arbeidstakerne, og landet. Gründersatsningen florerer, og ingen ønsker å endre på skattepolitikken for næringslivet. Vil man kunne komme i mål med noe tilsvarende i Norge? Tvilsomt, det er for stor ideologisk avstand mellom venstresiden og høyresiden i Norge. Når man i tillegg ikke forstår virkningene av egen vedtatt politikk godt nok, blir ikke situasjonen noe bedre.

Trenger forutsigbarhet

Denne ideologiske avstanden, på skattepolitikk, gjør at næringslivet ikke får den forutsigbarheten den behøver. Mange bedriftseiere har til og med tatt til ordet for høyere skatter, så lenge man bare slipper de konstante endringene, som skjer ved regjeringsbytter. At for eksempel formuesskatten, spesielt på arbeidende kapital, må betales, selv om bedriften går i dundrende minus, gjør mange bedriftseiere frustrerte. Ikke bare er det å få lån i banken heller, og da blir det gjerne til å selge ut til utenlandske investorer, som slipper formuesskatten i Norge.

Klaus Jakobsen og daværende kommunikasjonssjef Joachim Dagenborg fra Bølgen Kulturhus i Larvik.
Klaus Jakobsen og daværende kommunikasjonssjef Joachim Dagenborg fra Bølgen Kulturhus i Larvik.

Strømstøtte til bedriftene?

Strømstøtte til bedriftene er noe SMB Norge har kjempet for i lang tid nå, uten å bli hørt av regjeringen. For et par år siden arrangerte SMB Norge en rekke strømstøtte-møter, som toppet seg på Bølgen Kulturhus i Larvik, med rundt 250 lokale bedrifter som stilte opp. Dagsrevyen fra NRK var til og med tilstede og intervjuet på direkten daværende kommunikasjonssjef Joachim Dagenborg. Kravet er fortsatt som da, strømstøtte til bedriftene. Region sør fikk i forrige uke priser helt opp mot 13 kroner kwt, og det er uholdbart for næringslivet å forholde seg til slike priser. Ikke minst blir det konkurransefortrinn, over mange år, for de som driver næring i andre strømsoner. Strømsoner med langvarige lavere priser.  Nå har et flertall på Stortinget i forrige uke sendt instruks til regjeringen om å komme opp med en hasteløsning på problemet, så da venter vi spent på løsningen fra Regjeringen-Støre.

Har hatt mange flotte gjester

I podcastens reise til nå har vi hatt veldig mange gjester, podcast-verter likeså. Klaus Jakobsen har vært med hele veien, han startet podcasten med Joachim Dagenborg, som tidlig gikk videre til IKEA, og hans podcast-posisjon ble overtatt av Kristian Eilertsen, som gikk videre til heltidspolitikken etter en stund. Siden da har Ulf Leirstein og Jørund Rytman vært sparringspartnerne til Jakobsen, som også gjør mange intervjuer alene. Gjestene har vært alt fra politikere, til bedriftseiere, skatteeksperter, bankfolk, advokater, EU-parlamentarikere, partnere i SMB Norge, medlemmer i SMB Norge og ikke minst kollektive medlemmer. I tillegg har flere fra Forbundsstyret til SMB Norge vært innom podcasten, blant annet leder Karl-Anders Grønland.

Arendalsuka

Arendalsuka er ekstremsportsuka for næringslivet, og ikke minst for politikerne som springer fra debatt til debatt for å få frem sin politikk, enten det gjelder sykelønn, skattepolitikk, miljøpolitikk, eller hva som enn debatteres. De skal ha skryt for at de stiller opp. De første opptakene i SMB Norge Podcasten ble gjort under Arendalsuka 2022, og det har blitt gjort mange titalls opptak i 2022, 2023 og 2024, like bortenfor demokratiets dansegulv. Flere opptak blir det nok også under Arendalsuka 2025. Den mest spesielle innspillingen til nå var nok den Rytman og Jakobsen gjorde høsten 2024, med Norges Badstulaug, i badstuen, det ble en het affære!

Mange politikere har vært innom, her partileder Høyre, Erna Solberg.
Mange politikere har vært innom, her partileder Høyre, Erna Solberg.

Mange politikere

Det har vært mange sentrale nåværende politikere, og eks-politikere innom podcasten, nylig intervjuet vi tidligere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP), som kunne avsløre at han ikke er fremmed for å stille opp for Sylvi Listhaug om regjeringsdannelse skulle skje på borgerlig side i 2025. Sylvi Listhaug selv har vi også tidligere pratet med. Så også henne forgjenger Siv Jensen. Av andre forhenværende politikere vi har snakket med kan vi nevne eks-ministrene Trond Giske (AP) og Per Sandberg (FrP). Giske fikk spørsmålet om han savnet seg selv i politikken, svaret kunne vi se tidligere i vinter på årsmøtet til Sør-Trøndelag AP, Giske er klar for comeback! Guri Melby, leder Venstre har og vært innom podcasten, det samme har næringspolitisk talsperson for Venstre, Alfred Bjørlo, opp til flere ganger vært. Daværende næringsminister Jan Christian Vestre (AP) har intet mindre enn tre ganger vært innom podcasten. Ferske nye politikere, som Arve Juritzen (Høyre) har også vært innom. Hans sjef, partileder Erna Solberg har også vært innom podcasten. Mange flere har vært med, og mange flere skal det nok også bli, ettersom Stortingsvalget 2025 nærmer seg.

Jakobsen og Rytman, etter en liten dukkert under Arendalsuka 2024.
Direktør SMB Norge Jørund Rytman og reporter Klaus Jakobsen etter å ha vært i badstue-podcast under Arendalsuka 2024.

Skal jakte saker

Ettersom redelighet og eller kompetanse, på vegne av næringslivet, ofte savnes i de sentrale mediene i Norge i dag, skal journalistene og reporterne i dinbedrift.no jakte, de beste historiene og fortellingene, som rammer næringslivet. Sannhet og fakta skal på bordet, og dersom du som leser har en sak du sliter med, er det bare å ta kontakt med oss. Vi har ikke tenkt å gi oss, eller gi etter for press, uavhengig av hvor upopulær sannheten enn måtte være.

Stortingsvalget 2025

Ut over våren 2025 vil landsmøte-sesongen starte for de fleste partiene på Stortinget. Det er der politikken og fremtiden bestemmes, og dinbedrift.no skal etterstrebe å dekke politikken best mulig. Landsmøtene 2025 blir særdeles viktig denne gangen da det er Stortingsvalg september 2025. Næringslivet føler seg ikke hørt, eller sett av dagens regjering, og endringer må skje, om ikke gründersjelen i Norge skal dø helt ut. Norge er på sisteplass i Norden over betingelsene, og satsningen, for gründerne. Ingen kan vel være fornøyde med dette? Aller minst Regjeringen-Støre, som tidlig lovte at Norge skulle bli best i verden på gründersatsningen. Konkurstallene i norsk næringsliv øker stadig, men lite ser ut til å bevege dagens regjering.

FNs internasjonale SMB-dag

27. juni har SMB Norge feiret FNs internasjonale SMB-dag, med stor suksess. Mange gjester, gode foredragsholdere, og ikke minst sofaprat med tidligere ministere, har vært populært. Her har vi selvsagt vært fremme med båndopptakeren og intervjuet mange prominente gjester. Under arrangementet i Drammen sist sommer snakket vi blant annet med “Forenklingsgeneral” Hans Jørgen Blomseth, Erna Solberg, Terje Søviknes, Per Sandberg og Trond Giske, for å nevne noen. Det er viktig å markere denne dagen, så meld deg gjerne på sommeren 2025.

Takk så langt – vær med videre!

Som leserne og lytterne forstår, har det vært mange politiske saker for oss å dekke, og det vil det også gjøre i fortsettelsen. Vi takker selvsagt alle som har deltatt som gjester i de 100 podcast-episodene til nå, og ikke minst er vi glade for de av dere i næringslivet som lytter på oss. Vi får mange gode tilbakemeldinger, det takker vi dypt og ærbødigst for! Og er du ikke i næringslivet, setter vi pris på deg som lytter likevel. Vær med videre kjære lyttere og lesere, vi har mange saker i årene som kommer, som vi skal være gode på å finne frem. Næringslivet i Norge fortjener ærlige og redelige medier, som forstår situasjonen til norsk næringsliv.

Vi ønsker alle lesere og lyttere en riktig god jul, og setter stor pris på om dere lytter på jubileums-episode 100 av dinbedrift.no-podcast her: