Hvordan påvirker sykefraværet din bedrift?

Sykefravær og sykelønn er komplekst, men når fraværet og utgiftsnivået er så høyt sammenlignet med Sverige og andre OECD-land, trenger bedrifts-Norge en annen ordning. Illustrasjonsfoto.
Bilde: Sykefravær og sykelønn er komplekst, men når fraværet og utgiftsnivået er så høyt sammenlignet med Sverige og andre OECD-land, trenger bedrifts-Norge en annen ordning. Illustrasjonsfoto.

SMB Norge sender ut undersøkelse på vegne av to masterstudenter ved universitetet OsloMet om sykefravær. Hvordan slår dette ut økonomisk for din bedrift? Delta på undersøkelsen selv, helt anonymt.

Sykefraværet på sitt høyeste siden 2009

De siste årene har sykefraværet i Norge økt betydelig. Det er nå på sitt høyeste siden 2009. Legemeldt sykefravær er nå på 5,8% av arbeidsstokken forrige kvartal. I tillegg kommer egenmeldt sykefravær på 1,1%. Det er en økning på 4% fra tredje kvartal 2024.

Administrerende direktør i SMB Norge, Jørund H. Rytman, har lenge kjempet for endringer i sykelønnsordningen.

Hvorfor er vi sykere?

I lang tid har svenskene hatt rundt halvparten av vårt sykefravær her i Norge. Det er nå lenge siden svenskene innførte karensdag, det vil si at du som arbeidstaker selv dekker den første dagen du er syk. Korttidssykemeldingene ble redusert dramatisk etter innføringen. Er det lov å spekulere i at mandags-egenmeldingene forsvant etter innføring av karensdag? Helgen kan være tøff å komme seg gjennom når man skal «slappe av» med familien, eller venner. All logikk tilsier i grunn at vi selvsagt ikke er noe sykere enn svenskene. Vi har rett og slett bedre rettigheter ved sykefravær. Denne debatten må komme opp for en bærekraftig fremtid. Har vi for sterke rettigheter i Norge som arbeidstakere? Kan vi bidra litt selv?

Hva koster det din bedrift?

Beregninger viser at det kortsiktige sykefraværet koster næringslivet flere milliarder i året. Tidligere beregninger viste til en kostnad for næringslivet på 13 milliarder kroner. Dette er helt ekstreme kostnader. Unødvendige kostnader. Har du reflekter over hvor mye sykefraværet koster din bedrift? Spesielt korttidsfraværet er dyrt for din bedrift, ettersom statens forpliktelser først settes inn etter fjorten dager.

Politiske endringer må til

Det er blitt stadig mer innenfor Overton-vinduet å snakke om sykelønnsordningene i Norge. Tidligere har dette vært et utskjelt tema å ta opp politisk. Venstre gikk i 2024 tydelig ut og sa endringer må til. At spesielt korttidsfraværet er for dyrt for spesielt små bedrifter å bære. Fremskrittspartiet og Høyre luktet begge på samme budskap, men har siden gått tilbake på sine tanker rundt dette. Interesseorganisasjonen SMB Norge, som kjemper de små bedriftenes sak i Norge, har hatt et tydelig budskap om å endre sykelønnsordningene i flere år nå. Jørund Rytman, administrerende direktør i SMB Norge uttalte tidligere at når han gikk inn i organisasjonen i 2017 var sykelønnsordning og formuesskatt de viktigste politiske endringene medlemsbedriftene ville gjøre noe med. I 2025 er det fortsatt sykelønnsordning og formuesskatt som er på topp for medlemsbedriftene i SMB Norge. Det gjenstår altså et politisk arbeid for å få frem endringene, men det spores likevel en utvikling i debatten, da stadig flere politiske krefter ønsker å gjøre noe med de stadig økende utgiftene i staten.

Masterstudenter med undersøkelse

Vi tar en prat med én av de to studentene som står bak undersøkelsen, Denis Schmitz, som skriver på Masteroppgave med medstudenten Kyrre Lindahl Haugland.

Vi har tatt en liten prat med Denis Schmitz, en av to studenter på OsloMet som står bak undersøkelsen om sykefravær. Bilde: Privat

Hva er tesen dere forsøker å finne svar på i denne undersøkelsen Denis?

Problemstillingen vår handler per dags dato om spørsmålet om, og eventuelt hvordan organisasjonsstørrelse påvirker effektiviteten av relasjonsorientert ledelse ved reduksjon av sykefravær. 
Det er en utbredt og anerkjent antakelse (som også er støttet gjennom forskning) at relasjonsorientert ledelse kan bidra med reduksjon av sykefravær, men forskningen baserer seg for det meste på store organisasjoner. Derfor ville vi legge inn moderatoren «organisasjonsstørrelse» for å undersøke om dette gir utslag. 
Enn så lenge har vi gjennomført en metaanalyse av eksisterende forskning på feltet (som viser at relasjonsorientert ledelse har effekt på reduksjon av sykefravær). Neste steg blir å tolke og beskrive resultatene av spørreundersøkelsen når disse er klare, for så å kunne sammenligne disse med resultatene fra metaanalysen. Håpet er å kunne svare ut forskningsspørsmålet på grunnlag av dette. 

Vil dere gjøre noen sammenligninger etter svarene i undersøkelsen opp mot våre nordiske naboland, rundt sykelønnsordning?

Å sammenligne dette med andre nordiske land vil nok ikke bli aktuelt, da dette ville sprenge mulighetene vi har og rammene som vi jobber innenfor med denne masteroppgaven. Siden metaanalysen tar hensyn til ulike organisasjoner fra forskjellige land, er dette heller ikke noe som vi legger fokus på, da vi først og fremst ønsker å undersøke (og sammenligne disse med resultatene fra metaanalysen) norske organisasjoner med vårt eget bidrag. Likevel kan det tenkes at denne kan gi grunnlag for videre forskning eller tjene som grunnlag for sammenligning med disse (eller andre) land. 

Når skal dere lansere resultatene?

Masteroppgaven skal leveres i mai og forsvares i juni og vil deretter bli offentliggjort. 

Delta på undersøkelsen

Har du meninger om sykefravær i næringslivet, kan du fylle ut skjemaet, helt anonymt, her. Vi får opplyst fra Denis Schmitz at undersøkelsen vil ligge tilgjengelig frem til april.

Har du innspill til denne saken, eller andre saker?
Kontakt [email protected]