Høyre vil kutte i offentlig pengebruk og legge til rette for gründerskap og innovasjon

Kreditering: Høyre.
Bilde: Kreditering: Høyre.

Fokuset på offentlig pengebruk og sløsing av skattepenger har økt den siste tiden. På Høyres landsmøte. som er godt i gang, har det blitt vedtatt ønske om å nedsette en egen kuttkommuisjon samt mye politikk som retter seg mot næringsutvikling, avbyråkratisering og bedre forhold for næringsliv og gründere. 

Intensjonen bak denne kuttkommisjonen er å gi politikerne forslag og faglige råd til kutt i offentlig pengebruk. Dette ble enstemmig vedtatt. Høyre ønsker en bedre, mer effektiv og slankere offentlig sektor.  Dette var et gjennomslag for Unge Høyre. Men Unge Høyre har ikke vært alene om å imøtekomme behovet for moderasjon i offentlig pengebruk.

Stortingsrepresentant Anna Molberg fra Hedmark, har lenge vært en aktiv talsperson for nettopp dette. Hun deltok blant annet på panelsamtalen hos Sløseriombudsmannen sitt 10 årsjubileum i Oslo i oktober 2024. Derfor tok Dinbedrift.no en telefonsamtale til Anna for å høre hennes refleksjoner rundt Høyres nylige vedtak hva angår offentlig pengebruk og bedre forhold for næringsdrivende.

– Kuttkommisjonen var et friskt vedtak!

– Ja, det var gøy! Hele Høyres landsmøte er preget av en vilje til å kutte og redusere på regler, reguleringer, og offentlig pengebruk. Vi har masse vedtak på dette i dag – i tillegg til kuttkommisjonen.

– Høyre har vedtatt mye politikk som angår reduksjon i offentlig pengebruk, avbyråkratisering og en slankere stat. Hvor viktig er disse vedtakene sett i lys av den situasjonen Norge befinner i dag?

– Jeg tror det er helt avgjørende. Hvis vi i Norge skal være med på teknologi, industri- og verdiskapingskappløpet som pågår nå med særlig Kina og USA som sentrale aktører, er vi nødt til å lage en grobunn for næringslivet i Norge – slik at vi kan få en Spotify-lignende etablering i Norge og nye næringer, sånn at vi ikke bare belager oss på olje- og gassindustrien. Da må vi være et land som det er interessant å investere i og bygge bedrift. Høyres klare mål, er at Norge skal bli et av de beste landene i verden å drive gründerskap i.

– Det offentliges andel av BNP har økt radikalt de siste årene. Og nå skal vi ruste opp Forsvaret og andre store utgifter venter. Hvordan skal dette kombineres med ønske om kutt i offentlig pengebruk?

– Høyre har som ambisjon om å styrke både Forsvaret, Politiet, skole og helse, og dette påvirker den offentlige pengebruken. Det er derfor det er så viktig å redusere i den andre enden. Jeg kaller det «skyggepengene» – de pengene som forsvinner i et sort hull som vi ikke helt vet hva går til. En kuttkommisjon kan gi oss gode og faglige råd på hva vi kan kutte slik at vi kan frigjøre penger til foreksempel Forsvaret. Det blir et viktig politisk virkemiddel.

– En undersøkelse viste nylig at næringslivet drukner i rapporteringskrav og det koster bedriftene 20 milliarder kroner årlig – noe som går særlig hardt utover små- og mellomstore bedrifter. Hva tenker du om det?

– Jeg er veldig for å redusere rapporteringskrav og regler for næringslivet som blir pålagt tusenvis av nye regler årlig. Foreksempel når en liten entreprenør skal bytte merke på en drill, krever det offentlige at man skal gjennomføre og bestå et kurs i bruk av den nye drillen. Dette er ekstremt kostbart for både bedriftene og også for staten som skal kontrollere alt dette. Derfor har jeg veldig sansen for å redusere på den type rigide regler. EU har jo et mål om at for hver ny regel som innføres, skal det reduseres 27 andre regler – og dette vil påvirke Norge. Så vi må jobbe for å deregulere så mye vi kan.

– Hva vil Høyre gjøre for å satse på norsk næringsliv og gründerskap hvis dere får regjeringsmakt?

– Dette er en av de viktigste sakene vi går til valg på. Vi skal få opp takten i private arbeidsplasser og at verdiskapingen skal skje i privat sektor og ikke i offentlig sektor, selv om vi er opptatt av å styrke politi og forsvar. Høyre har vedtatt veldig mye bra politikk for å legge bedre til rette for næringsetableringer og investeringer i Norge.

– Til slutt – er det en revitalisering av Høyres røtter vi er vitne til? I Kåre Willochs regjeringstid la han ned over 150 offentlige råd og tilsyn. Har Høyres gamle tanker om moderasjon i offentlig pengebruk fått sin renessanse?

– Ja, det vil jeg absolutt si! Jeg merker det på stemningen her på landsmøtet at nå er Høyre «back to basic» – vi er tilbake på den ansvarlige linjen og vi skal ha et mye tydeligere fokus på å redusere den offentlige pengebruken. Jeg er veldig glad for den linjen, og det er jeg ikke alene om. Forslaget om kuttkommisjonen ble vedtatt enstemmig.

Høyre har altså vedtatt en rekke andre forslag som tar sikte på å redusere de offentlige utgiftene – blant annet å utrede å skjerpe handlingsregelen, senke det offentliges andel av BNP, generell politikk for avbyråkratisering, og kutt i statlige subsidier. Høyre vedtok også politikk vedrørende forenklinger i regelverk for kommunal og offentlig sektor samt for næringslivet. Nå venter en lang kamp om regjeringsmakten frem mot stortingsvalget i september.

Har du innspill til denne saken, eller andre saker?
Kontakt [email protected]