Under Arendalsuka i høst tok Klaus en prat med politisk leder Kate Feby og styreleder Linbjørg Skalleberg fra forbundet.
Denne evidensen har riktignok hovedtyngde i andre land enn Norge, f.eks Sveits, som har tatt inn homeopati som behandlingsform i offentlige sykehus. Et søk i Pub.med vil vise over 10.000 forskningsresultater på homeopati, til og med undersøkelser gjort i Norge. Hvorfor er norske myndigheter så trege på å anerkjenne homeopati?
Norske homepaters landsforbund (NHL)
NHL er kollektive medlemmer i SMB Norge, og under Arendalsuka i høst tok reporter Klaus Jakobsen en prat med politisk leder Kate Feby og styreleder Linbjørg Skalleberg. Forbundet har faktisk tilbudt helsebringende behandlinger siden opprettelsen i 1930, men føler seg lei på merkelappen “alternativ behandling”, når det de driver med i realiteten er komplementær behandling.
Homeopater ved tilfeldigheter
Kate Feby jobbet egentlig innen reiseliv, men ble syk i India og havnet tilfeldigvis på et homeopatisk sykehus, og fikk en aha-opplevelse over hvor frisk hun ble av behandlingen. Linbjørg Skalleberg var utdannet fysioterapeut og jobbet som dette innen kommunesektoren når hun fikk et barn med muskelsykdom, og som enhver forelder ville gjort, søkte hun råd i “alt”. Begge fant altså veien videre i yrkeslivet innen homeopatien.
Høyt utdannede
Ikke bare er utdannelsen for homeopati i Norge på Bachelor-nivå, men de fleste innen homeopati har annen, og langvarig, bakgrunn innen helseyrker. Mange leger benytter for eksempel homeopati som komplementær behandling av sine pasienter.
Må Norge være best?
Homeopati er altså i flere land en respektert og aktivt benyttet tjeneste, og Feby og Skalleberg undrer seg over påstander fra norske myndigheter om at det “ikke finnes forskning nok”, når det finnes tusenvis av forskningsresultater som viser det motsatte. Er utenlandske forskere ikke gode nok for norske myndigheter, må det virkelig være slik at vi i Norge er best på alt?
Autorisasjons-søknad (igjen)
NHL er frustrerte over merkelappene de opplever, fra både myndigheter og medier. Samtidig er de optimistiske på nok en autorisasjons-søknad de har inne hos myndighetene. Det er ingen grunn til at de ikke skal kunne være på nivå med andre helsefrembringende behandlinger, og de håper på positiv tilbakemelding fra myndighetene.
Nordmenn mest syke i verden
Den senere tids avsløringer om nordmenn som verdens mest syke folkeslag, håper Feby og Skalleberg at de kan få lov til å bidra til reduksjoner på. Under Arendalsuka arrangerte de en debatt med SMB Norge, “Benytter vi alle virkemidler i kampen mot sykefraværet?”. Her fikk de gode tilbakemeldinger fra Senterungdommens Kim Hamre og Høyres Kristin Ørmen Johnsen, i den politiske debatten. NHL er håpefulle på politisk endring snart. Aksept for homeopati er bare et politisk vedtak unna behandlingen fortjener.
Lytt til praten reporter Klaus Jakobsen tok med Kate Feby og Linbjørg Skalleberg, i episode 89 av SMB Norge Podcasten her!