Heller Wall of Fame enn Shame!

Sofaprat Desemberkonferansen 2024. Jørund Rytman, Ketil Solvik-Olsen (FrP), Monika Mæland (H) og Truls Berg.
Bilde: Sofaprat Desemberkonferansen 2024. Jørund Rytman, Ketil Solvik-Olsen (FrP), Monika Mæland (H) og Truls Berg.

Desemberkonferansen 2024

SMB Norge arrangerte nylig sin årlige Desemberkonferanse, på Polyteknisk Forening og Bristol Hotel. For del to av konferansen var denne arrangert i fellesskap med Open Innovation Lab Norway, ledet av Truls Berg. SMB Norges direktør Jørund Rytman åpnet hele ballet, før ulike sesjoner kunne velges av de ulike deltakerne. Årets konferanse hadde tema gründer- og innovasjonskompetanse.

Ulike delsesjoner

Det var flere ulike delsesjoner å velge i. Energiseminar, med norsk-rumensk samarbeid var et av disse. Etablering av Ukranian BusinessClub Norway (kommer tilbake til denne i en annen artikkel) var en annen delsesjon. Lovpålagt HMS-kurs for daglige ledere var en tredje sesjon. Den siste delsesjonen var etablering av Forum for enkeltpersonforetak (denne kommer vi og tilbake til i en annen artikkel).

Diverse foredrag

Ut over dagen var det også ulike foredrag. «Samfunnsverdien av nyskaping på jobber og velferd», presentert av Terje Strøm, NyAnalyse. «Kan Norge bli nr. 1 i verden på å starte og drive bedrift? Hva skal til?». Presentert av Eirik Furuseth, Finansco. «AI for SMB – Hva, hvordan og hvorfor?», presentert av Hana Colakovic fra Link Utvikling AS. Til slutt var det en politisk paneldebatt med tittelen «Hvordan skal Norge bli nr. 1 i verden?», kyndig moderert av Jørund Rytman. Politikerne som deltok var Nikolai Astrup fra Høyre, Bengt Rune Strifeldt fra FrP, Alfred Bjørlo fra Venstre, David Hansen fra KrF og Arild Hermstad fra MDG. Dette konkluderte del 1 av dagen, mens del 2 var i samarbeid med Open Innovation Lab.

Hvordan lykkes?

Starten på del to ble ledet av Truls Berg, Open Innovation Lab, som snakket litt om «hvordan lykkes med innovasjon i 2025 – sentrale trender, målemetoder og 7 grep som vi som verdiskapere må få sving på i det nye året». Videre presenterte Svein Berg, administrerende direktør i Nordic Innovation «Vekstbedrifter i Norge og Norden – myter og realiteter på vei mot 2030!».

Politiske presentasjoner

Flere partier var invitert for å presentere sin nye næringspolitikk fra neste stortingsperiode, men de som stilte denne gangen var nestleder i Høyre, Henrik Asheim og Venstres Alfred Bjørlo. Begge fikk nok nikkende annerkjennelse, da både Høyre og Venstre har vært tydelige på at noe må totalt endres hva gjelder formuesskatten i Norge, særdeles med tanke på arbeidende kapital. Ulike løsninger er lansert, og FrP har hevdet at hele formuesskatten bør fjernes. Skulle de borgerlige partiene vinne stortingsvalget i 2025, vil man nok komme til en enighet, selv med litt ulike utgangspunkter. Sverige fjernet formuesskatten helt tilbake i 2007, og har hatt en drivende utvikling, både i næringslivet generelt, men også særlig blant gründermiljøene.

Åpning av Wall of Fame, ved Alfred Bjørlo (V) og Henrik Asheim (H), med ostehøvel!
Åpning av Wall of Fame, ved Alfred Bjørlo (V) og Henrik Asheim (H), med ostehøvel!

Innovation Wall of Fame

På vegne av EpiCenter og Open Innovation Lab presenterte Truls Berg den splitter nye Wall of Fame, i motsetning til Kirsti Bergstøs Wall of Shame. Denne veggen skal tillegges nye årlige vinnere, men i år åpnet den med flere utnevnelser. Hans Nielsen Hauge, Sam Eyde & Kristian Birkeland, Vebjørn Tandberg, Petter og Tore Planke, Willy Simonsen, Kjell Aukrust og Bjørn Kjos er de første utnevnte innovatørene på veggen. Petter og Tore Planke (Tomra) og Bjørn Kjos (Norwegian) var og tilstede på åpningen.

Panelsamtale om innovasjon

Truls Berg ledet og en panelsamtale rundt innovasjon, med blant andre Bjørn Kjos, Ingvild Myhre, Geir Inge Stokke, Alexander Haneng og June Breivik, for å nevne noen. Samtalen gikk fritt rundt i panelet, på hvordan Norge bør utvikle seg i årene fremover, for å sikre gründere gode og stabile betingelser for å satse i Norge. Det er ingen hemmelighet at det i næringslivet etterlyses store endringer, spesielt på skattepolitikken, om hjerneflukten ut av landet skal stoppes.

Sofaprat med tidligere statsråder

Salen på Hotel Bristol ble pent og pyntelig dekket på til julebord, og mens det store oppmøtet, på rundt 150 deltakere ventet på maten, ble det arrangert en sofaprat med de tidligere ministrene Ketil Solvik-Olsen (FrP) og Monika Mæland (Høyre), ledet av Jørund Rytman og Truls Berg. Innovasjon og næringspolitikk var selvsagt sentralt i denne samtalen.

Årets mest innovative SMBer

Nytt av året var utdeling av prisen «Årets mest innovative SMBer». Utdelt av SMB Norges Jørund Rytman og Truls Berg fra Open Innovation Lab Norway. Om det var overraskende eller ikke vites ikke av artikkelforfatteren, men vinneren av årets pris var Marius Egge, fra Egge Massedeponi AS.

Truls Berg, Jørund Rytman, og årets vinner av mest Innovative SMBer, Marius Egge.
Truls Berg, Jørund Rytman, og årets vinner av mest Innovative SMBer, Marius Egge.

Opptak gjennom dagen

Den gode julematen fra kjøkkenet på Hotel Bristol var på vei ut mellom de mange deltakerne mens reporter Klaus Jakobsen gjorde flere intervjuer gjennom dagen, og siste ble gjort så sent som inn i nattetimene, med tidligere nestleder i FrP, Ketil Solvik-Olsen.

Mer fokus på enkeltpersonforetak

SMB Norges Jørund Rytman har i lang tid, med andre, vært frustrert over den manglende fokus og respekt enkeltpersonforetakene i Norge får, både fra myndigheter og medier. Det er tross alt rundt 350.000 enkeltpersonforetak i Norge. Derfor arrangerte man på Desemberkonferansen en delsesjon for å opprette et splitter nytt Forum for enkeltpersonforetak. Dette skal vi og komme tilbake til i en annen artikkel, men etter lanseringen tok Klaus Jakobsen en prat med Forumets ferske leder, Paal Stavrum.

Opprinnelig utdannet pedagog

Paal Stavrum er opprinnelig utdannet pedagog, men jobbet ikke lenge som dette før han opprettet sitt første foretak tilbake i 1995. Han så allerede da at det var alt for lite snakk og fokus på enkeltpersonforetakene i Norge, og dette ville han gjøre noe med. Han drev tidligere et magasin, myntet ene og alene på enkeltpersonforetak og små aksjeselskap. Magasinet har nå utviklet seg til å bli en av de foretakene han driver i det daglige.

Forfatter og formidler

Nå skriver Stavrum bøker og formidler kunnskap, rettet mot enkeltpersonforetak og små aksjeselskap. Drivbedre.no er hans forlag for e-bøker om skatt og økonomi for små bedrifter. I tillegg driver han miniforetak.no, som er en kunnskapsarena for enkeltpersonforetak og små aksjeselskap. Her finnes også en sosial plattform for kundene, så de har lett tilgang på kunnskap.

Reporter Jakobsen og Paal Stavrum, nyvalgt leder for Forum for enkeltpersonforetak.
Reporter Jakobsen og Paal Stavrum, nyvalgt leder for Forum for enkeltpersonforetak.

Mye mangel på kunnskap

I alle de tiår Paal Stavrum har jobbet mot enkeltpersonforetak og små aksjeselskap, har det manglet mye kunnskap, både i næringslivet, men og i mediene. Derfor har han sett det som sin oppgave å videreformidle den kunnskapen han har tillært seg gjennom årene. Han er takknemlig for å kunne ta mer tak, gjennom å lede det nye Forum for enkeltpersonforetak. Han håper å kunne samle flest mulig av de mange enkeltpersonforetak i Norge, sammen står man sterkere. Håpet er selvsagt og å kunne by på både tjenester og tilbud som medlemmene kan nytte seg godt av.

Smart Citys

Jakobsen har også i podcastformatet tatt en liten prat med Bjarne Uldal, fra Nordic Edge, som holder til i Stavanger. De er den norske offisielle innovasjonsklyngen på tematikk smarte og bærekraftige byer og lokalsamfunn. De skal bidra til å løse komplekse samfunnsutfordringer, med nye spennende løsninger og teknologi.

Ulike verktøy

For å løse de ulike utfordringene som dukker opp rundt om i landet, er det mange verktøy man få tilgang på gjennom Nordic Edge og nettverket. Internet of things (IOT) er tatt i bruk i ulike kommuner allerede, men det kan og være flere løsninger med AI, big data, eller ulike fysiske teknologier med mer som kan tas i bruk. Målsetningen er at befolkningen skal ha det trygt og bra der de bor. Oppdragsgiveren er ofte byer, eller kommuner, som vil løse noen utfordringer de har.

Bjarne Uldal, Nordic Edge, med reporter Jakobsen.
Bjarne Uldal, Nordic Edge, med reporter Jakobsen.

Bekymret for gründerne

Bjarne Uldal, som er tett på mange gründere er bekymret for innovatørenes vilkår i Norge. Det er mye bedre vilkår i de andre nordiske landene, og om vi ikke snart bedrer vilkårene og heier mer på de norske gründerne, er han redd for innovasjonsfremtiden for landet. Som nevnt tidligere her i redaksjonen, har Norge gått ned fra 19. plass til 21. plass på den globale innovasjonsindeksen. Sist i Norden. Det er viktig å få snudd om på de betingelsene gründerne lever under, om vi skal snu trenden.

Viktig med nettverk

Uldal er glad for å delta på Desemberkonferansen og mener det er utrolig viktig å være på slike nettverkssamlinger, for å utveksle gode tanker og ideer blant entreprenører. Man lærer best når man er samlet.

Mr. Norwegian

Klaus Jakobsen rakk å få en kort liten prat med Norwegians gründer, Bjørn Kjos. Han ble som tidligere nevnt ærefullt nok plassert inn i Innovation Wall of Fame, fra EpiCenter og Open Innovation Lab. Kjos er en beskjeden mann og mener det er mange andre som hadde fortjent denne utnevnelsen før han selv. Artikkelforfatteren er selvsagt ikke enig, bare den endringen med å ta i bruk internett for bestilling av flybilletter vil man kunne påstå endret flybransjen kraftig.

De rette folkene

Bjørn Kjos, selv pilot, er klar på at jobben ikke er gjort av seg selv, eller alene. Det er utrolig viktig å ha de riktige menneskene rundt seg når man bygger bedrift. Det å ha gode folk rundt seg gjør susen for et godt team. Det er viktig å tenke nytt sier Kjos, å være innovativ, og lage noe som gagner folk i hverdagen. Har du de rette ingrediensene i prosjektet ditt, kan man nå langt.

Reporter Jakobsen og Mr. Norwegian himself, Bjørn Kjos.
Reporter Jakobsen og Mr. Norwegian himself, Bjørn Kjos.

Formuesskatt-debatten

Bjørn Kjos selv påstår han alltid kommer til å forbli i Norge, selv med den høye formuesskatten vi har i Norge nå. Skatten har likevel vært helt ødeleggende for innovasjonsmiljøene i Norge, og han selv får utrolig mange henvendelser fra gründere som ikke vet hvordan de skal løse situasjonen økonomisk. Enden på visa blir at mange bare må flytte ut av landet, som egentlig ikke ønsker å flytte ut.

Norges blideste mann?

I mulig konkurranse med kun FrPs Bård Hoksrud, kan Bjørn Kjos sies å være Norges blideste mann. Som Kjos selv sier har det ingen nytte i hverdagen å være sur, selv om man skulle slite i næringslivet. Han synes det er gledelig å se at det er så mange som er tilstede på Desemberkonferansen, som er opptatt av innovasjon i Norge. Norge klarer seg ikke i fremtiden uten innovasjon, i følge en lattermild Bjørn Kjos.

Finanscos fyrbøter

Eirik Furuseth fra Finansco er kjent for å fyre opp i debatter, og tidligere i vinter var han i debatt mot LOs sjefsøkonom, Roger Bjørnstad i Dagsnytt 18 på NRK. Det ble amper stemning i studio hos NRK, og her i vår egen redaksjon reagerer man på at ikke programleder hos NRK har kunnskap nok, slik at LOs Bjørnstad kommer unna med usannheter. I ettertid har ulike påstander blitt arrestert, og av Furuseth selv, i Aftenposten.  Det Furuseth er mest irritert på er skjermingsfradraget, som til og med ble tatt frem av Fredrik Solvang i Debatten, under falske premisser. Villedet av Dagens Næringsliv! Der ble det presentert som man kunne ta ut 2,8 millioner kroner, uten å skatte av dette. Det ble helt forbigått i regnestykket, at for å komme til disse 2,8 millionene, må man ha skattet over 51% på sine opprinnelige investeringer.

Inkompetanse i mediene?

Reporter Klaus Jakobsen spør Furuseth om det er for stor inkompetanse på økonomi og næringsliv i mediene. I følge Eirik Furuseth er det lite fornuftig dekning av privat næringsliv i mediene, og snart er det bare Finansavisen som fortsatt klarer holde dekningen på et saklig og grundig nivå.

Reporter Jakobsen og Finanscos fyrbøter, Eirik Furuseth.
Reporter Jakobsen og Finanscos fyrbøter, Eirik Furuseth.

Feil dekning, feil oppfatning?

Ettersom kunnskapsnivået i mediene er av variert grad kan misforståelsene hos Ola og Kari Nordmann fort bli feil. Når for eksempel LOs Roger Bjørnstad i Dagsnytt 18 kan påstå, uten å bli korrigert av programleder, at rike mennesker bruker holdingselskaper til privat forbruk, er dette farlig kunnskapsformidling, da slik bruk av holdingselskaper er ulovlig. Det vet Furuseth, som jobber med dette til vanlig, slike utsagn fra Bjørnstad er ren sprøyt, i følge Eirik Furuseth.

Farlig med ideologiske økonomer 

Er det ikke farligere med de økonomene som er ideologisk styrte, og som nok vet at de har feil, enn de som bare ikke vet bedre, spør Jakobsen. Dette er uten tvil farligere for samfunnsoppfattelsen, mener Eirik Furuseth. I en slik debatt blir det fort overfokusert på ideologi fremfor fakta, og slik bør det ikke være i næringspolitikken. Den bør først og fremst være styrt av fakta. I følge Furuseth er det dypt beklagelig at regjeringen har gjort dramatiske endringer på formuesskatten, og som gjør at mange flotte investorer har flyttet ut av landet. Noen endring til jul kan nok ikke forventes, men en julegave i form av endring av eierbeskatning kan kanskje håpes på for julen 2025, synd det er så lenge å vente.

Kom hjem til jul

Tidligere samferdselsminister, Ketil Solvik-Olsen (FrP), kom hjem til jul, etter fire måneder som gressenkemann i USA. Han har vært i USA for å følge presidentvalgkampen. Han har besøkt kongressen, flere ulike tenketanker og opp til flere valgkamp-rallies. Dette for å forstå bedre, gjennom førstehåndsinntrykk, ikke norske mediers narrativ-fortellinger. Han har jo selv samlet sett bodd 7 år i USA, så kunnskapen ligger allerede godt i ryggraden.

Trump er New Yorker

Mange amerikanere aksepterer Donald Trumps væremåte, mest fordi de anser han mer som en bullshiter, enn regn løgner. I følge Solvik-Olsen forstår folk i USA seg på Trumps bakgrunn, som New Yorker, i eiendomsbransjen. Der forhandler man gjennom skremming, og det er også hans metode i politikken. Man kan mene mye om dette, men han er nå valgt, og det må vi respektere. Trump er mer svaret på et symptom som de mer ordinære politikerne i USA ikke klarer å få med seg befolkningen på, enn at han har svaret på USAs utfordringer. Folk er lei av lovnader fra Washington-eliten.

Viktig å reagere nå

I følge Ketil Solvik-Olsen er det viktig for Norge å handle nå, ikke vente og se an situasjonen i USA. Mellomvalget kommer fort nok i USA, og det er i de kommende ukene vi bør presse mest på for å videreutvikle samarbeidet med USA, før de får stort fokus på neste valg. Det er ikke tid til å vente med dette. I følge Solvik-Olsen er Norge et av de landene som kan komme best ut av samtaler med Donald Trumps USA.

Det kommer til å gå bra

Ketil Solvik-Olsen er ikke begeistret for den illevarslende fremtiden norske medier har antydet, med Donald Trump som president. Alt i alt kommer ting til å gå bra, spesielt om vi er frempå og forhandler med amerikanerne for best mulig norske betingelser. Erna Solberg taklet Trump godt, Jens Stoltenberg det samme, det er ingen grunn til at ikke Jonas Gahr Støre eller andre kan gjøre det samme.

Ketil Solvik-Olsen (FrP) og reporter Jakobsen. Blir det politisk comeback for Solvik-Olsen? Slå på tråden Sylvi!
Ketil Solvik-Olsen (FrP) og reporter Jakobsen. Blir det politisk comeback for Solvik-Olsen? Slå på tråden Sylvi!

Fellesaksjonen for verdiskaping og privat norsk eierskap

Solvik-Olsen har sammen med blant annet Trondheims tidligere ordfører, Marvin Wiseth, engasjert seg i den nyopprettede Fellesaksjonen for verdiskaping og privat norsk eierskap. I særdeleshet er de opptatt av formuesskatten som er skrudd alt for høyt av regjeringen Støre, og som jager investorer ut av landet, samtidig som utenlandske eiere fortsatt slipper formuesskatten i Norge. Dette ønsker de å endre. Målet er innsamling av midler, som skal deles ut til de partiene som ønsker endringene inn mot Stortingsvalget 2025. Eierbeskatningen er doblet under dagens regjering og med en politisk uro på toppen av dette, er det særdeles dårlige forhold nå for norsk eierskap, i følge Solvik-Olsen.

Politisk comeback?

Når nå endelig Ketil Solvik-Olsen kom seg hjem fra gutteturen i USA rett før jul, det ble mye bilkjøring på han, bileelsker som han er, er han nå nyansatt i Geelmuyden Kiese. Reporter Klaus Jakobsen spør han likevel om han stiller opp igjen i regjeringsapparatet dersom det skulle bli borgerlig flertall september 2025? Solvik-Olsen sier det viktigste er at FrP gjør det bra, han har aldri deltatt i politikken for å søke egne verv, det har hele tiden handlet om å utvikle politikk for hans del. Han ønsker heller ikke å dytte noen andre ut av posisjon, men dersom de skulle ha behov for ham i 2025, er han villig til å ta praten. Hører du Sylvi Listhaug, bare å slå på tråden snarest mulig!

Hør samtalene Klaus Jakobsen hadde under Desemberkonferansen, i episode 99 av SMB Norge Podcasten her: