Gull uten grenser: Goldmoney gjør edelt metall tilgjengelig for alle

AI-generert. xAI/Grok
Bilde: AI-generert. xAI/Grok
I takt med stigende usikkerhet i verdensøkonomien har interessen for gull som trygg havn fått et tydelig oppsving. Med inflasjonspress, geopolitisk uro og en økende mistillit til fiat-valutaer, søker stadig flere investorer beskyttelse i edle metaller. Selskapet Goldmoney har vokst frem som en global aktør som gjør det enkelt for privatpersoner å kjøpe og oppbevare gull på en effektiv og kostnadsvennlig måte – helt uten merverdiavgift.

Gullprisen når nye høyder

Gull har historisk vært en stabil verdi i urolige tider. I 2024 og inn i 2025 har gullprisen skutt i været. I mars 2025 passerte prisen 3 000 amerikanske dollar per unse for første gang, drevet av geopolitisk uro i Midtøsten, økt sentralbankkjøp og usikkerhet rundt styrken til amerikanske statsobligasjoner.

Selv om gull ikke gir direkte avkastning i form av renter eller utbytte, har det fungert som en viktig forsikring i porteføljer. Verdistigningen det siste året har igjen minnet investorer på hvorfor edelt metall har beholdt sin posisjon gjennom århundrer.

En moderne måte å kjøpe gull på

Goldmoney tilbyr en plattform der kunder fra over 100 land, inkludert Norge, kan kjøpe fysisk gull – uten merverdiavgift. Dette er mulig fordi gullet ikke leveres fysisk til kundene, men lagres i profesjonelle, forsikrede hvelv rundt om i verden. Dermed klassifiseres kjøpet som investeringsgull og er fritatt for mva, noe som ellers ofte gjør gullkjøp dyrere i det åpne markedet.

Sikker lagring i flere verdensdeler

Kjøpere kan velge hvor de ønsker å lagre gullet sitt, med alternativer som Zürich, London, Toronto, Singapore, Hongkong og mer. Alle hvelv drives av anerkjente operatører som Loomis, Brink’s og Rhenus Logistics. Dette gir høy grad av fleksibilitet – investorer kan til og med flytte gullet mellom hvelv, for eksempel hvis de ønsker å diversifisere geografisk risiko eller optimalisere sikkerhet.

Fra investering til smykke – og tilbake igjen

I tillegg til investeringsmetaller har Goldmoney ekspandert inn i smykkemarkedet gjennom sitt luksusmerke Menē, som ble lansert i samarbeid med grunnlegger Roy Sebag og designeren Diana Widmaier Picasso. Menē tilbyr smykker i 24 karat gull og platina, og prisene baseres på sanntids metallpriser pluss en gjennomsiktig produksjonskostnad.

Et unikt aspekt ved Menē-smykkene er muligheten til å selge dem tilbake til selskapet for markedsverdien minus en moderat margin. På denne måten forenes estetikk og likviditet, og smykker blir en form for bærbar formue.

Et alternativ for fremtiden

Goldmoney kombinerer teknologi og tradisjon og gir investorer enkel tilgang til et tidløst aktivum. Enten det er for å sikre verdier, diversifisere porteføljen eller bygge opp langsiktig sparing, tilbyr selskapet en lavterskel og transparent inngang til gullmarkedet.

Gull har beholdt sin posisjon som verdilager i over 6000 år – lenger enn noen annen form for penger eller eiendel. En sentral årsak til dets status er at det finnes i begrenset mengde: det totale volumet gull som er utvunnet gjennom historien ville fått plass i en olympisk svømmebasseng. Samtidig øker mengden gull som utvinnes hvert år bare med et par prosent – relativt forutsigbart og langsomt.

Gull er også spesielt fordi det knapt har annen praktisk anvendelse enn som verdilager og til smykker. Det verken forbrukes eller forvitrer – det bare sirkulerer. Denne egenskapen gjør at verdien bevares over tid og at det fungerer uavhengig av politiske og økonomiske systemer.

Når verden vakler, står gull stille – og nettopp det er det mange investorer ser etter.

Stor aktør
Goldmoney Inc er notert på Toronto-børsen, med en markedsverdi på 109 millioner US dollar. I følge analyser fra Simply Wall St. Goldmoney forvalter 2,8 milliarder US dollar i kundeverdier globalt, og i 2024 genererte deres kjernevirksomhet innen edelmetallforvaltning 59 millioner dollar i inntekter og 16,3 millioner US dollar i driftsresultat, samtidig som smykkevirksomheten Mene Inc. bidro med 27 millioner US dollar i omsetning.

Har du innspill til denne saken, eller andre saker?
Kontakt [email protected]