Frist meg ikke inn i ledelse!

Forfatter av boken "Frist meg ikke inn i ledelse", Øystein Bonvik har vært på besøk i podcast-studioet hos Klaus Jakobsen for å snakke om ledelse i næringslivet. Foto: Klaus Jakobsen
Bilde: Forfatter av boken "Frist meg ikke inn i ledelse", Øystein Bonvik har vært på besøk i podcast-studioet hos Klaus Jakobsen for å snakke om ledelse i næringslivet. Foto: Klaus Jakobsen

Forfatteren av boken «Frist meg ikke inn i ledelse», Øystein Bonvik har vært på besøk i podcast-studioet hos Klaus Jakobsen, for å snakke om ledelse i næringslivet.

Ledelse er ikke for alle!

Øystein Bonvik er kommunikasjonsrådgiver og foredragsholder for aktører innen næringslivet. Han har selv vært leder i næringslivet, og ut fra egne erfaringer ble boken «Frist meg ikke inn i ledelse» utgitt i 2014, også med utgangspunkt i realiseringen om at Øystein selv ikke burde være leder. Ti år etterpå fulgte Bonvik opp med en ny utgivelse av den samme boken, da flere ting hadde endret seg i næringslivet etter første utgivelse.

Øystein Bonvik tok toget til Sandefjord, og Klaus Jakobsen hadde gleden av å ha en lang og god samtale om lederskap i norsk næringsliv med Øystein.
Foto: Klaus Jakobsen

Færre vil være leder nå enn før

Under den første utgivelsen av boken var det undersøkelser som antydet at rundt 80% av de i arbeidslivet gjerne kunne tenke seg å være leder. Ti år etter har dette endret seg dramatisk, hvorfor er det slik? Nå vil rundt 40% bare være leder, og i såkalt generasjon Z virker det ikke å være særlig attraktivt å bli leder. Utfra dette følte Øystein Bonvik det var på tide å oppdatere boken med litt nytt innhold.

Les også: Inspirasjon og kunnskap fra ledende personligheter på nett

Hvordan være en god leder

Hvordan skal man egentlig mestre det å være en god leder for sine ansatte? Enhver har sikkert sin egen stil, men Klaus og Øystein forsøker i studio å finne noen punkter som kan være gode å ha med seg, for å være nettopp en god leder, samtidig som man sørger for å fortsatt ha en plass som leder. Uten å miste seg selv.

Øystein Bonvik har mange gode refleksjoner rundt lederskap i næringslivet.
Foto: Klaus Jakobsen.

Work-life-balance

Det blir stadig vanskeligere å finne balansen mellom jobb og hjem nå til dags. Den teknologiske utviklingen har vært spinnvill over de siste tiårene. Informasjonsflyt fra arbeidsplassen er tilgjengelig til enhver tid. Det er ikke automatisk lett å sette opp regler for seg selv, verken som leder eller ansatt for å finne den rette balansen, som ikke går ut over bedriften du jobber for, eller familie og venner. Det er likevel utrolig viktig å finne frem til egne balansepunkter, for å ikke inngå i den kjedelige statistikken for utbrente sjeler.

Tar for lett på jobben?

Mange arbeidstakere, kanskje spesielt de yngre, har ikke nødvendigvis den samme pliktoppfyllelsen til arbeidsplassen, som sine eldre kollegaer. Det er selvsagt greit, men de med ekstrem pliktoppfyllelse, skal dele lunsjrom med de som ser sin arbeidsplass som et middel for å kunne utvikle seg selv og se livet i et utforskerperspektiv.  Alle disse ulike personlighetene og kulturforskjellene skal kunne jobbe godt sammen, og her er det viktig å ha ledere som ser begge to.

Øystein Bonvik er foredragsholder, kommunikasjonsrådgiver og forfatter.
Foto: Klaus Jakobsen

Ikke alle bør være sjef!

Øystein Bonvik kom selv til egen konklusjon om at han ikke burde være leder. Det er ikke for alle å være leder, og i kombinasjon med at færre nå ønsker å være leder enn før, er lederutvikling og riktig rekruttering av ledere viktig for det fremtidige næringslivet i Norge. Sliter du deg ut i ditt indre liv, er det på tide å tenke nytt og være sannferdig med deg selv når tiden er inne for å gi lederklubben videre til noen mer passende kandidater.

Viktig med godt lederskap for SMBere

For Norges små og mellomstore bedrifter, kanskje med få ansatte, eller små ressurser, er riktig lederskap veldig viktig. Øystein Bonvik holder og lederkurs for bedrifter, for det viser seg faktisk å være mye å lære fra en som selv innså at han ikke burde være leder videre. I de mindre bedriftene er delegering, og det å stole på sine ansatte mye viktigere enn i de store bedriftene, som har et stort antall av ansatte å ta av. Tillit til sine ansatte er viktig i de små bedriftene.

Les også: Kunstig intelligens revolusjonerer arbeidsplassen: Slik øker bedrifter effektiviteten

Riktig bruk av KI

Jammen ta havner Klaus og Øystein og til slutt innom kunstig intelligens mot slutten av episoden. Øystein Bonvik jobber og med en ny bok for tiden, som skal utgis i september, og i den er det og viet litt plass til kunstig intelligens. Boken skal omhandle sentrale kommunikasjonsråd til bedriftene i Norges land.

Bestill Øystein Bonviks bok «Frist meg ikke inn i ledelse» her.

Lytt til DinBedrift Podcast, episode 105, med Øystein Bonvik som gjest her:

Har du innspill til denne saken, eller andre saker?
Kontakt [email protected]