Påstand uten bevis
I Dagsrevyen 14. november 2024 gjorde NRK et hederlig forsøk på å vise til at formuesskatten er negativ for næringsliv og gründersatsningen i Norge. De intervjuet blant annet MIT-professor Scott Stern, som var tydelig på at formuesskatten er negativ for Norge og næringslivet. LO-leder Peggy Hessen Følsvik derimot følger opp med en påstand om at formuesskatten favoriserer gründere, helt uten bevis for påstanden. Her kunne nok NRK-reporteren presset på for bevisførsel.
“Gründerne brukes”
I nevnte NRK-reportasje påstod Hessen Følsvik at gründerne brukes av høyresiden og kapitalkreftene, nesten som i et spill, om man skal tolke henne riktig. LO-lederen kan umulig ha besøkt mange små bedrifter de siste par årene, om dette er hennes inntrykk. En påstand om at det går så strålende for næringslivet, og at kapitalkreftene bare vil slippe unna skatt. Dette er skandaløse uttalelser fra LO-lederen, hun burde skjemmes for å pisse på norske små og mellomstore bedrifter i Norges land på dette viset.
Medienes narrativ
Det at NRK gjorde et godt forsøk på å vise til de negative sidene ved formuesskatten er positivt, da et redelig reportasje-nivå over skadevirkningene ved formuesskatten, i særdeleshet på arbeidende kapital, har vært dypt savnet blant næringslivet og gründer-miljøene. Det virker som om regjeringen og næringslivet lever i to ulike parallelle verdener. Det at politikere på venstresiden har ideologiske hensikter, som gjør at de får skylapper for næringspolitikk, det er forståelig. Det er derimot ikke greit at sentrale norske medier ikke har vært redelige nok på effektene den ekstremt store tilstrammingen regjeringen har gjort på formuesskatten.
Verdsettelsesrabatten
Den store stygge ulven, for det norske næringsliv, og som mange norske medier har utført unnlatelsessynd ved, er verdsettelsesrabatten. Endringene ved denne har vært ekstrem. Verdsettelsesrabatten var i 2021 45%, i 2022 ble den endret til 25%, og for 2023 er den satt til 20%. Har man nettoformue over 1,7 millioner kroner må man betale formuesskatt, 0,7% til kommunen og 0,3% til staten. På formuer over 20 millioner kroner er satsen 0,4% til staten. Det skal ikke store mattekunnskapene til for å forstå at endringene ved verdsettelsesrabatten denne regjeringen har gjort medfører enorme ekstra-kostnader for formuende i Norge. Dette har ikke venstresidens politikere vært ærlige på, og mediene har ikke rapportert dette godt nok.
Opprett enkeltpersonsforetak på dagen!
Arbeidende kapital
Et annet stridstema over lang tid nå er såkalt arbeidende kapital. Kjetting-Jan (Jan Vindenes) fikk for noen år siden stor oppmerksomhet da han leverte flere tonn med kjetting til skattekontoret, for å betale sin formuesskatt. Dette selvsagt for å demonstrere poenget ved arbeidende kapital. Hans verdier i selskapet lå i kjetting, ikke i penger på bok. Så, denne debatten er ikke ny. Den har bare eskalert, grunnet de ekstreme skatte-økningene denne regjeringen har lesset på et næringsliv allerede under hardt press, med de økonomiske perspektivene i verden som krig, strømkrise, renteoppgang og inflasjon, for å nevne noe.
Antikvarisk skatt
De fleste land har avhendet formuesskatten, vår nabo Sverige, fjernet den over natten i 2007. Etter dette så man vekst i næringslivet igjen, gründerne fikk forutsigbare rammer, som kommer hele storsamfunnet til gode. Det er vanskelig å dele opp traktoren, eller kopimaskinen til innbetaling av skatt. Ennå verre er det ved røde tall i bedriften, og eieren må ta opp lån, eller selge ut deler av bedriften for å betale sin formuesskatt.
Like forhold
Lars Oscar Øvstegård i Ørsta har som nevnt tidligere i både podcast-format og nyhetsartikler her på DinBedrift et mulig søksmål på gang mot myndighetene. Øvstegård og hans støttegruppe fokuserer kun på formuesskatt på arbeidende kapital, da de tolker denne som konfiskatorisk etter Grunnlovens paragraf 105, hvilket er ulovlig. Sterke juridiske støttespillere er og med på laget, som professor Mads Andenæs. Det skal bli spennende å følge med på utviklingen i denne saken. Som Øvstegård selv påpeker må det være likhet og rettferdighet mellom norske og utenlandske eiere i næringslivet. Det kan ikke aksepteres lenger at utenlandske eiere slipper formuesskatten, mens norske eiere må betale denne.
Betaler gjerne skatt
I sitt renkespill ser ikke LO-leder Følsvik at næringslivet gjerne betaler sin skatt med glede, men den må innrettes på riktig vis. Til det beste for næringslivet, nasjonen, og folket. Sett opp selskapsskatten med en liten justering, som kalkuleres ut fra overskudd selskapene generer, ikke innbilte verdier på et papir. Dette tror vi de fleste i næringslivet ville støttet, men ikke en formuesskatt slik den er innrettet i dag, som hindrer utvikling.
Global Innovation Index
Norge fikk nylig oppmerksomhet for å ha sunket fra 19 til 21 plass på Global Innovation Index, vi har plassert oss aller sist blant de nordiske landene. I sin opprinnelige tanke sa den gang næringsminister Jan Christian Vestre at Norge skulle bli best i verden for gründeres satsning. Når nå næringsminister Myrseth har lansert Gründermeldingen, er målet å bli én av de beste. Realiteten er at de ikke har noen tydelige ambisjoner eller mål om å satse på annet enn omfordeling. Regjeringen ser næringslivet som en Seraptas krukke, som bare kan tømmes til det uendelige, til fordel for ideologisk omfordeling.
Folkemøte om formuesskatt i Fosnavåg
Omfordeling fremfor næringsliv
Næringsminister Cecilie Myrseth gjentok på NRK flere ganger at hun ikke godtok premisset om at de ikke satser på næringslivet, for omfordelingen er viktigere, og derfor må formuesskatten fortsatt eksistere. Det faktum at mindre penger på bunnlinjen til å satse på egen bedrift, vil være en hindring for gründerne, er igjen bare et bevis på ideologisk føring fra regjeringens side. Kan de ikke da bare være ærlig på dette? De vil at næringslivet skal betale en ekstremt høy pris, for å omfordele pengene til andre grupper. Er det ikke bedre å innrømme sin politiske ideologi, fremfor å vokse en stadig lengre nese foran næringslivet?
Næringslivet står samlet
Uansett hva LO, eller regjeringen forsøker å få frem, i sitt narrativ, så er vår erfaring at næringslivet står samlet. Alle i næringslivet er i mot formuesskatt på arbeidende kapital. Du finner ikke den som er for dette nå. Majoriteten vil nok også ha bort formuesskatten generelt, men det får være en dypere ideologisk debatt for et senere tidspunkt. Når du har hele næringslivet mot deg, hvilket i seg selv er en god prestasjon å få til, er det ikke da på tide å lytte til de signaler de gir deg?
Frekkhetens nådegave
Det må være nokså frustrerende å være en liten bedrift nå, i ei lita bygd i vårt langstrakte land, hvor du i alle år har bidratt til det lokale idrettslaget, investert i kunstgress, kjøpt fotballer, nett med mer, men nå ikke kan bidra med dette lenger. Du har ikke lenger råd, grunnet formuesskatten. Det til tross for regjeringens og LOs påstand, som sier du bare er en del av høyresidens politiske spill. Snakker om frekkhetens nådegave!