Forbrukertilsynet har nylig konkludert med at bruk av Googles prisverktøy, Google Automated Discounts (GAD), ikke er forenlig med norsk lovgivning. DinBedrift har skrevet om denne saken tidligere. Næringsdrivende som benytter dette verktøyet, risikerer økonomiske sanksjoner.
Hva er Google Automated Discounts?
GAD er en tjeneste basert på kunstig intelligens som lar nettbutikker overlate fastsettelsen av tilbudspriser til Google. Prisingen baseres på faktorer som trender, etterspørsel og konkurrerende priser. Når forbrukere søker etter produkter via Google, kan de bli presentert for annonser der produktet vises med en tilbudspris (GAD-pris) sammen med en høyere, overstrøket pris. Disse GAD-prisene er kun tilgjengelige gjennom Google-søk, og ikke direkte i nettbutikken.
Brudd på prisopplysningsforskriften
Ifølge prisopplysningsforskriften § 9a er næringsdrivende forpliktet til å oppgi korrekt førpris, definert som den laveste prisen produktet har hatt de siste 30 dagene. Forbrukertilsynet har funnet at den overstrøkede prisen som vises i GAD-annonser, ofte er prisen som brukes i nettbutikken på det aktuelle tidspunktet, og ikke nødvendigvis den laveste prisen de siste 30 dagene. Dette innebærer at forbrukerne ikke får korrekt informasjon om tidligere priser, noe som kan villede dem i kjøpsprosessen.
Reaksjoner fra bransjen
Flere aktører i handelsnæringen har uttrykt bekymring over bruken av GAD. Blivakker.no/Brandsdal Group AS har tidligere hevdet at GAD kan føre til villedende rabatter, spesielt med tanke på feilaktig informasjon om «før-priser». NHO Service og Handel har også sendt en formell henvendelse til Forbrukertilsynet for å få vurdert GAD i lys av markedsføringsloven og prisopplysningsforskriften.
Forbrukertilsynets oppfordring
Direktør i Forbrukertilsynet, Bente Øverli, understreker at næringsdrivende som benytter GAD ikke følger prisreglene og derfor kan risikere økonomiske reaksjoner. Tilsynet forventer at aktørene innretter seg etter denne vurderingen fremover. Denne utviklingen markerer et viktig skritt i reguleringen av dynamisk prising og bruk av kunstig intelligens i handelsnæringen, og understreker behovet for at teknologiske løsninger opererer innenfor rammene av gjeldende lovverk for å sikre forbrukernes rettigheter