Stort oppmøte i Fosnavåg
22. oktober ble det arrangert et folkemøte mot formuesskatt på arbeidende kapital, ved Horisont Næringsbygg i Fosnavåg. Det var stort oppmøte, og det ble holdt appeller fra Rita Sævik, eier av næringsbygget. Per Sævik fra Havila holdt innlegg, samt Amund Drønen Ringdal fra Fellesaksjonen, Knut Flakk fra Aksjon for norsk eierskap og Kampen mot formuesskatten på arbeidende kapital, ved Terje Bøe, Geir Høydalsvik og Lars Oscar Øvstegård. i tillegg var det en solid politisk debatt, ledet av professor Ola Grytten. Jørund Rytman fra SMB Norge, og reporter Klaus Jakobsen var tilstede, og gjorde flere innspillinger fra møtet.
Regjeringen forstår ikke
Fersk KrF-leder Dag Inge Ulstein sier i podcast-innspilling at regjeringen ikke forstår at skaperkapitalen blir ødelagt av det skatteregimet de har satt sammen. Det virker som de ser bedriftseiere som en trussel, og de ser ikke at småbedriftene ute i distriktet er de som blir rammet mest, mens milliardærene rømmer landet. En av de viktigste valgkampsakene for KrF i 2025 blir å fjerne exit-skatten samt ta vekk formuesskatt på arbeidende kapital. Han sier og at hele vår konkurransekraft er svekket og det må et politisk skifte til ved stortingsvalget høsten 2025. Han lover partiet skal komme over sperregrensen ved å fremme god politikk, og at det nå er ro i partiet etter en turbulent periode.
Fantastisk oppmøte
Terje Bøe i Spilka Industrier sier det er fantastisk at så mange møtte opp til folkemøtet. Det viser at engasjementet er stort. Den juridiske rapporten rundt formuesskatt på arbeidende kapital er nå ferdig, fra Mads Andenæs, Carl Baudenbacher og Laura Baudenbacher. Den konkluderer med at formuesskatt på arbeidende kapital er i strid med grunnlovens paragraf 105, og de må nå vurdere om hva de neste juridiske stegene blir. I følge Bøe virker det fortsatt å være slik at mange på venstresiden i politikken tror formuesskatten treffer kun de rike, men slik blir det når ikke debatten er godt nok opplyst av faktiske forhold. Det er de små og mellomstore bedriftene, gjerne i distriktene, som blir rammet av denne skatten.
Smell i byggebransjen
Spilka er leverandør til byggebransjen, som har gått gjennom et par harde økonomiske år, mange ordrebøker er tomme, og byggingen har bremset kraftig opp. Samtidig med dette har Spilka satset og utviklet, til store kostnader, mot klimavennlige prosjekter for 3-4 år siden. I sine to selskaper har de derfor rundt 23 millioner i minus de siste to årene, grunnet utviklingskostnader. Likevel må formuesskatten betales, det kjennes ikke rettferdig på noe vis. Selv om politikken skulle endre seg fra valget 2025, må det juridiske sporet forfølges, da det kan komme nye politiske krefter inn på et senere tidspunkt, som like raskt kan endre formuesskatten. Et endelig juridisk standpunkt vil kunne hindre en re-innføring av skatten.
Audi-garasjen
I Audi-garasjen til Lars Oscar Øvstegård i Ørsta, strømmer det folk inn og ut av lokalene, han er virkelig en populær mann, så populær at han vant årets ildsjel-pris i kommunen i 2016. Dette er altså en mann som bryr seg om sitt lokalmiljø. Han tar ikke opp kampen mot formuesskatten på arbeidende kapital for å sitte igjen med mer penger i lomma. Han gjør det fordi han bryr seg om bygda, fordi det handler om rettferdighet, likhet, og respekt for norsk næringsliv. Og ikke minst, for friheten. Mange små bedriftseiere har kontaktet Øvstegård de siste årene, folk som ikke skjønner hvor de skal finne penger til betaling av formuesskatt. Det kan ikke aksepteres at utenlandske investorer skal slippe en skatt som norske investorer må betale, det er ikke rettferdig.
Alle må legge press på NRK
I følge Lars Oscar Øvstegård er det nå viktig at alle legger et sterkt press på NRK, og andre store medier. Det er på tide at de små bedriftene, som står for 98% av all næringsliv i Norge, får slippe til i debatten. En debatt som oppleves som uredelig, og det må folkeopplysning til, for at folk virkelig skal forstå hva som skjer med formuesskatten. Det er ikke de rike som rammes, det er lokalmiljøene over hele landet som rammes. Hvorfor gjør ikke mediene jobben sin? Hvorfor setter de seg ikke godt nok inn i de faktiske forholdene, som f.eks at denne regjeringen har endret verdsettelsesrabatten så dramatisk at formuesskatten har doblet seg for de fleste bedriftseierne på et par år.
Nytter det?
Odd Magne Vinjevoll, mangeårig tidligere næringssjef i Ørsta, har støttet og gjort flere prosjekter sammen med Øvstegård. Reporter Jakobsen spør Vinjevoll om det er håp, nytter det? Vil de få politikerne til å virkelig ta inn over seg hvordan politikken har slått ut for distriktene? Politikerne ser ofte ikke helheten når de gjør sine beslutninger, i følge Vinjevoll. Vedtak som blir helt ødeleggende for lokalsamfunn, uten at politikerne forstår hva som skjer. Han har nå besøkt enormt mange bedriftseiere som sier at det er et være eller ikke være for de nå. Mange aner ikke hvordan de skal få betalt formuesskatten. De fleste bedriftseiere jobber med et mål om å bedre lokalsamfunnet rundt seg, og føler seg bare straffet av regjeringen. Hvilket også betyr at det er mindre penger tilgjengelig til bidrag til lokale gode formål, som idrettslag og annet. Lars Oscar smetter inn og sier at det er så enormt viktig med folkeopplysning nå. Folk er ikke klare over hvor galt det har gått med lokalsamfunnene, grunnet formuesskatten.
Norske eiere skattediskriminert
Geir Høydalsvik, daglig leder i Reknehuset AS, er Øvstegårds regnskapsfører, og medstifter av Kampen mot Formuesskatten på arbeidende kapital. I følge Høydalsvik er norske eiere skattediskriminert i forhold utenlandske eiere, og slikt kan vi ikke akseptere at det skal være lenger. Lars Oscar tar en for laget når han nå vurderer søksmål mot staten, han bistår hele næringslivet med denne kampen, som har vært en veldig tøff kamp å stå i. I 2022 måtte Øvstegård ta ut en ekstralønn på 580.000,- for å betale sin formuesskatt på 290.000,-. Penger han gjerne ville brukt på nytt klimaanlegg i sitt næringsbygg, fremfor å betale skattefuten.
Fornuften seirer til slutt
Høydalsvik er optimistisk, og tror fornuften seirer til slutt, men da behøves en virkelig folkeopplysnings-kampanje. Han tror ikke folk flest forstår hvordan formuesskatten på arbeidende kapital slår ut. Den treffer ikke de rike, men de små bedriftene rundt om i landet. Verdsettelsesrabatten er den store endringen som denne regjeringen står bak, i kombinasjon med en økning på skatten. Dette har ikke folk forstått ennå, men det vil de nok komme til å forstå. Han tror også fornuften vil seire på Stortinget. Den politiske debatten på Fosnavåg virket å være positiv, det var god meningsutveksling. Det lover godt for et nytt Storting fra 2025, og fjerning av formuesskatt på arbeidende kapital. Det finnes mange gode alternativer til formuesskatten, i følge Høydalsvik.
Formuesskatt 2017 – Formuesskatt 2024
Når direktør i SMB Norge, Jørund Rytman selv gikk ut av stortinget i 2017 og startet i det som den gang het Bedriftsforbundet, nå SMB Norge, var de to viktigste sakene for medlemmene formuesskatten og sykelønn og sykefravær. I 2024, er dette ikke forandret, annet enn at formuesskatten rammer adskillig hardere i 2024. Denne kampen kan vi ikke gi oss på sier Rytman, den raserer næringslivet på en helt uholdbar måte. Det vil ta mange år å rette opp skaden igjen, selv om formuesskatten fjernes. Så det er fortsatt mye jobb som skal gjøres fremover, for å få tilbake politisk stabilitet og ikke minst økonomisk vilje fra investorer igjen. Sverige fjernet formuesskatten helt, nærmest over natten, i 2007. Dette slo godt ut for Sverige, og vil gjøre det samme for Norge, i følge Rytman.
Gjør det vi kan
SMB Norge stiller opp på alt av invitasjoner de får rundt temaet formuesskatt, og Rytman oppfordrer alle med hjerte for næringslivet til å signere på Næringslivsopprøret, på SMB Norges nettsider. Han påpeker også at stadig flere økonomer sier i fra nå, mot regjeringens politikk på formuesskatt. Han nevner Ola Grytten og Ole Gjems Onstad som to eksempler som har talt klart mot regjeringens endringer på formuesskatt, og exit-skatt. Dette gir håp, og kanskje flere økonomer og fagfolk vil si i fra inn mot valget 2025. Ingen politikere vil slippe unna dette temaet i valgkampen 2025, så Rytman forventer at alle politikere vil gi gode svar, på et av valgkampens heteste temaer.
Lytt til podcast-episode 94 her: