Enormt oppmøte
På vegne av SMB Norge reiste Jørund Rytman med reporter Klaus Jakobsen på slep for å delta på folkemøte mot formuesskatt på arbeidende kapital, på vakre Horisont Næringsbygg. Rita Sævik i rederiet Ervik & Sævik har virkelig utsmykket sitt hovedkvarter på en imøtekommende måte. Kunst og behag er i fokus. Det ble et enormt oppmøte, 100 tilhørere var det man så som kapasitet for dagen, men det kom 160 håpefulle mennesker. De fleste relatert til næringslivet. I tillegg til FrPs partileder, Sylvi Listhaug, som denne gangen møtte som tilhører.
Arrangørene
Vertene for arrangementet 22. oktober var Rita Sævik fra Ervik & Sævik, samt Per Sævik fra Havila. Medarrangørene var den ferske Fellesaksjonen, som blant annet har fått med seg tidligere Trondheim-ordfører Marvin Wiseth og tidligere FrP-minister Ketil Solvik-Olsen i ledelsen. Under arrangementet i Fosnavåg var de representert ved styreleder Amund Drønen Ringdal. Aksjon for norsk eierskap var og medarrangør, representert ved Espen Remme og Knut Flakk, som presenterte sine tanker om formuesskatten. Kampen mot formuesskatten på arbeidende kapital, ved Lars Oscar Øvstegård, Terje Bøe og Geir Høydalsvik var og medarrangør.
Det koker i næringslivet
Den sittende regjeringen virker å ha mistet fotfestet ute i distriktene, i særdeleshet i næringslivet. Til tross for Per Olaf Lundteigens (SP) gjentagende påstand under arrangementet om at Senterpartiet er distriktenes beste venn, er det ikke opplevelsen i næringslivet ute i periferien, som har stadig mindre spillerom for å bidra i lokalmiljøene, grunnet formuesskatten. Sentrale myndigheter, og til dels sentrale medier, og næringslivet, virker å ha helt ulike oppfatninger om virkningene av formuesskatten, som vi skal komme tilbake til senere i artikkelen. Regjeringens påstand om at det går så bra i næringslivet, virker både merkelig tatt konkursøkningene i betraktning, men og at man ikke spesifiserer hvor det går bra. Store foretak som Equinor eller Yara, går helt sikkert bra, men det er vel ikke riktig å benytte gode tall fra våre få store selskap, som illustrasjoner på hvordan det går i næringslivet ellers? Det er i hvert fall lite treffende for små næringslivsaktører på Mørekysten, som knapt nok forstår hvor de skal skaffe til veie midler for betaling av formuesskatt. Denne treffer jo som kjent eierne av bedriftene, enten de har overskudd eller underskudd i bedriften.
Formuesskatt er antikvarisk
Sveits, Spania og Frankrike har formuesskatt, men den er beskjedent beregnet, og ses overhodet ikke som en hindring for utvikling av næringsliv og gründervirksomhet. De fleste land ellers har for mange år siden fjernet formuesskatt. I Storbritannia, og Frankrike, fant de ut etter beregninger at staten tapte store summer på formuesskatt, og fjernet den. Sverige gjorde det samme, fjernet skatten nesten over natten i 2007. Gründervirksomhet, og nyetableringer, og vekst, kom umiddelbart i Sverige, etter fjerning av formuesskatten. Under den politiske debatten i Fosnavåg påpekte stortingsrepresentant Helge Orten (H) at ved fjerning av formuesskatt på arbeidende kapital, vil man tape 20 milliarder kroner i skatteinntekter, første året. Deretter vil man nok, som i Sverige, se en enorm økning i investeringer og nyetableringer, som raskt vil overgå de 20 milliardene tiltaket koster. Formuesskatt er antikvarisk, og bør havne på skatte-museet snarest mulig, om et slikt finnes.
Et eksempel fra det virkelig liv
Per Sævik, grunnlegger av Havila Kystruten, innledet kveldens arrangement, nærmest med en tordentale, og kom med eksempel fra det virkelig liv. En i hans nærmeste familie har nettolønn på 530.500 NOK, men betaler 5.740.000 NOK i formuesskatt. Dette viser galskapen, og grådigheten i dagens skattesystem. Den flår “rike”, og stopper enhver mulighet for utvikling og bidrag i lokalsamfunnene rundt om i Norges land. Lokalsamfunn som er vante med et næringsliv som bidrar, til den lokale kirka, det lokale idrettslaget, til korpset i bygda, til ungdomsklubben på hjørnet. Dette har næringslivet stadig mindre mulighet til å bidra med, grunnet situasjonen formuesskatten setter bedriftseiere i.
Låne penger
Når du må ta lån, eller selge ut, for å dekke din skatt, da er det noe galt fatt, det kan vel ikke være så vanskelig å forstå i grunn? Sævik-familien har gått med milliardunderskudd de siste årene, da de har investert stort i skip, samtidig som skatten har økt enormt. Dessverre måtte derfor Per Sævik og familien selge fergeselskapet Fjord1 tidligere i år, til utenlandske eiere. Dette var noe Sævik-familien overhodet ikke ønsket, men slik ble det, når utenlandske eiere slipper formuesskatt i Norge, var det ingen vei utenom, for å overleve som selskap.
Økonomer er uenige
Stadig flere økonomer og fagfolk er uenige med regjeringens skattepolitikk. Ole Gjems Onstad og Ola Grytten er to eksempler på disse. Man kan undre seg over hvorfor ikke regjeringen lytter til fagfolk? Når skatt hindrer utvikling, eller gründerne flytter ut før de har suksess, så må det vel vekke noen følelser, selv hos kald-hjertede politikere og byråkrater? Hvor mange andre økonomer, eller skatteeksperter sitter fastlåst med “munnkurv” i systemet? At godt voksne emeritus-professorer tør ta til ordet kan man forstå, de risikerer ikke like mye, som nyetablerte økonomer i regjeringsapparatet eller i andre myndighetsposisjoner. Logikk og rasjonell, utviklende skattepolitikk bør vel trumfe enhver ideologi og politisk bakgrunn? De fleste politikere vil vel vårt land vel? Er det rart man undrer når enkelte politikere ikke øyensynlig lar seg påvirke av smerte og lidelse rundt om i næringslivet.
Er formuesskatt på arbeidende kapital konfiskatorisk?
I 2022 måtte Lars Oscar Øvstegård betale en formuesskatt på 290.000 NOK, og for å kunne betjene denne måtte han ta ut en ekstra lønn på 580.000 NOK. Dette utgjør 8% av omsetningen! Arbeidende kapital ligger bak. Så, da ble det skatt å betale, fremfor å investere i nytt klimaanlegg som hans næringsbygg egentlig behøvde. Slik fungerer formuesskatten, den tar fra deg muligheten til videreutvikling av bedriften din. I frustrasjon over dette har Lars Oscar, med sin regnskapsfører Geir Høydalsvik i Reknehuset AS og Terje Bøe i Spilka Industrier startet aksjonen Kampen mot formuesskatten på arbeidende kapital.
Spleis-innsamling
Øvstegård med støttespillere har kjørt en spleis-innsamling for å få vurdert formuesskatt på arbeidende kapital juridisk. Et søksmål mot staten vurderes, da skatter som er konfiskatoriske er ulovlig i følge grunnloven. Nå er rapporten på 182 sider ferdig, med kyndig hjelp fra professor Mads Andenæs, EFTA-domstolens mangeårige tidligere president Carl Baudenbacher og Sveits’ konkurransetilsyns leder, advokat Laura Baudenbacher. Det skal bli spennende å se hva veien videre vil bringe.
Er mediene uredelige?
Etter som artikkelforfatteren har fått opp øynene for hva de små og mellomstore bedriftene i vårt land må slite med, hva gjelder formuesskatten, er det særdeles overraskende at ikke sentrale medier er mer ærlige i kommunikasjonen rundt formuesskatten. Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum kom til makten høsten 2021, og gikk umiddelbart til det skritt å gjøre dramatiske endringer på skatteregimet for næringslivet. Regjeringsmedlemmer har til stadighet sluppet unna med påstanden om at de bare har gjort små justeringer på skattesystemet, dette er ren løgn, og det burde også sentrale medier kunne se, det er ikke avanserte mattekunnskaper som skal til for å se det.
Verdsettelsesrabatten
Den store endringen ligger i verdsettelsesrabatten. Godt illustrert gjennom Knut Flakks presentasjon under folkemøtet i Fosnavåg. Se bilde for mer informasjon, men i korte trekk var verdsettelsesrabatten i 2021 på 45% (Erna kunne altså gjort mer hun og!), i 2022 var den på 25%, og i 2023 er den på 20%. Dette er dramatiske endringer, det trenger man ikke være mattegeni for å forstå, dette utgjør ENORME summer for eierne av små og store bedrifter.
Flytter for å verne bedriftene
Og dette er selvsagt grunnen til at så mange har flyttet til Sveits, ikke at man rømmer fra sine forpliktelser. Derimot, fordi man ikke har råd til forpliktelsene uten å tappe egne foretak for all økonomisk ryggrad. Hjemme i Norge sitter de små eierne, som ikke aner hvor de skal hente penger fra til denne nye enorme formuesskatten, og ei heller har råd til å flytte. Her har sentrale medier ikke gjort jobben sin, i det hele tatt. For dette er ikke historien de forteller!
Fellesaksjonen samler inn penger
Den helt ferske Fellesaksjonen for verdiskaping og privat norsk eierskap var også tilstede i Fosnavåg, med innledning fra styreleder Amund Drønen Ringdal. De har som mål å samle inn penger, og dele ut til de partiene som sitat: “Vi støtter valgkampen til partiene på Stortinget som vil ha ny kurs for Norge, med bedre forutsigbarhet for næringslivet, økt norsk privat eierskap, redusert byråkrati, og respekt for valgfrihet. Gründere og andre eiere bosatt i Norge må få samme rammevilkår som utenlandske investorer i Norge, og norske rammebetingelsene må være konkurransedyktige med utlandet”. De skal altså dele ut penger til de partiene som vil fjerne formuesskatt på arbeidende kapital, og skape like betingelser for norske og utenlandske eiere i Norge.
Åpne bøker
De gjør et poeng ut av at tildelte penger skal være åpne, og ingen hemmelighold på hvem som har donert pengene til de, da dette for eksempel har vært en problemstilling for Aksjonen for borgerlig valgseier, som ikke deler hvem sine donorer er. Dette har medført at Fremskrittspartiet er eneste parti som har tatt i mot penger fra aksjonsgruppen. I følge Drønen Ringdal er aksjonen ferdig valgnatten september 2025.
Politisk debatt
Professor i økonomi ved Handelshøyskolen i Bergen, Ola Grytten, ledet hele arrangementet, samt den politiske debatten etter presentasjonene, på et strålende vis. Det skal gis lovord til Senterpartiets stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen og Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Per Vidar Kjølmoen for å stille i løvens hule. Spesielt Lundteigen ville bidra til en konstruktiv debatt og som han sa, lærer han noe av alle debatter han deltar i. Lundteigen sier seg enig i at det er forskjell i betingelsene for utenlandsk og norsk eierskap i næringslivet, og at dette er noe som bør ses nærmere på. Han vant tydeligvis ikke frem med dette budskapet under årets lansering av statsbudsjettet for 2025, for der er lite å spore av endringer.
God politisk debatt
Ellers var debatten fyldig representert via Alfred Bjørlo, stortingsrepresentant fra Venstre, og særdeles aktiv aktør innen næringspolitikk. Fremskrittspartiets nestleder og stortingsrepresentant Hans Andreas Limi var og tilstede, og han påpekte at FrP ikke bare vil ha bort skatt på arbeidende kapital, men og fjerne hele formuesskatten. Stortingsrepresentant for Høyre, Helge Orten, var og en aktiv representant for fjerning av skatt på arbeidende kapital. Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Per Vidar Kjølmoen var likeledes med Lundteigen ikke åpen for å fjerne formuesskatten. Ny leder og stortingsrepresentant i Kristelig Folkeparti, Dag Inge Ulstein, var derimot særdeles positiv og aktiv debattant for fjerning av formuesskatten på arbeidende kapital. Ola Grytten spurte hvem av representantene som ville love å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital, og disse har nå noe å leve opp til etter valget 2025.
Vakkert utsmykket bygg
Rita Sævik i rederiet Ervik & Sævik har virkelig fått satt opp et flott nytt hovedkvarter for rederiet, vakkert utsmykket med kunst. Bygget har til og med et eget velfylt galleri, med en sjøutsikt enhver turist ville betalt tusenvis av kroner for å se. Nydelig bacalao fikk vi og servert etter at arrangementet var ferdig. Likeledes som værgudene herjet med Widerøes Dash8 fly på vei inn til Volda/Ørsta-flyplass, tok og orkanen tak i løpet av kvelden. NRKs utskremte reporter sprang for livet for å komme frem til bilen etter endt arrangement, men sånn er livet ute i distriktene. Det er ikke bare værgudene de må forholde seg til med besinnelse, men også skattegudene på Løvebakken i Oslo.
Mange podcast-opptak
Unge Jakobsen fra dinbedrift fikk mange podcast-opptak, både i Fosnavåg og Ørsta. I Fosnavåg fikk vi snakket med ny leder i KrF, Dag Inge Ulstein, i tillegg til Terje Bøe i Spilka Industrier. På Ørsta fikk vi snakket, i flere runder, med Lars Oscar Øvstegård, en populær mann, med mange jern i ilden. Vi snakket også med Odd Magne Vinjevoll, mangeårig tidligere næringssjef i Ørsta. Vinjevoll har vært en god støttespiller for Øvstegård i flere år. Vi snakket også med Geir Høydalsvik, daglig leder av Reknehuset. Til slutt oppsummerer Jakobsen og SMB Norges direktør Jørund Rytman, rundt opplevelsene av besøket i Fosnavåg og Ørsta, samt hva kampen videre på vegne av små og mellomstore bedrifter vil innebære. Podcast-episoden vil komme ut i løpet av neste uke.
Sterke inntrykk fra Mørekysten
Man sitter igjen med sterke inntrykk fra Mørekysten. Det er mange tunge skjebner rammet av den stadig økende formuesskatten. Øvstegård får jevnlig telefoner fra frustrerte bedriftseiere som ikke aner hvor de skal få penger fra til å betale sin formuesskatt. Tiden er nå knapp, og konsekvensene så enorme om ikke noe skjer til det bedre, snarest mulig! Hvor mye blir det igjen av distriktene om man ikke har noen hjørnesteinsbedrifter igjen? Eller de små underleverandørene, hvor mange blir det igjen av de? Skal alt ende på statseide hender, eller utenlandske eierselskaper? Hvilken utvikling ønsker egentlig våre politikere?
Det er håp?!
Det at mange politiske partier nå markerer tydelig i mot formuesskatt på arbeidende kapital, det gir håp. La oss bare håper det ikke går for lang tid før endringene kommer, og at ikke for mye av gründermiljøene og investeringsviljen er ødelagte, for det kan ta lang tid å bygge opp tilliten igjen. Den politiske uroen vi har vært vitne til de siste årene er kun en bananrepublikk verdig!