Bør vi nå få på plass en ny debatt om strøm; en debatt om hvorvidt strøm bør behandles på samme måte som annen essensiell infrastruktur, som vei, vann og avløp?
Dagens debatt handler entydig om internasjonale forhold som styrer vår strømpris i Norge, men er det ikke slik at strømprisen kan reguleres internt i Norge, uavhengig av hva vi kjøper og selger den for internasjonalt?
Strøm er en essensiell del av infrastrukturen som driver vårt moderne samfunn. Fra oppvarming og matlaging til industriproduksjon og digital kommunikasjon, strøm er uunnværlig i hverdagen. Til tross for dette har norske myndigheter bestemt at strømsektoren skal være markedsstyrt og at prisene, i betydelig grad, skal styres av internasjonale faktorer og etterspørsel, fremfor å være regulert som en del av den grunnleggende infrastrukturen.
Strøm som infrastruktur – er det nok at det «bare» er en vare?
I Norge er strømproduksjon i stor grad basert på vannkraft, som gir landet et stabilt og relativt billig strømtilbud sammenlignet med mange andre land. De siste årene har imidlertid strømprisene vært svært volatile, med perioder med så høy pris at det har fått konsekvenser for både husholdninger og næringsliv. Allikevel har «ingen» stilt spørsmål ved hvordan strøm behandles i samfunnet. Burde strøm, som en kritisk del av samfunnets infrastruktur, være mer forutsigbar og mindre utsatt for markedsdynamikk?
I dag er strømprisene i Norge i stor grad koblet markedsstyrt. Elektrisitet er en vare som selges på et åpent marked, hvor prisene bestemmes av tilbud og etterspørsel, i tillegg til faktorer som internasjonale energipriser og værforhold som påvirker produksjonen av vannkraft. Når strømprisene er lave, kan forbrukerne glede seg over lave kostnader, men når prisene er høye, som vi har sett i perioder de siste årene, kan dette ha stor negativ påvirkning på husholdningenes økonomi, spesielt for de med lavere inntekter eller større energibehov.
Sammenlignet med annen infrastruktur, som vei, vann og avløp, virker det merkelig at strømprisene er så volatilt styrt av markedet. Veier, for eksempel, er bygget og vedlikeholdt av staten og er ikke underlagt markedskrefter som kan føre til plutselige prisøkninger. På samme måte er vann og avløp viktige deler av infrastrukturen som reguleres for å sikre rettferdig tilgang til alle, uavhengig av markedsforhold.
Hvorfor skal strømpriser følge markedsprisene?
Strøm har vært regulert som en vare som skal prises etter markedsmekanismens lover. Denne tilnærmingen bygger på en økonomisk filosofi om at konkurranse og markedsdrevne priser fører til effektivitet og tilrettelegger for investeringer i sektoren. Strømprodusentene kan selge sin strøm på et fritt marked, og etterspørsel og tilbud vil i teorien styre prisene på en måte som reflekterer både produksjonskostnader og samfunnets behov.
I tillegg har Norge et stort eksportmarked for strøm til nabolandene, som Sverige, Danmark, og Tyskland. Strømpriser i disse landene påvirker derfor også strømprisene i Norge, selv om Norge har rikelig med produksjon via vannkraft. Dette gjør at strømprisene kan svinge i takt med endringer i prisene på internasjonale markeder. Denne internasjonaliseringen av strømmarkedet har gjort at strømpriser i Norge i perioder har blitt høye, og det har utløst debatt om hvorvidt dette bør reguleres mer.
Strømnett og nettleie – en annen del av infrastrukturen
Når vi ser på strøm som infrastruktur, er det viktig å skille mellom selve produksjonen og distribusjonen av strøm. Strømnettet, som består av ledninger og transformatorer, er en annen essensiell del av infrastrukturen som sørger for at strømmen fra produsentene når forbrukerne. Denne delen av infrastrukturen er dominert av et monopol – det vil si at det finnes ett strømnett som dekker et bestemt geografisk område, og det finnes ingen konkurranse på distribusjon av strøm.
I Norge er utgjør denne nettleien, altså kostnadene forbundet med å frakte strømmen til hjem og virksomheter, en betydelig del av strømregningen. Nettleie er regulert av myndighetene og varierer avhengig av hvor i landet du bor. Dette betyr at selv om markedsprisen på strøm kan svinge, er nettleien en mer stabil kostnad som alle kunder betaler for å få strøm til sitt hjem eller virksomhet.
En utfordring her er at nettleien ikke nødvendigvis reflekterer den faktiske kostnaden ved å opprettholde strømnettet. Nettleien kan være høy i områder med lite befolkning, hvor vedlikehold og investeringer i strømnettet er dyrere, mens i tettere befolkede områder kan kostnaden være lavere. Dette skaper et system hvor enkelte forbrukere betaler mer for å få strøm til sine hjem, noe som kan oppfattes som urettferdig.
Markedspriser vs. regulering: Hva burde vært annerledes?
Det er flere argumenter for hvorfor strøm burde behandles som annen kritisk infrastruktur. For det første kan den enorme betydningen strøm har for samfunnet, både i hverdagen og for næringslivet, rettferdiggjøre en mer stabil og forutsigbar prisfastsetting. Strøm er ikke bare en vare, men en nødvendighet for å opprettholde livskvaliteten i det moderne samfunnet. Vann og avløp behandles som grunnleggende tjenester og er priset på en måte som sikrer at alle har tilgang, uavhengig av markedsforhold. Strøm burde kanskje behandles på samme måte.
For det andre er det et sosialt aspekt ved strømforbruk. Strømprisene har stor betydning for lavinntektsfamilier som kan ha vanskeligheter med å betale høye strømregninger, selv med gode støtteordninger. Når strømprisene er på sitt høyeste, kan det føre til energifattigdom, hvor mennesker er tvunget til å velge mellom å varme opp huset eller kjøpe mat. Å ha en stabil og rettferdig pris på strøm vil kunne bidra til å hindre denne typen sosial ulikhet.
En annen problemstilling er at den norske strømproduksjonen er dominert av vannkraft, som er en fornybar ressurs, og som teoretisk sett kan gi lavere produksjonskostnader enn fossile energikilder. Likevel påvirkes strømprisene i stor grad av internasjonale markeder, som igjen er drevet av faktorer som kan være utenfor Norges kontroll. Dette fører til et bilde der forbrukerne betaler høye priser til tross for at Norge har en relativt stabil og billig strømproduksjon.
Strøm som nødvendig infrastruktur
Det er gode argumenter for at strøm burde behandles som annen infrastruktur, som vei, vann og avløp. Strøm er ikke bare en vare – det er en essensiell del av den daglige infrastrukturen som samfunnet er avhengig av. Strømprisene, som i dag styres av markedsdynamikk, kan i perioder føre til høye kostnader for forbrukerne, noe som kan skape økonomiske utfordringer, spesielt for næringslivet og de med ingen, eller dårlige, støtteordninger.
Det er imidlertid et dilemma i at Norge er en del av et internasjonalt energimarked, og derfor vil strømprisene nødvendigvis påvirkes av faktorer utenfor nasjonal kontroll. At strømnettet er et monopol, hvor nettleien er regulert, viser at deler av strømkostnaden sees på som infrastruktur selv om hoveddelen fortsatt er markedsstyrt.
En mer stabil og rettferdig pris på strøm, kanskje gjennom en form for prisregulering vil kunne gi mer forutsigbarhet og trygghet for både husholdninger og næringsliv. Kan dette vurderes nasjonalt uavhengig av det internasjonale markedet?
Dette vil være et skritt mot å behandle strøm som nødvendig infrastruktur, på linje med andre viktige tjenester.