Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi retter skarp kritikk mot det han beskriver som «altfor tette bånd» mellom LO og Arbeiderpartiet. I et intervju med Din Bedrift gir han full støtte til Venstres Alfred Bjørlo, som i Dagens Næringsliv nylig antydet at samarbeidet mellom LO og Ap kan ligne på korrupsjon.
Limi ser nå en gyllen mulighet til å løfte en bredere debatt om politisk innflytelse og partifinansiering – og har klare løsninger for å gi små og mellomstore bedrifter (SMB) mer frihet fra det han kaller LOs grep om arbeidslivspolitikken.
Et samspill som skurrer

Limi trekker ikke pusten når han får spørsmål om Bjørlo sin påstand om at LOs økonomiske støtte og direkte innflytelse i Ap lukter av korrupsjon. «Jeg støtter Bjørlo fullt ut. Det er grunnlag for å hevde at LO kjøper seg politisk innflytelse på en helt annen måte enn ordinære valgkampbidrag til partier på ikke-sosialistisk side,» sier han. Han peker på at mens bidrag til borgerlige partier kommer uten forventninger om gjenytelser, gir LO både penger og får en hånd på rattet i Ap gjennom posisjoner som fast plass i sentralstyret og valgkomiteen.
«At en interesseorganisasjon prøver å påvirke politikk er naturlig. Men når LO, som representerer arbeidstakere med ulike politiske syn, pumper inn store summer til ett parti og får direkte makt i partiets organer, da er det et demokratisk problem,» sier Limi. Han mener dette skaper en skjevhet i systemet som rammer både arbeidstakere og næringsliv.
SMB-sektoren i klem
SMB Norge har lenge ropt varsko om hvordan nye innleieregler struper fleksibiliteten i arbeidsmarkedet – et resultat av det Limi kaller LOs dominans i arbeidslivspolitikken. Frp-veteranen er krystallklar på løsningen: «Vi mener reglene er for strenge. Vi vil liberalisere dem innenfor rammer som sikrer lønns- og arbeidsbetingelser. Fleksibilitet er livsnødvendig for småbedriftene.» Han ser dette som et direkte svar på LOs innflytelse, som han mener ofte favoriserer rigiditet over dynamikk.
Limi går lenger: «Vi vil fjerne formuesskatten, redusere skatter og avgifter, avbyråkratisere og forenkle. I tillegg må vi styrke kapitalfunn og forbedre opsjonsskatten. Dette vil gi SMB-sektoren pusterom og frihet til å vokse.» Han fremstiller Frps politikk som en gavepakke til gründere og småbedrifter – en kontrast til det han anser som Aps LO-styrte linje.
Les også: LOs samfunnsstyring gjennom Arbeiderpartiet
En debatt som har ventet for lenge
Bjørlo sitt utspill kan være gnisten som tenner en større debatt om partifinansiering, mener Limi – og han er klar til å gripe sjansen. «Vi har etterlyst dette lenge, men venstresiden har blokkert det og heller pekt på støtten fra Aksjonen for borgerlig valgseier. Nå har vi en unik mulighet til å ta et oppgjør med de økonomiske bindingene mellom Ap og LO,» sier han optimistisk.
Han ser en tydelig dobbeltmoral i kritikken fra venstresiden. «LO representerer tusenvis av medlemmer som ikke støtter Ap, men tvinges til å finansiere dem gjennom kontingenten. Næringslivsaktører som støtter oss eller Høyre har ikke samme medlemsbase – og viktigst: De sitter ikke i våre sentralstyrer. Det er en vesentlig forskjell,» understreker han.
Les også: Har LO blitt en demokratisk utfordring?
Frp som næringslivets vaktbikkje
Med stortingsvalget i horisonten posisjonerer Limi Frp som en motvekt til det han beskriver som LOs jerngrep. «Hvis vi får innflytelse fremover, vil vi prioritere tiltak som gir småbedrifter frihet og vanlige folk mer å rutte med. LO og Ap sitt samrøre har gått på bekostning av fleksibilitet og vekst – det skal vi rydde opp i,» lover han.