Regjeringen varsler flere gode og helt nødvendige tiltak for landets små og mellomstore bedrifter i sin nye plattform. Nå forventer Bedriftsforbundet et tydelig taktskifte i arbeidet for å gjøre det enklere å drive bedrift i Norge.
Les også: Forenklingsjobben i rute, når 10 milliarder i 2021
Sent torsdag kveld ble det klart at Høyre, Frp og Venstre har kommet til enighet med Krf om å danne den første borgerlige flertallsregjeringen på over 30 år. I sin plattform presenterer regjeringen en rekke konkrete tiltak rettet mot gründere og små og mellomstore bedrifter.
– Bedriftsforbundets medlemmer har nå god grunn til å forvente et tydelig taktskifte i regjeringens arbeide for å gjøre det enklere å drive bedrift i Norge.
Jørund Rytman, Bedriftsforbundet
– Vi er svært fornøyd med at en flertallsregjering så tydelig peker på nødvendigheten av å bedre vilkårene til landets små og mellomstore bedrifter. Denne plattformen inneholder flere punkter som Bedriftsforbundet har etterlyst lenge, konstaterer Jørund Rytman, leder av Bedriftsforbundets avdeling for politikk og samfunnskontakt.
– Dette er en plattform som forplikter og Bedriftsforbundets medlemmer har nå god grunn til å forvente et tydelig taktskifte i regjeringens arbeide for å gjøre det enklere å drive bedrift i Norge, legger han til.
Les også: 2019 blir det STORE bompengeåret
Positive signaler
I plattformen skriver Regjeringen at den vil legge frem en egen strategi for å styrke små og mellomstore bedrifter. Man vil også jobbe for at det skal bli lettere for små bedrifter å konkurrere om offentlige anbud og presentere et konkret mål for netto innsparinger for bedriftene som følge av avbyråkratisering.
– Fra et SMB-perspektiv er det mange positive signaler i dette dokumentet, men det aller viktigste er at man nå har fått på plass en næringsvennlig flertallsregjering. Det gjør at vi slipper negative overraskelser på grunn av budsjettforhandlinger langt inn i de sene nattetimene på Stortinget, sier Rytman.
– Forutsigbarhet er viktig for hele næringslivet, men kanskje spesielt for de minste bedriftene, legger han til.
Vage formuleringer
Selv om det er mange positive signaler i plattformen, mener Rytman det fremdeles er mye å gå på for den påtroppende regjeringen.
– Jeg synes det er i overkant mange formuleringer som “skal vurdere” og “skal utrede” i teksten, også når det kommer til saker som man faktisk tidligere har blitt enige om, sier Rytman.
– Jeg skulle dessuten gjerne ha sett en mer offensiv og konkret plan for å avskaffe skatten på arbeidende kapital. Her nøyde man seg med å si at man skulle fortsette nedtrappingen. Likevel, totalt sett er dette flere steg i riktig retning, avslutter Rytman
Her er et utdrag fra den nye regjeringsplattformen som viser deres ambisjoner for de neste to årene:
Små og mellomstore bedrifter:
Regjeringen vil:
- Legge frem en strategi for å styrke små og mellomstore bedrifter.
- Heve grensen for halvårlig innrapportering av moms.
- Heve grensen for revisjonsplikt for virksomheter som bruker autorisert regnskapsfører.
- Vurdere regelendringer for å gjøre det lettere for små og mellomstore bedrifter å etterleve HMS-regelverket, uten at standarden senkes.
- Vurdere om virkemiddelapparatet treffer små- og mellomstore bedrifter godt nok.
- Ha et mål om netto innsparinger for bedriftene som følge av avbyråkratisering.
- At små og mellomstore bedrifter skal få reell mulighet til å konkurrere om relevante offentlige anbud.
- Utrede muligheten for å la selvstendig næringsdrivende og småbedrifter få betale skatter og sosiale avgifter etterskuddsvis.
- Gjennomgå og forbedre opsjonsbeskatning for gründerbedrifter og skatteinsentivordningen ved investering i gründer- og oppstartsbedrifter.
Gründere:
Regjeringen vil:
- Integrere entreprenørskap bedre i hele utdanningsløpet.
- Styrke samspillet mellom utdanningsinstitusjoner og privat næringsliv.
- Gjennomgå rammebetingelsene for selvstendig næringsdrivende og frilansere for å gjøre det enklere å starte egen virksomhet.
- Heve inntektsgrensen for elev- og ungdomsbedrifter, og forenkle overgangen til ordinær bedrift.
- Vurdere virkemidler for å fremme privatpersoners investeringer i oppstartsvirksomhet, herunder økt skattefradrag.
- Vurdere innretningen av statlige virkemidler rettet mot tilgang på kapital i tidlig- og vekstfase.
- Gjøre det enklere for små bedrifter å delta i offentlige anbud.
- Foreta en gjennomgang av alle rammevilkår og ordninger for gründere og selvstendig næringsdrivende, blant annet sosiale rettigheter og sykepenger.
- Utrede en ordning der selvstendige næringsdrivende beholder opptjente rettigheter til dagpenger i en utvidet periode ved overgang fra lønnet arbeid til egen virksomhet
Næringsliv:
Regjeringen vil:
- Følge opp Prosess21, et samhandlingsforum for minimale utslipp og bærekraftig vekst i prosessindustrien.
- Vurdere hvordan staten kan bidra til at lønnsomme prosjekter har tilgang til kapital, herunder vurdere ordninger knyttet til såkornfond/presåkornfond i lys av Kapitaltilgangsutvalgets utredning og andre pågående prosesser.
- Gjøre det enklere å ta i bruk folkefinansiering i Norge.
- Evaluere mineralloven med sikte på bærekraftig ressursutvikling.
- Forenkle søknadsprosessen og bedre rammevilkårene for mineralnæringen.
- Utarbeide strategier for romnæringen og for små- og mellomstore bedrifter.
- Vurdere forenklinger i avgiftssystemet slik at særavgifter virker i tråd med formålet.
- Legge til rette for utvikling av ny grønn industri i Norge.
- Innrette de næringsrettede virkemidlene og skattesystemet mest mulig effektivt for å stimulere til verdiskaping, omstilling og innovasjon.
- Legge frem en stortingsmelding om helsenæringen som blant annet omhandler hvordan den offentlige helsetjenesten kan bidra til utvikling av innovasjon og utvikling av nye løsninger.
- Følge opp industrimeldingens tiltak for å bidra til at Norge er en kunnskapsdrevet industri- og teknologinasjon.
- Innføre fleksibilitet i grensen for alkoholinnhold (alkoholholdig drikk gruppe 1 ) som tar høyde for kvalitetsforskjell i produktene for å legge til rette for at mikro- og minibryggerier skal kunne selge produkter i vanlig butikk.
- Legge til rette for at norske bedrifter og institusjoner i større grad deltar i EUs rammeprogram for forskning og innovasjon.
Ønsker du å lese hele plattformen så kan du laste den ned her: