En bauta takker for seg!

Administrasjonssjef Morten Berge slutter.
Bilde: Administrasjonssjef Morten Berge slutter.

Han har sittet i forbundsstyret, vært administrerende direktør, innleid konsulent og administrasjonssjef. Nå er det slutt, men det er ikke noen tvil om at Morten Berge har satt spor etter seg i Bedriftsforbundet og SMB Norge.  

Les også: Fakta om små og mellomstore bedrifter i Norge

Etter 15 år i en rekke forskjellige roller har Morten Berge hatt sin siste dag i SMB Norge. Som daglig leder for familiebedriften Wilhelm Berges Trykkeri, meldte Berge seg inn i Bedriftsforbundet i 2003. Året etter ble han valgt inn i regionstyret for Oslo og Akershus, før han noe senere tok plass i forbundsstyret. Siden den gang har han vært konstituert administrerende direktør, nestleder, innleid konsulent og til slutt administrasjonssjef.

Krum rygg

– Det jeg har satt aller mest pris på under mine år i SMB Norge har vært å få treffe så mange hyggelige og engasjerte mennesker som deler et felles ønske om å gjøre Norge bedre for SMB’ene, sier Berge.

Dager som dette tvinger gjerne frem litt refleksjon. For man kommer jo ikke helt upåvirket ifra så mange år på barrikadene for landets små og mellomstore bedrifter. Berge er ikke en mann som oppsøker bråk, men når han tenker tilbake på de siste 15 årene så skulle han ønske at man til tider hadde laget enda mer oppstyr. Enda mer rabalder.

– Vi er jo ikke en gruppe som går ut og streiker når vi er misfornøyd. Våre medlemmer møter på jobb hver dag og går på med krum rygg. De sørger for å holde hjulene i gang.

Les også: Glem Røkke – det er vi som er eierne i norsk næringsliv

– De har jo arbeidsplasser å opprettholde og de betaler skatten sin. Våre medlemmer har ikke tid til å stå og skrike etter bedre rettigheter. Det gjør nok at man enkelte ganger har slitt med å bli hørt, sier Berge.

Dette viser jo bare hvor viktig det er at en organisasjon som SMB Norge faktisk eksisterer, understreker han.

– SMB Norge har vært en tydelig alternativ stemme i mange sammenhenger og selv om jeg selvfølgelig skulle ønske at vi ble lyttet til i enda større grad så har vi fått til utrolig mye. Det er mange saker vi har jobbet med i løpet av mine år her som man egentlig aldri helt har fått æren for.

“Jeg tenker at man den siste tiden har tatt mange viktige grep og lagt et godt fundament for videre vekst”

– Morten Berge

Tydelig posisjon

Organisasjonen Berge forlater har endret seg en hel del de siste 15 årene. En av de mest åpenbare endringene skjedde sist sommer da kongressen i Drammen vedtok at man skulle bytte navn til SMB Norge. Berge er ikke av dem som hadde et sentimentalt forhold til navnet Bedriftsforbundet.

Morten Berge i kjent positur under årets kongress i Drammen

– Jeg tenker at man den siste tiden har tatt mange viktige grep og lagt et godt fundament for videre vekst. Nå står vi på terskelen til det jeg tror kan bli et betydelig gjennombrudd med en ny og tydeligere posisjon. Da mener jeg det var helt riktig å bytte navn også, konstaterer Berge.

– Nå har vi et navn som jeg opplever at medlemsmassen i større grad kan identifisere seg med. Vi har interne ressurser som er gode på hvert sitt område og som er i stand til å få til store ting. Så mulighetene ligger der, legger han til.

Kongressen i Drammen var Berges syvende og kanskje også den beste, fastslår han.

– For første gang under alle mine år i forbundet hadde vi i sommer en kongress hvor absolutt alle, både administrasjon, styre og tillitsmannsapparatet, trakk i samme retning. Det var nesten sånn at jeg måtte klype meg i armen, for det har ikke vært normalen, ler Berge.

– Det betyr at man nå er helt enige om kursen fremover, og det gjør det så uendelig mye lettere å nå målene man har satt seg, sier han.

Les også: Bedriftsforbundet blir SMB Norge

Viktig talerør

Nå oppfordrer han samtlige norske små og mellomstore bedrifter til å kjenne sin besøkelsestid og melde seg inn i SMB Norge.

– Det er 150.000 bedrifter i Norge som burde ha vært medlemmer i SMB Norge. Jeg håper virkelig at så mange som mulig av disse kjenner sin besøkelsestid og melder seg inn. Hvis ikke så vil man på sikt risikere å miste et utrolig viktig talerør, sier en stadig mer opprømt Morten Berge.

For selv etter 15 år i «gamet» har han et bankende hjerte for både SMB Norge og for landets små og mellomstore bedrifter. Det klarer man ikke å legge fra seg sånn helt over natten. Men fremover vil engasjementet få fritt spillerom i Berges nye jobb som daglig leder og kirkeforvalter for kirkene på Eidsmarka og Østerås i Oslo.

Et samlet SMB Norge takker for innsatsen og ønsker Morten lykke til i sin nye jobb!