Stort oppmøte
På Nova Spektrum i Lillestrøm 25. november var det stort oppmøte på årets Eierkonferanse, med rundt 550 deltakere påmeldt. Arrangementet er som oftest arrangert av NHO og Norges Rederiforbund i fellesskap, men i år var SMB Norge, Verdipapirforetakenes Forbund, Family Business Norway, Maskin-Entreprenørenes Forbund, Virke og Verdipapirfondenes Forening medarrangører. Dette er det en spesiell årsak til, som vi kommer tilbake til i artikkelen.
Formuesskatt på arbeidende kapital
Formuesskatt på arbeidende kapital har vært et hett tema og nærmest en farsott i enkelte medier de siste par årene, og debatten blir dessverre stadig mer polarisert. Derfor var i år hovedfokus for Eierkonferansen nettopp formuesskatt, med spesielt trykk på arbeidende kapital. Det var mange ulike presentasjoner fra både små og større aktører i næringslivet, med eksempler på hvordan formuesskatten slår ut negativt for nettopp deres bedrifter. I en videohilsning sa Morten Gran, direktør i Grans Bryggerier det på en fin måte. Det er som å spille fotballkamp hvor ene laget spiller med stort mål, og det andre laget med lite mål. Dette med tanke på at utenlandske eiere slipper å betale formuesskatt i Norge, i motsetning til norske eiere.
Støre treffer ikke
Statsminister Jonas Gahr Støre (AP) holdt åpningstalen etter at velkomsten var unnagjort fra NHO-direktør Ole Erik Amlid og Norges Rederiforbunds direktør Knut Arild Hareide. Støre gjentok, som så mange ganger før de siste årene at det går bra i norsk næringsliv. Jonas Gahr Støre påstod til og med at når han reiser rundt på bedriftsbesøk er det nesten ingen som nevner formuesskatten, til salens store forundring. Det ble fra scenen senere i løpet av dagen gjentatt flere ganger, en undring over hvilke bedrifter statsministeren egentlig besøker, da det nå må sies å være et forent næringsliv som trykker på for endringer i formuesskatten, spesielt på arbeidende kapital. Det stemmer nok som statsministeren sa fra scenen, at næringslivet nå savner kvalifiserte ansatte å få tak i, men det fordrer jo og at man har økonomi til å ansette noen.
Alliansen for privat norsk eierskap
I flere år har alliansen for privat norsk eierskap eksistert, og hatt møtevirksomhet. Det har ikke nødvendigvis ført til store endringer, men håpet er stort nå. I forbindelse med Eierkonferansen lanserte gruppen en uttalelse med krav om fjerning av formuesskatt på arbeidende kapital. Denne gangen bør regjeringen virkelig lytte, da ansamlingen av foreninger står for mer enn en million arbeidstakere i Norge. NHO, Virke, Norges Rederiforbund, SMB Norge, Maskin-Entreprenørenes Forbund, Fiskarlaget, Norske Skog, Regnskap Norge, Bondelaget, Norges Lastebileier-Forbund, Family Business Norway og Norges Skogeierforbund er samlingen bak kravet om fjerning av formuesskatt på arbeidende kapital.
Skattegruppen
Alliansen har også satt sammen en egen skattegruppe, bestående av økonomer fra Norges Rederiforbund, NHO, Regnskap Norge, Virke og Norske Skog, som har utarbeidet en rapport med forslag til ulike skatte-endringer, for å få fjernet formuesskatten. Jørund Rytman i SMB Norge er derimot ikke begeistret for forslag om skatteutveksling, for å fjerne formuesskatten, hvilket flere i alliansen har tatt til orde for. Rytman mener det er mer enn nok tiltak som kan gjøres for å kutte i statsbudsjettet for å komme i mål med provenyet på formuesskatten som er rundt 30 milliarder kroner årlig.
Deltatt på mange konferanser
Ulf Leirstein, nå leder for politikk og samfunn i SMB Norge, har som mangeårig tidligere stortingspolitiker deltatt på mange av de tidligere eierkonferansene, og sier det er veldig hyggelig å være på disse konferansene. Det handler om å bygge nettverk og bygge nye gode kontakter. Nå har endelig også Alliansen for privat norsk eierskap fått større enighet internt rundt skattepolitikken, og med det store antallet ansatte gruppen representerer, er det på tide at regjeringen lytter på budskapet, fremfor å komme med egne narrativer om tilstanden i norsk næringsliv, i følge Ulf Leirstein.
Look to Sweden
Karl-Petter Thorwaldsson, tidligere LO-leder i Sverige, og næringsminister, holdt et underholdende innlegg på konferansen, og som tidligere industriarbeider måtte han bare klype seg i armen over å stå på scenen på en eierkonferanse i Norge. Budskapet er klart fra Thorwaldsson, Norge trenger et bredt skatteforlik, slik man fikk til i Sverige tidlig på 2000-tallet. I Sverige er praktisk talt alle enige i skattepolitikken, det gir trygghet og forutsigbarhet for både næringslivet og investorene. Dette har vært en stor suksess for Sverige. Formuesskatten ble fjernet i Sverige i 2007. Selv ved skiftende regjeringer blir skattepolitikken stående, i motsetning til Norge.
Gjorde flere endringer
I følge Karl-Petter Thorwaldsson er det viktig å se på helheten i skattepolitikken, det handler ikke bare om formuesskatten. Man må få et større overblikk. I Sverige fjernet de for eksempel gave- og arveskatten, da generasjonsbedriftene slet veldig med å få overført næringsvirksomheten sin til neste generasjon tidlig på 2000-tallet. Svensk skattesystem har nå en helhet og balanse, som fungerer bra, for alle parter, både næringslivet, bedriftene selv, og ikke minst investorer. Inkludert fremtidige generasjoner, som står klare til å overta familiebedrifter.
Like skattesatser i Norden?
Henrik Müller-Hansen, gründer av Gelato, og som sliter tungt med både formuesskatt, og håpløsheten over å eventuelt måtte betale den nye Exit-skatten regjeringen har innført, sa fra scenen at den beste løsningen for hele Norden, ville vært å innføre like skattesatser i alle land. Reporter Klaus Jakobsen spør den tidligere næringsminister Thorwaldsson hva han tenker om denne idéen, og han stemmer i. Det vil bli lettere å drive med handel og investeringer over landegrensene i Norden, om alle betalte samme skatt. Dette ville i tillegg ha hindret kapitalflukten ut av Norge i følge Karl-Petter Thorwaldsson.
Politisk debatt
Det var også tid til en politisk debatt under konferansen, ledet av Dagens Næringslivs-redaktør Frithjof Jacobsen. Helseminister og nestleder i Arbeiderpartiet, Jan Christian Vestre, Partileder Høyre, Erna Solberg, landbruksminister fra Senterpartiet Geir Pollestad, Fremskrittspartiets nestleder Hans Andreas Limi, næringspolitisk talsperson for Venstre Alfred Bjørlo, nestleder for Kristelig folkeparti Ida Lindveit Røse og leder i Miljøpartiet de grønne Arild Hermstad stod for en sivilisert debatt, men som avklarer klare ulikheter mellom blokkene i norsk politikk. De borgerlige partiene står tydelig sammen om å fjerne formuesskatt på arbeidende kapital.
Ungdommen og fremtiden
Under en seanse fikk neste generasjons eiere møte fremtidens beslutningstakere. Marianne Bendiksen, fersk leder og neste generasjon i Northern Lights Salmon og Katrine Bergersen Klemp i Roma Mineralfabrikk, nyeste generasjons leder innen familiebedriften, fikk møte dagens ungdomspolitikere. Bedriftslederne fikk snakke litt om sine utfordringer i dagens situasjon med både formuesskatt og annet, og fikk samtidig stilt spørsmål til politikerne som er Norges fremtidige ledere. Simen Velle fra Fremskrittspartiets Ungdom stilte, med leder i Unge Høyre, Ola Svenneby, Gustav Gabrielsen fra AUF og Nils Forren fra Senterungdommen. Samtalen ble ledet av Nina Kraugerud Ertzaas fra NHO.
Manglende forutsigbarhet
SMB Norges direktør, Jørund Rytman, synes det er fint å være med som arrangør av årets Eierkonferanse, men han er dypt oppgitt over den manglende forutsigbarheten norsk næringspolitikk står overfor. De fleste norske bedrifter betaler gjerne skatt, men de er nødt til å få forutsigbarhet, slik man nå har hatt i Sverige i mange år. Han betviler også sterkt Jonas Gahr Støres påstand om at bedriftene han besøker ikke er opptatt av formuesskatten, da den har vært på topp hos de fleste bedriftene SMB Norge besøker selv.
Økosystemene ødelegges
I følge Rytman ødelegges økosystemene for gründere og startups av dagens næringspolitikk og skattepolitikk. Man har samtidig klart å skremme ut av landet de investorene vi i Norge er så avhengige av, samtidig som man har skremt bort utenlandske investorer, som ser på Norge som investor-destinasjon med bekymring. Den politiske uroen, og ikke minst uforutsigbarheten gjør at mange ikke tør satse på Norge.
Forventer å være enige om fakta
I følge Jørund Rytman er debatten rundt næringspolitikken blitt mer polarisert, men han forventer likevel at man må kunne være enige om fakta, tall lyver ikke. Likevel opplever han at man lanserer alternative fakta i debatten, og det forvirrer mer enn det avklarer for potensielle velgere. Han savner mer ærlighet i debatten. Kanskje er realiteten at skattepolitikken er så komplisert at redaksjonene rundt om ikke forstår politikken godt nok til å kunne forklare den? Det er dumt at et så stort program som Debatten ikke forklarer skattepolitikk redelig nok. Fredrik Solvang måtte ut å beklage regnestykket sitt etter forrige ukes program av Debatten om formuesskatten. Utfordringen er jo at den beklagelsen ikke er med i selve programmet, og da vil folk fortsatt sitte med feil inntrykk. Solvang presenterte et eksempel med en nærings-eier som kunne ta ut 2,8 millioner kroner fra en omsetning på 200 millioner, uten å betale en krone i skatt. Det han glemte å fortelle var jo at eieren, for å komme dit, hadde betalt over 51% skatt allerede. Slike eksempler forvirrer og ødelegger for en ærlig debatt.
Verdsettelsesrabatten
Reporter Jakobsen har vært frustrert over den manglende dekningen i mediene rundt de enorme endringene Regjeringen-Støre har gjort i verdsettelsesrabatten. I følge en ny rapport fremlagt under Eierkonferansen, av Leo Grünfeld i Menon Economics, er nettopp verdsettelsesrabatten den store synderen i skattepolitikken fra Vedum og Støre. Endringene i denne, som har gått fra 45% til 20%, medfører enorme skatteregninger for investorer og eiere i Norge. Her feiler norske medier helt, og i nevnte program av Debatten ble ikke en gang denne problematikken nevnt, som er den aller viktigste faktoren i endringene av formuesskatten. Dette er svak mediedekning.
Jobbet sammen i flere år
I følge Jørund Rytman har Alliansen for privat norsk eierskap jobbet sammen i mange år, og ettersom de lanserte uttalelsen om fjerning av formuesskatt på arbeidende kapital, på Eierkonferansen, synes han det er gledelig å være med som medarrangør av Eierkonferansen. Det er viktig å stå samlet på næringslivs-siden, og det gjør denne gruppen virkelig. Rytman opplever at næringslivet står samlet i opplevelsen av skattepolitikken i Norge, til tross for statsminister Støres antydninger om annet.
Reporter Klaus Jakobsen har tatt en prat i SMB Norge Podcasten, episode nummer 98, med Ulf Leirstein, Karl-Petter Thorwaldsson og Jørund Rytman som gjest, lytt på den her: