Et nytt digitalt verktøy fra Klima- og miljødepartementet skal hjelpe norske kommuner med å redusere utslipp fra byggeplasser. Men allerede før lanseringen møtes tiltaket med skepsis fra entreprenørbransjen, som frykter at små og mellomstore aktører vil få store kostnader – uten tilsvarende støtte.
– Risiko for at små aktører presses ut
Lanseringen, som ble annonsert 5. april 2025, er del av regjeringens arbeid for å kutte klimagassutslipp og gjøre bygge- og anleggsbransjen grønnere. Verktøyet er utviklet i samarbeid med Miljødirektoratet og skal gi kommunene bedre oversikt over utslipp, samt veiledning til tiltak.
Men ikke alle jubler. Administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL), Nina Solli, advarte i mars mot kostnadsøkninger som følge av strengere krav:
– Overgangen til utslippsfrie byggeplasser er nødvendig, men uten økonomiske insentiver risikerer vi at små og mellomstore entreprenører presses ut av markedet, uttalte hun til Byggeindustrien.
Kostnadene knyttet til elektriske maskiner og nødvendig ladeinfrastruktur er betydelige. Ifølge Statistisk sentralbyrå var kun 15 prosent av nye anleggsmaskiner solgt i 2024 elektriske – noe som tyder på at markedet ennå ikke er modent for en rask omstilling.
Lærdom fra Oslo
Oslo har siden 2019 vært i front med krav om fossilfrie byggeplasser i offentlige prosjekter, og fra 2025 skal alle kommunale byggeplasser være helt utslippsfrie. En SINTEF-rapport, bestilt av Klimaetaten i Oslo, viser at slike tiltak kan redusere utslipp med opptil 98 prosent. Samtidig pekes det på behov for investeringer i infrastruktur og tilgang til maskiner – spesielt utenfor storbyene.
Det nye verktøyet er ment å senke terskelen for mindre kommuner som vil følge Oslos eksempel. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen sier i en pressemelding at verktøyet skal gjøre det enklere å prioritere tiltak der de gir mest effekt.
Gratis verktøy – men ingen støtteordning ennå
Verktøyet er gratis og tilgjengelig via Miljødirektoratets nettsider. Det er et viktig grep for å nå Norges klimamål, men per i dag er det ikke knyttet direkte støtteordninger til bruken. Miljødirektoratet har signalisert at dette kan vurderes dersom implementeringen av klimakrav møter større barrierer i kommunene.
Så langt er det opp til entreprenørene selv å bære kostnadene for teknologisk omstilling. Store aktører som Skanska og Veidekke har allerede investert i elektriske maskiner. Men for mange småbedrifter vil det nye verktøyet, som skal støtte det grønne skiftet, først og fremst oppleves som en økonomisk utfordring.