Bruker du bonuspoeng fra jobbreiser privat så risikerer du skattesmell

[vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]Er du en av dem som liker å svi av bonuspoeng fra jobbreiser på en romantisk helgetur med kjæresten? Da risikerer du faktisk å gå på en skattesmell.
Mange små og mellomstore bedrifter er helt avhengige av ledere og ansatte som reiser mye for å få virksomheten til å gå rundt. Å være borte fra de nærmeste i hverdagen oppleves ofte som en ulempe.

Fristende

En av fordelene er imidlertid at man kan opparbeide seg bonuspoeng hos flyselskaper og hotellkjeder som det er fristende å benytte seg av privat. Men er dette helt uproblematisk?[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1532422386768{background-color: #f1f1f1 !important;}”][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_single_image image=”139″ img_size=”35×35″ alignment=”center” css=”.vc_custom_1532594973567{margin-bottom: 0px !important;}”][vc_column_text]

“Opparbeider du bonuspoeng på jobbreiser og bruker disse privat, er dette skattepliktig inntekt på lik linje med annen inntekt”

Skatteetaten

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Skattepliktig

Hos Skatteetaten er det ikke mye tvil:
«Dersom du gjennom tjenestereiser eller andre reiser i yrket opparbeider bonuspoeng, og du bruker disse privat, er dette skattepliktig inntekt på lik linje med annen inntekt», konstaterer de på sin hjemmeside.
Begrunnelsen er at enhver fordel vunnet ved arbeid eller virksomhet er skattepliktig inntekt. Så lenge det er arbeidsforholdet som er årsaken til at du oppnår fordelen, spiller det derfor ingen rolle for skatteplikten om du ikke får fordelen direkte av for eksempel arbeidsgiver.

Arbeidsgiver får ansvaret

Inntil nå har det vært skatteyters ansvar å rapportere denne fordelen inn til skattemyndighetene, noe de færreste har gjort. Fra nyttår vil imidlertid ansvaret for innrapportering skyves over på arbeidsgiver, konstaterte Statssekretær i Finansdepartementet, Petter Kvinge Tvedt (FrP) overfor flysmart24.no nylig.
– Arbeidstakere mottar i en del tilfeller skattepliktige naturalytelser i arbeidsforholdet via en tredjepart. Disse er skattepliktige etter gjeldende rett, sier Kvinge Tvedt.
– Det gjelder også for bonuspoeng som er opptjent som følge av reiser dekket i arbeidsforhold, og som brukes privat. Slike bonuspoeng skal innrapporteres, og det skal gjennomføres forskuddstrekk og betales arbeidsgiveravgift, legger han til.

Problematisk

Jørund Rytman, som er leder for politikk og samfunnsavdelingen i Bedriftsforbundets, er skeptisk til endringen.
– Jeg er redd for at dette vil kreve alt for mye administrasjon fra bedriftenes side, og mener at denne ordningen i utgangspunktet er problematisk. Resultatet kan fort bli at bedrifter nekter sine ansatte å benytte seg av bonusordninger, sier Rytman.[/vc_column_text][vc_single_image image=”109″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]