Fagnettstedet for SMB-sektoren

Illustrasjonsfoto - Shutterstock

BEDRIFTSBLOGGEN: – Hva skjedde med «alle skal med?»

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Norsk økonomi er ute av krisen! Det var selve hovedbudskapet til tidligere finansminister Jan Tore Sanner da statsbudsjettet for 2022 ble lagt frem nylig. I disse dager sitter riktignok Statsminister Jonas Gahr Støre og hans ferske regjering og leker med tall, og mye tyder på at enkelte detaljer vil se litt annerledes ut når budsjettet blir banket igjennom Stortinget.

Kristin Hofstad: Konstituert administrerende direktør i SMB Norge

Men lite tyder imidlertid på at selve hovedbudskapet vil endres. For all fremtid vil dette være budsjettet som markerer slutten på den verste krisen i norsk økonomi siden krigen. Nå skal livreimen snurpes inn etter nesten to år med «ville vesten», hvor sindige byråkrater i Finansdepartementet fortvilt har måttet være vitne til at politikere i både regjering og på stortinget forsynte seg grovt fra pengebingen for å hjelpe norsk næringsliv over kneiken.

Og det er ikke noen tvil om at det har hjulpet. Sanner slo jo tydelig fast at økonomien går så det griner, og i media har både akademikere og sjeføkonomer fulgt opp. Arbeidsledigheten synker, bedrifter tjener penger igjen og barna er tilbake på skolen. Vi klarte det!

«I Arbeiderpartiet liker man å si at «alle skal med». Det har sjelden vært et mer passende slagord synes jeg!»

Ingen ballonger

Her i SMB Norge har vi dessverre ikke valgt å finne frem ballonger og sprudlevann helt enda. Det hadde vi selvfølgelig hatt lyst til å gjøre, men vi får oss liksom ikke helt til å feire før krisen faktisk er over. Dessverre er det ikke sånn at en krise som den vi har vært igjennom på magisk vis blir borte bare fordi en rådgiver i finansdepartementet har påstått det i innledningen til statsbudsjettet for 2022.

Og dessverre hjelper det heller ikke at man konstaterer det fra talerstolen på Stortinget.

Slik vi og mange av våre medlemsbedrifter ser det så er krisen for norsk næringsliv først over når bedriftene, og da selvfølgelig også de små bedriftene, opplever at de er tilbake i en normal situasjon. Og det holder ikke at bare noen få store bedrifter kommer dit.

I Arbeiderpartiet liker man å si at «alle skal med». Det har sjelden vært et mer passende slagord synes jeg.

Før vi konstaterer at krisen er over så må vi snu oss og sjekke at alle er med når toget forlater perrongen. For øyeblikket er det fremdeles mange som står igjen der. Altfor mange. Riktignok er de fleste av dem så små at de kan være vanskelig å få øye på. Men hvis man gjør en aldri så liten anstrengelse og tar en nærmere titt, så vil man se dem.

Krisebufferen som forsvant

Mange av dem vil dessverre aldri komme seg på toget. Det er rett og slett for sent og for tomt på konto til at de kan overleve. Krisebufferen var bortblåst allerede våren 2020, og mange av dem har skjøvet skatter og avgifter foran seg for å overleve. Det var regjeringen som oppfordret til det for å styrke den kortsiktige likviditeten. Nå skal dette betales tilbake, og med en rente på 8 prosent dessuten.

Mange bedriftseiere har også opplevd å miste flere av sine nøkkelansatte. Det finnes jo grenser for hvor lenge man kan være lojal til en arbeidsgiver under permisjon når man ganske enkelt kan få seg en ny jobb i en annen bransje. Sannsynligvis en som ikke ble like hardt rammet av den lange nedstengingen. Det tar tid å finne nye ansatte, og det tar minst like lang tid å lære dem opp. Alt dette har en lei tendens til å forsinke veien tilbake til lønnsom drift for mange bedrifter.

Men for mange virksomheter er det fremdeles mulig å bli med på reisen inn i fremtiden. Det krever imidlertid at vi strekker oss bare enda bitte litt lenger for å få det til. Vi må sette sprudlevannet på kjøling i noen ekstra måneder. Kanskje til og med helt frem til neste sommer.

Smart

I mine øyne er det en liten pris å betale for å sikre at tusenvis av bedrifter og enda flere arbeidsplasser fremdeles er der når budsjettet for 2023 legges frem. Det er ikke bare en hyggelig ting å gjøre for alle de som har brukt hele livet sitt, og ofte satset både hus og hjem på å bygge opp en virksomhet og skape verdier og arbeidsplasser. Det er faktisk også samfunnsøkonomisk smart, noe som tar seg spesielt godt ut i disse budsjett-tider.

Akkurat nå sitter altså den nye regjeringen og flikker på budsjettet som Sanner presenterte for noen uker siden. De leter etter områder hvor de kan gjøre endringer for å sette et tydeligere preg på neste års budsjett. I samme ånd som slagordet «alle skal med», har SMB Norge og Stiftelsen Rettferd den siste tiden tilbudt helt gratis bistand til bedrifter som fremdeles sliter med ettervirkninger fra pandemien. Vi tilbyr alt fra advokatbistand og hjelp med alt fra regnskapsføring til skatterådgiving og andre nyttige tjenester. Prosjektet finansieres av en bevilling vi fikk i revidert nasjonalbudsjett i vår.

Vi ba regjeringen om å forlenge sin støtte til prosjektet, noe de ikke valgte å gjøre. Vi håper nå at finansminister Vedum ser verdien av å opprettholde denne viktige ordningen litt til. Vi var jo enige om at alle skulle med, var vi ikke?

 

Kristin Hofstad

Konstituert administrerende direktør i SMB Norge

 

PS: Dette innlegget har også blitt publisert i Dagens Perspektiv