BaneNOR-saken: – Håper politisk press kan tvinge frem reversering!

SMB Norge og de berørte medlemsbedriftene i BaneNOR-saken håper at Stortinget vil presse frem en reversering av kravet om minst 10 ansatte for å levere sikkerhetstjenester langs jernbanen. Denne uken møtte de mannsterke opp på Stortinget og presenterte saken for representanter fra SV og Frp.

Les også: Gir ikke opp kampen mot BaneNOR-diskriminering

– Vi kan verken forstå eller akseptere at en statlig eid virksomhet som BaneNOR, plutselig, og med en syltynn begrunnelse, kan bestemme seg for at de ikke lenger vil forholde seg til leverandører med under 10 ansatte, forklarte SMB Norges administrerende direktør, Jørund Rytman, da han innledet møtet med stortingsrepresentantene Bård Hoksrud (Frp) og Marian Hussein (Sv).

300 bedrifter

Rytman hadde med seg Arnt Inge Tveita fra Signalcompaniet AS og Cato Espelid fra Bane & Anlegg AS. Begge medlemsbedrifter i SMB Norge og direkte berørt av BaneNors beslutning.

Les også: Regjeringens «dugnad» velter nystartede bedrifter!

Det var i oktober 2021 at BaneNor uten forvarsel meldte at de fra mars 2022 ikke lenger ville tillate bedrifter med under 10 ansatte å levere sikkerhetstjenester langs jernbanenettet. Den statseide aktøren pekte hovedsakelig på et ønske om å redusere sikkerhetsrisiko. Resultatet er at rundt 300 små bedrifter må avvikles.

SMB Norges delegasjon utenfor Stortinget

Rytman har reagert kraftig på begrunnelsen som han mener det ikke er hold i.

– Vi møtte ledelsen i BaneNOR i vinter og ba om dokumentasjon for at små leverandører utgjorde en en større sikkerhetsrisiko enn de store. Det hadde de ikke. De gikk faktisk så langt som å innrømme at de ikke hadde belegg for argumentet om sikkerhetsrisiko. Det er rett og slett sjokkerende, understreket Rytman overfor de to stortingsrepresentantene.

Les også: Fortsatt Covid-støtte er «Myndighetenes forbannede plikt»

Kan utfordre

SMB Norge har de siste månedene tatt saken opp under møter med både Samferdselsdepartementet, Næringsdepartementet og Konkurransetilsynet, uten resultater. Nå håper Rytman på en politisk løsning.

– Dette er på mange måter et siste forsøk på å få til en reversering av denne SMB-fiendtlige beslutningen. Vi håper at engasjerte stortingsrepresentanter kan utfordre Samferdselsdepartementet til å legge press på BaneNor, sier Rytman.

Både Hoksrud og Hussain lovet å følge opp saken umiddelbart, noe både SMB Norge-sjefen og de berørte bedriftene var svært fornøyd med.

– På vegne av landets små bedrifter kan vi rett og slett ikke akseptere at en statseid virksomhet som BaneNOR, tilsynelatende helt uten god grunn, våkner opp en dag og finner ut at de ikke lenger vil forholde seg til små bedrifter. Det er uakseptabelt, understreker Rytman.

 

Visste du at medlemmer i SMB Norge får gratis juridisk bistand?

Her kan du lese mer om hvordan vi hjelper våre medlemsbedrifter!