Ap åpner for gårdssalg av vin og brennevin – markerer ny kurs i alkoholpolitikken

KI-generert. xAI/Grok
Bilde: KI-generert. xAI/Grok

 Arbeiderpartiet tar til orde for å tillate gårdssalg av lokalprodusert vin og brennevin – et tydelig skritt bort fra partiets tradisjonelt restriktive alkoholpolitikk. Partileder Jonas Gahr Støre og flere sentrale partipolitikere har som opptakt til valgkampen fremhevet ordningen som et viktig tiltak for å styrke lokalt næringsliv og reiseliv. Både FrP, Sp og Høyre har ivret for det samme i lengre tid.

Jonas Gahr Støre sier nå det som flere før han har sagt: Egenprodusert alkoholholdig drikke i kombinasjon med restaurantvirksomhet og turisme kan styrke det norske landbruket.

Støre viste også til erfaringene fra Sverige, der småprodusenter nylig har fått adgang til å selge vin og brennevin direkte til besøkende på gårdene:

– Vi ser til blant annet Sverige, hvor lokale produsenter nå får selge egen vin og brennevin til besøkende på gården, og vi ønsker å åpne for det samme her, sa statsministeren.

Uttalelsene bygger på en linje som flere sentrale Ap-politikere har frontet i sommer, blant dem Rune Støstad og Lene Vågslid. Begge peker på gårdssalg som et viktig virkemiddel for å stimulere lokal verdiskaping. Din Bedrift har skrevet om Sveriges slkoholliberalisering tidligere.

Nytt i Arbeiderpartiets partiprogram

Egentlig kommer ikke valgkamputspillet som en overraskelse. Arbeiderpartiets program for perioden 2025–2029, vedtatt på landsmøtet i april, åpner for salg av lokalprodusert vin, øl og brennevin direkte fra produksjonsstedet. I programmet heter det:

«Vi vil åpne for salg av lokalprodusert øl, vin og brennevin fra produksjonslokalene til småprodusenter, uten at det i volum skal utfordre Vinmonopolets stilling og funksjon.»

Rune Støstad understreker at endringen har både nærings- og forbrukerperspektiv:

– Vinproduksjon er utvilsomt en ny og spennende næringsmulighet for norske gårdbrukere. Da må vi også legge til rette for at produsentene kan ha utsalg der vinen produseres.

Lene Vågslid fremhever potensialet for distriktene:

– Produserer en vin på gården, bør en kunne selge den i gårdsutsalget sitt. Dette vil gi en kjempefin mulighet til å skape ny aktivitet for både landbruket, reiselivet og for distriktene.»

Fra restriktiv til mer liberal alkoholpolitikk

Historisk har Arbeiderpartiet lagt stor vekt på å bevare Vinmonopolets rolle og føre en restriktiv alkoholpolitikk. Tidligere programformuleringer har blant annet slått fast at partiet ikke ønsker å liberalisere salgstidene eller omsetningsformen for alkohol.

Det nye forslaget innebærer et nyansert skifte: lokalprodusert salg åpnes for, men innenfor strenge rammer og uten å utfordre monopolets dominerende stilling. Endringen ses som en tilpasning til voksende småskala vin- og brennevinsproduksjon i Norge, samt internasjonale trender.

Norsk regelverk og veien videre

I dag er det i Norge kun tillatt med gårdssalg av sider – en ordning innført i 2016, da Erna Solberg var statsminister. Vin og brennevin med over 4,7 prosent alkohol må fortsatt selges gjennom Vinmonopolet.

Flere næringsorganisasjoner, som Hanen – bransjeorganisasjon for virksomheter innen bygdeturisme og gardsmat i Norge, har lenge argumentert for en liberalisering.

Hvordan ordningen skal utformes i Norge er fortsatt uklart, men signalene fra regjeringspartiet tyder på at et forslag kan komme i løpet av stortingsperioden.

Har du innspill til denne saken, eller andre saker?
Kontakt [email protected]