Annenhver bedrift har opplevd dataangrep

Halvparten av norske bedrifter har opplevd en eller annen form for dataangrep og problemet vokser for hvert eneste år. Det viser en undersøkelse gjort av NTT Security.

Undersøkelsen samsvarer med en fersk britisk rapport som dessuten viser at problemet er aller størst blant de små og mellomstore bedriftene, hvor hele 66 prosent av bedriftene har blitt utsatt.

–  Norske bedrifter ligger litt over det globale snittet på spørsmålet om man har opplevd sikkerhetsbrudd. Av de som oppgir å ha blitt angrepet de siste to årene er Norge faktisk et av landene som ligger høyest på statistikken, sier nordisk salgssjef i NTT Security, Henrik Davidsson til IT-avisen.

Les også: SMB-trendene som vil dominere 2019

Urovekkende tall

NTT Security viser dessuten at norske bedrifter er dårlig forberedt på dataangrep. 20 prosent av norske bedrifter opplyser at de ikke forventer å bli angrepet, mens hele 7 prosent ikke en gang vet om de har blitt angrepet eller ikke.

– Disse tallene er urovekkende, fordi de tyder på en manglende bevissthet og kunnskap om cybersikkerhet og dagens trusselbilde. Dersom man ikke vet om man er angrepet eller ikke, har selskapet sannsynligvis mangel på kontroll og rutiner, konstaterer Davidsen.

– De som regner med at de ikke vil bli angrepet står overfor potensielt store konsekvenser av et dataangrep, ettersom de høyst sannsynlig ikke er forberedt på å håndtere det når det kommer, legger han til.

Jørund Rytman, Bedriftsforbundet

Kostbart

Tirsdag denne uken arrangerer Bedriftsforbundet et seminar om datasikkerhet blant norske bedrifter, hvor både Justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara og E-tjenestens cybersjef Sofie Nystrøm deltar. Målet er å bevisstgjøre både politikere og bedriftseiere på dette økende problemet.

– Dette er et økende og svært kostbart problem for landets små og mellomstore bedrifter. Vi er nødt til å øke bevisstheten rundt dette for å begrense omfanget så langt det lar seg gjøre, sier Bedriftsforbundets politikk og samfunnskontakt Jørund Rytman.

 

Få med deg de viktigste sakene fra seminaret her på dinbedrift.no i morgen fra kl 09.30!

Les også: 7 gode grunner til å bli medlem i SMB Norge